У нядзелю ў Спаса-Еўфрасіннеўскім жаночым манастыры ў Полацку будзе мнагалюдна, а сёння тут цішыня і спакой, манахіні займаюцца сваімі паўсядзённымі справамі: хтосьці прадае наведнікам манастыра свечкі і рэлігійную літаратуру, хтосьці мые вокны гаспадарчых памяшканняў, прыбірае тэрыторыю. Я чакаю сястру Вольгу. Сёння ў мяне незвычайны дзень — я буду пячы манастырскія пасхальныя кулічы.
«Буду пячы» — сказана вельмі гучна. «Мне дазволілі паназіраць» — гэта больш дакладна. Разам з сястрой Вольгай ідзём да маленькага дамка-пякарні воддаль велічнага будынка Спаса-Еўфрасіннеўскага манастыра. Раз на год яна ажывае: сюды заносяць прадукты, і пякарня бярэ на сябе права называцца сапраўды святым месцам у манастыры. Яшчэ ў сенцах адчуваю прыемны пах рошчыны, разынак, ваніліну і толькі што выпечанай здобы. Унутры пякарні горача.
«Работа ў нас пачалася а 6 гадзіне раніцы. Матушка ігумення назвала сясцёр, якія сёння пойдуць у пякарню, — тлумачыць сястра Вольга. — Пячы кулічы — гэта святая справа, таму дазволіць яе можна не кожнай».
Раніцай жанчыны робяць першы замес цеста. Бліжэй да абеду — наступны.
— Глядзіце, яно ідэальнае; мяккае, эластычнае, не тлустае, — дэманструе мне ёмістасць з жоўценькім цестам сястра Вольга. — Часам мы нават ванілін не дадаем, бо хочацца захаваць натуральны смак куліча.
Цеста пакідаюць на некалькі гадзін, каб яно «падышло». Потым сёстры старанна раскладаюць яго па формах, даюць крыху пастаяць — і адпраўляюць у печ. Гадзіна — і стол застаўлены гарачымі кулічамі. Наперадзе апошняя і самая прыемная частка велікоднай выпечкі: упрыгожванне кулічоў. Калі папярэднія этапы сёстры робяць паасобку, то гэты — усе разам, абступіўшы стол з ужо астылымі булкамі. Румяную скарыначку кулічоў жанчыны заліваюць глазурай — яечнымі бялкамі, узбітымі з цукровай пудрай, — зверху булкі пасыпаюць мармеладам, здробненымі арэхамі, шакаладам, рознакаляровай цукровай пасыпкай.
За тры «рабочыя» дні ў Спаса-Еўфрасіннеўскім манастыры жанчыны выпекуць каля 1200 кулічоў. Ніводзін з іх не трапіць на прылавак крамы: здоба прызначана для саміх сясцёр і для віншаванняў.
Напрыканцы майго вандравання ў святую пякарню я папрасіла сястру Вольгу падзяліцца рэцэптам манастырскага куліча.
— Гэта сакрэт, які раскрываць нельга. Ён захоўваецца з даўніх часоў, перадаецца з пакалення ў пакаленне. Але нашыя кулічы сапраўды самыя смачныя, — са шчаслівай усмешкай на твары адказвае сястра Вольга.
Любоў Бяляева, фота аўтара.
А разам з імі навучанне, сацпакет і нават жыллё.
Беларусь — адзін з сусветных лідараў у галіне здабычы і глыбокай перапрацоўкі торфу.
«Мы зацікаўлены, каб да нас прыязджалі».