А за колькі аддадуць гарбуз на Хэлоўін?
…Прылаўкі прыемна радуюць вока і выглядаюць па-святочнаму ярка: настрой ствараюць доўгачаканая хурма, пузатыя «шары» гранатаў, аранжавыя мандарыны і вялізныя, быццам з казкі пра Папялушку, гарбузы. Дарэчы, асартымент апошніх вялікі: маленькія дэкаратыўныя плады можна набыць па 7 тысяч рублёў за штуку. Вялікія прадаюць і цалкам, і па частках, для кашы і для… свята. «Па якім кошце гарбуз? — пытаюся ў прадаўшчыцы, якая, акінуўшы мяне позіркам, магчыма, прыняла за школьніцу. «Ёсць па 15, але калі вам трэба для Хэлоўіна, можам прапанаваць і таннейшыя варыянты — па 8–12 тысяч за кілаграм», — паведаміла яна.
І ўсё ж, несумненны фаварыт сезону — гэта хурма. На Камароўцы прадстаўлены два папулярныя гатункі — «Какі» і «Шакаладны каралёк»: яны альбо ідуць па адным кошце — 22 тысячы, альбо за першыя просяць на 10 тысяч больш. Праўда, у адным месцы хурма пабіла ўсе рэкорды: за кілаграм смакаты прасілі 150 тысяч!
Паласатыя кавуны яшчэ «трымаюць» прылаўкі, але збольшага — ягады невялікія. Ёсць і па 5, і па 10 тысяч за кілаграм. Зялёныя бананы — па 9 тысяч, а больш прывычныя нам, жоўтыя спелыя, можна купіць у сярэднім па 18 тысяч рублёў за кілаграм. Цэны на авакада не надта змяніліся: яны вагаюцца ад 25 да 35 тысяч за кілаграм. Праўда, рэдкімі «гасцямі» сталі ананасы: зараз прапануюць па 40 тысяч за кілаграм. Затое на прылаўках з'явіліся і заморскія плады — фейхоа, насычаныя ёдам, якія падыходзяць для кампотаў і варэння. Каштуе заморская «штука» нямала — 50 тысяч за кілаграм. Што цікава, амаль па такім кошце ідуць і некаторыя гатункі памідораў. «Чорны прынц» — за 35 тысяч, а малінавыя прыгажуны «важаць» па 60 тысяч за кілаграм. Людзі ахвотна перабіраюць таматы, выбіраючы менавіта чырвоныя і спелыя — пінскія альбо херсонскія. Вельмі сімпатычныя айчынныя памідоры невялічкія і чырвоныя, знайшліся па добрым кошце — 25 тысяч. «Дайце мне шэсць штучак гэтых памідораў. Трэба праверыць, бо надта яны цвёрдыя — магчыма, без смаку зусім», — адзначыла мая суседка. Беларускія агуркі прапануюць як па 18, так і па 23 тысячы. Рэпу можна знайсці і па 10 тысяч, і па 20 тысяч за кілаграм. А пучок не надта буйной радыскі аддаюць за 15 тысяч. Кабачкі ў сярэднім каштуюць 23 тысячы. Па такім кошце ідуць і баклажаны. Прыгожыя вялікія буракі, акурат на боршчык, каштуюць 8 тысяч. Свежая капуста ідзе па 5 тысяч за кілаграм, а за квашаныя прысмакі давядзецца аддаць ужо 30 тысяч. Карысныя брокалі і квяцістая прыкладна па адной цане — 20 тысяч за кілаграм.
«Другі хлеб» прадаюць па розных цэнах, у залежнасці ад гатунку і якасці прадукту. Так, у сярэднім кілаграм добрай бульбачкі цяпер абыдзецца ў 6 тысяч за кілаграм.
А што з саду? Амаль усе гатункі беларускіх яблыкаў маюць адзін кошт — 16 тысяч за кілаграм. Гэта і «Беларускі ананасавы», і «Чорны прынц», «Каштэль» і «Ліголь». «Яблык-груша» каштуе ў два разы танней. А вялізныя, прыгожыя і сакавітыя бэры аддаюць і па 23 тысячы за кілаграм, і па 26. Бойкая прадаўшчыца ставіць апошнюю кропку ў маім канчатковым выбары — браць ці не браць: прапануе пакаштаваць. На смак груша вельмі салодкая і вельмі адрозніваецца ад крамных: вачэй адвесці немагчыма.
Напрыканцы шпацыру «Камароўка» здзівіла цэнамі на персікі — ненатуральна высокімі. На цэнніку вялікімі лічбамі нясціпла было пазначана «250»…
Лічыльнік «Звязды»
(Кошт за кілаграм, калі не пазначана іншае)
Ківі — 25 тысяч
Мандарыны — 18–20 тысяч
Апельсіны — 15–25 тысяч
Журавіны — 60 тысяч
Шампіньёны — 25–30 тысяч
Вінаград — 14 –20 тысяч
Лімон — 18–20 тысяч
Кроп — 5–8 тысяч (пучок)
Морква — 5 тысяч
Пятрушка — 5–8 тысяч (пучок)
Шпінат — 8–10 тысяч (пучок)
Рэдзька — 10 тысяч
Свежае сала — 65–110 тысяч
Ялавічына (для фаршу) — 65 тысяч
Свініна (філе, кумпяк) — 85–90 тысяч
Трус — 130 тысяч
Кацярына РАДЗЮК.
Фіналістка праекта «Акадэмія талентаў» на АНТ — пра творчасць і жыццё.
Амаль тысяча дзвесце чалавек сабраліся, каб вырашаць найважнейшыя пытанні развіцця краіны.
Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.