Вы тут

Ці патрэбны нам сакрэты Сапегаў?


Кухня славутага магнацкага роду Сапегаў вывучаная пакуль не вельмі добра. Зрэшты, гэта можна сказаць пра кухню амаль любога са славутых арыстакратычных родаў з нашай гісторыі, апроч хіба Радзівілаў. А шкада... Тое, што Сапегі разбіраліся ў добрай кухні, ускосна відаць і з мінулай нашай байкі — пра грушы-сапяжанкі, якімі мы абавязаны менавіта Сапегам.

Вось як выглядала меню аднаго ўрачыстага велікоднага банкета («свянцонага»), які далі Сапегі ў адной са сваіх галоўных рэзідэнцый — Дзярэчыне, недзе ў сярэдзіне XVІІ стагоддзя, перад самым «патопам». На сярэдзіне стала стаяў запечаны баран, начынены фісташкамі, з харугвай — ён сімвалізаваў Хрыста. Ім частавалі толькі дам, а таксама сенатараў, ваяводаў, кашталянаў і іншых «дыгнітараў», а таксама духоўных асоб. На ўсіх сталах былі расстаўлены 4 вялізныя дзікі-«адзінцы» — па колькасці сезонаў года. Кожны дзік быў напханы шынкамі, каўбасамі і нават цэлымі печанымі парасятамі. Затым ішлі 12 аленяў, па колькасці месяцаў у годзе, запечаных цалкам, з пазалочанымі рагамі. Напханыя былі рознай дзічынай: зайцамі, цецерукамі, дрофамі, курапаткамі і гэтак далей. Затым пірагі з рознай смакатой — а памерам у сажань! Было іх, як лёгка здагадацца, 52 — па колькасці тыдняў у годзе. Ну і, нарэшце, 365 печаных бабак (не падумайце, што бульбяных), таксама немалога памеру. Падобным жа чынам сервіравалі і пітво: 4 велізарныя кубкі з віном часоў караля Стэфана (а значыць, больш як 70-гадовым), 12 сярэбраных конавак з віном часоў караля Жыгімонта Вазы (больш як 20-гадовым). А таксама 52 сярэбраныя барылкі з віном з Кіпра, Іспаніі і Італіі. Далей 365 графінаў з віном венгерскім і нарэшце — 8760 квартаў мёду, вырабленага ў Бярозе, — столькі, колькі гадзін у годзе.

24-12

Ясна, што такое тыпова барокавае марнатраўства і пыху сёння не варта аднаўляць, ды і чыста тэхнічна наўрад ці магчыма — не засталося такіх кухараў. Але захаваць для нашчадкаў некаторыя рэцэпты, што трывала звязаны са славутым родам Сапегаў, каб іх было магчыма пакаштаваць, напрыклад, у адноўленым Ружанскім палацы, было б вельмі цікава.

У суседняй Польшчы галоўным цэнтрам адраджэння былой сапегаўскай кухні з'яўляецца мястэчка Кодань, літаральна на тым баку мяжы ад Брэста, — у мінулым адна з важных сапегаўскіх рэзідэнцый, славутая таксама і культам мясцовага цудатворнага абраза Маці Божай. Для жыхароў мястэчка захаванне памяці і пераемнасці з родам Сапегаў з'яўляецца не толькі сродкам прывабіць абазнаных у гісторыі Рэчы Паспалітай турыстаў, але і праявай уласнай ідэнтычнасці, мясцовага патрыятызму.

Якія былыя сапегаўскія прысмакі ўдалося захаваць ад знікнення? Напрыклад, славуты польскі Kotlet schabowy, што значыць шніцэль а-ля Сапега (не параўнаць з нашымі «сталоўскімі» хлебам ды соллю) — з найлепшай свініны, паніраваны хлебнымі крошкамі з часнаком. Зрэшты, польскія кухары, якія гатуюць сёння такі шніцэль, загадзя выбачаюцца перад кліентам. Бо сапраўдныя сапегаўскія катлеты гатаваліся з мяса дзікоў (глядзіце вышэй апісанне дзярэчынскага банкета), а не свойскіх свінняў. Бо на сталах Сапегаў панавала разнастайная дзічына, а мяса свойскай жывёлы было адно толькі дадаткам да асноўных страў.

Вельмі славіліся ў мінулым сапегаўскія вяндлярні, і адзін з гатункаў вяндліны, сакрэт якога ўдалося разгадаць, так і называецца — «Сакрэт Сапегаў». Сапегаўскія службоўцы ўмелі выдатна вэндзіць не толькі мяса, але і рыбу — напрыклад, парэзанага ўпоперак на кавалкі карпа. А таксама гатаваць печаных куранят «па-сапегаўску» — з курынай пячонкай і разынкамі. Кулябяка а-ля Сапега — гэта класічная кулябяка, што азначае пірог у рускім стылі з дражджавога цеста, з начынкай са смажанай квашанай капусты, прыпраўленай грыбамі, цыбуляй і вэнджанай шынкай.

24-11

Як выдатны сродак ад бяссонніцы, прыхільнікі традыцыйнай кухні раяць гарбату ад князя Мікалая Сапегі — з глогу, мелісы, дзьмухаўца, рамонку, сумніку з дабаўленнем валяр'яны. А яшчэ Кодань вельмі ганарыцца сваім квасам, паходзіць які таксама з дворскай кухні роду Сапегаў. Дарэчы, пэўны час кухмістрам Сапегаў быў вядомы Ян Шытлер, аўтар першых кулінарных кніг, выдадзеных у Вільні, папярэднік Вінцэнтыны Завадскай і Ганны Цюндзявіцкай.

Ці варты гэты прыклад пераймання ў першую чаргу нашымі Ружанамі, Высокім, Гальшанамі, Быхавам, а, можа, і многімі іншымі мястэчкамі, чыя гісторыя цесна пераплецена з гісторыяй роду Сапегаў? Ці гатовы наш турыст ацаніць вернасць мясцовых супольнасцяў такім гістарычным «дробязям»? Адказаць на гэтае пытанне раю самастойна кожнаму чытачу.

«Сакрэт Сапегаў»

Складнікі: 2 кг свіной паляндвіцы, 500 г цукру, 500 г солі, 2 галоўкі часнаку, чорны перац.

Спосаб прыгатавання: Мяса вымыць і ачысціць, засыпаць соллю і пакінуць у місе на два дні. Прамакнуць вадкасць (асушыць), засыпаць цукрам і пакінуць яшчэ на два дні. Часнок ачысціць, раздушыць, нацерці мяса часнаком і перцам, загарнуць у марлю. Пакінуць у халодным месцы на тры дні. Затым вынуць з марлі і павесіць вяліцца ў халодным месцы да гатоўнасці.

Кухмістр Верашчака

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Сёння распачынае работу УНС у новым статусе

Сёння распачынае работу УНС у новым статусе

Амаль тысяча дзвесце чалавек збяруцца, каб вырашаць найважнейшыя пытанні развіцця краіны. 

Навука

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Расказаў першы намеснік старшыні Дзяржаўнага камітэта па навуцы і тэхналогіях Рэспублікі Беларусь Дзяніс Каржыцкі.

Здароўе

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

Як вакцыны выратоўваюць жыцці і чаго можа каштаваць іх ігнараванне?

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.