Нядаўна на кухнях інтэрната №2 БДУ было па-сапраўднаму горача: маладыя людзі з сямі інтэрнатаў студэнцкага гарадка вырашылі паспаборнічаць за права называцца лепшымі кулінарамі. Для гэтага трэба было прайсці праз некалькі іспытаў: прадстаўленне каманды, гатаванне страў і іх абарону.
Такім чынам, спачатку журы трэба было ацаніць не кулінарныя, а творчыя таленты. Першы іспыт — візітная картка. Удзельнікам трэба было не больш чым за тры хвіліны прадставіць сваю каманду. Усе спрабавалі здзівіць і ўразіць членаў журы і гледачоў. Адны — назвай сваёй каманды («Пышкі і худышкі», інтэрнат №7), другія — інтэрактыўнасцю і ўзаемадзеяннем з прысутнымі (каманда «Табар», інтэрнат №2). У ход пайшлі песні, жарты, вершы, танцы, варажба для членаў журы...
Пасля гэтага ўдзельнікам трэба было ўразіць журы ўжо сваімі кулінарнымі здольнасцямі. Камандам прапанавалі аднолькавы набор прадуктаў (рыба, рыс, маянэз, бульба, яйкі, цыбуля, морква, таматы, шампіньёны, фасоля, алівы, лімон, алей). Перад канкурсантамі стаяла задача прыгатаваць дзве стравы — халодную закуску і «гарачае». На выкананне задання выдзялялася толькі 2 гадзіны. За гэты час каманды павінны былі прыгатаваць ежу, прыдумаць як прэзентаваць свае стравы і прыбраць кухню. Таксама ўдзельнікам трэба было прадэманстраваць свае арыгінальныя дэсерты, прыгатаваныя загадзя.
...Калі каманды атрымалі наборы прадуктаў і адправіліся гатаваць, пачалося самае цікавае. «Напампавала» рукі на трэніроўцы, цяпер дзяру моркву без праблем»,«А хто-небудзь сочыць за рыбай?» — гучала з розных паверхаў інтэрната... Трэба сказаць, што хоць самай папулярнай стравай сярод прыгатаваных была менавіта рыба, запечаная з бульбай, але ж стол аказаўся разнастайным. Удзельнікі каманды інтэрната №4, напрыклад, паказалі журы, што такое «антыкрызісная» салата. Рыбную запяканку прыгатавалі дзяўчынкі з інтэрната №6. На стале каманды «Табар» з інтэрната №2 быў нават шашлык. А прадстаўнікі інтэрната №10 на закуску прыгатавалі фаршыраваныя шампіньёны.
Пагадзіцеся, вызначыць лепшых у падобным кулінарным паядынку — справа вельмі складаная. І ўсё ж журы аднагалосна вырашыла аб'явіць пераможцамі кулінарнага конкурсу каманду «Табар». Усім удзельнікам уручылі дыпломы, а пераможцам падарылі кулінарныя кнігі. Для таго, мабыць, каб яны давялі сваё майстэрства да ўзроўню прафесіяналаў.
Пра крытэрыі, па якіх ацэньваліся ўсе каманды, і пра многае іншае распавёў намеснік прарэктара БДУ па навукова-выхаваўчай працы і сацыяльных пытаннях Міхаіл Чарапенікаў, які ўзначальваў журы:
— Перш-наперш мы адзначалі арыгінальнасць страў. Канешне, можна зрабіць, напрыклад, мясны салат і ўсе будуць задаволены. Але ж нам хацелася незвычайных рэцэптаў, а таксама таго, каб усё выступленне каманды было прасякнута адной тэмай, ідэяй. І шмат каму ўдалося сумясціць назву каманды са стравамі, якія яны прыгатавалі.
Асабіста мне заўсёды цікава пакаштаваць нешта новае: страву, гарнір ці нават прыправу. Усё гэта ў розных прапорцыях і ад розных каманд нам удалося атрымаць. Я сам гатую і ў некаторых каманд папрасіў бы рэцэпты тых ці іншых страў. Напрыклад, хацеў бы даведацца, як гатавала торт каманда з шостага інтэрната. Уразіў цёплы напітак з карыцай ад каманды інтэрната №1. На сваім стале хацеў бы ўбачыць гарачую страву ад каманд сёмага і дзясятага інтэрнатаў. Таму мы традыцыйна і выдаём кнігу рэцэптаў пасля студэнцкіх кулінарных конкурсаў.
— Праз «Кулінарны конкурс» мы спрабуем данесці да студэнтаў, што на кухнях у інтэрнатах можна прыгатаваць сапраўды смачную, здаровую і прыгожую ежу, — адзначыла адна з арганізатараў мерапрыемства Вольга Зуеўская. — Трэба заўважыць, што набор прадуктаў складаўся з улікам іх карыснасці для здароўя. І, нягледзячы, на тое, што кулінарны конкурс традыцыйны, кожны год у ім з'яўляюцца новыя героі, гісторыі і цікавінкі!
Вольга ШЫЛАК, студэнтка ІІІ курса Інстытута журналістыкі БДУ.
Інтэрв'ю з алімпійскім чэмпіёнам па фехтаванні.
Прафесійна, аператыўна, па-добраму.