У харчаванні дзяцей павінны прысутнічаць усе асноўныя групы прадуктаў — хлеб, мяса, рыба, малако і малочныя прадукты, садавіна, агародніна, макарона, крупы, жывёльныя і раслінныя тлушчы і г.д. Без рэкамендацый урача не садзіце дзіця на дыету, не рабіце яго вегетарыянцам. Задача дарослага, які клапоціцца пра здароўе дзіцяці, — забяспечыць разнастайнае меню, а не адшукаць спосаб звузіць яго любым чынам да пары-тройкі прадуктаў. Не варта заходзіцца ў істэрыцы, калі дзіця выказвае жаданне паласавацца марожаным, цукеркамі, піцай, чыпсамі, гамбургерам, каўбаскай. Але такія прадукты ніяк не могуць быць асноўнай, штодзённай ежай, нагадвае інструктар-валеолаг 23-й гарадской дзіцячай паліклінікі г. Мінска Ірына ШЫМАНСКАЯ.
З мяса выбірайце нятлустую ялавічыну, цяляціну, курыцу, індычку.
З рыбы — траску, хек, мінтай, судак. Кансервы і салёныя далікатэсы — зрэдку.
Малако і малочныя прадукты нельга скідваць з рахунку з-за бялку, кальцыю, фосфару, вітаміну В2.
Хлеб, макарона, аўсяныя і грэцкія крупы, алеі з агароднінай — не забудзьцеся на іх.
Рэжым харчавання — не менш за 4 разы на дзень. 25% сутачнай каларыйнасці павінна прыпадаць на сняданак, 40% — на абед, 15% — падвячорак, 20% — вячэру.
СНЯДАНАК. Трэба даваць кашу або яечныя, тварожныя стравы; мяса, рыбу, хлеб з маслам, сырам. Чай або кававы напой з малаком.
АБЕД. Салат з агародніны; мясны, курыны ці рыбны суп (з агароднінай і крупамі), мяса, птушку або рыбу з гарнірам, на дэсерт — кісель, кампот, напой са свежых пладоў/ягад, фруктовае пюрэ.
ПАДВЯЧОРАК 1. Шклянка малака, кефіру ці сыраквашы, пячэнне, булачка.
ПАДВЯЧОРАК 2. Садавіна, сокі.
ВЯЧЭРА. Стравы з агародніны або круп (каб не паўтараць сняданак), смажаныя мясныя або рыбныя стравы даваць не варта.
Не рэкамендуецца ў харчаванні дашкольніка: вэнджаная каўбаса, кансервы, тлустае мяса, перац, гарчыца, таматная паста, кетчуп, наогул вострыя стравы і прыправы. Для паляпшэння смаку можна дабавіць пятрушку, кроп, сельдэрэй, зялёную ці рэпчатую цыбулю, часнок. Яны будуць яшчэ стрымліваць рост мікробаў у арганізме. Смак ежы паляпшаецца, калі выкарыстоўваць сок журавін ці лімона, любыя сухафрукты.
Газіраваныя напоі трэба выдаліць з рацыёну і замяніць на чай з малаком, кававы напой з малаком, сокі, адвар шыпшыны.
У якасці салодкага рэкамендуюцца: зефір, мармелад, пасціла, мёд, джэм, варэнне.
Апытанні бацькоў выявілі, што многія дзеці недаатрымліваюць ёдаванай солі, малака і малочных прадуктаў, рыбы і рыбных прадуктаў, мяса і мясных прадуктаў. Разам з тым кандытарскія і хлебабулачныя вырабы складаюць 80% ад агульнага рацыёну. Кашы замяняюцца піцамі і чыпсамі. Гарачыя стравы з мяса і рыбы — сасіскамі і каўбасой. А паколькі часта і самі дарослыя харчуюцца няправільна, то гэта становіцца нормай для ўсёй сям'і.
— Харчаванне дзяцей, асабліва дашкалят, павінна адрознівацца ад харчавання дарослых.
— Пажадана гатаваць дзецям на пары або запякаць.
— Прадукты і стравы не павінны паўтарацца на працягу дня.
— Дома трэба даваць дзіцяці тое, што ён недаатрымаў у дзіцячым садку або школе.
— Можна прапускаць сняданак дома, каб дзіця паснедала ў садку.
У 3-гадовым узросце варта вучыць паводзінам за сталом:
*Сядзець прама, не абапірацца на локці. Карыстацца лыжкай. Тлумачыць, у якой руцэ трымаць нож, у якой — відэлец.
*Выпрацоўваць звычку жаваць павольна, з закрытым ротам. Пры дрэнным апетыце нельга ладзіць шоу — дазваляць глядзець тэлевізар або абяцаць усякія ўзнагароды. Гэта ніяк не паляпшае апетыт!
*Есці толькі ў спакойным стане. За сталом не высвятляць адносіны.
*Не даваць больш, чым можна з'есці. Лепей пасля крыху дабавіць.
*З-за стала не адпускаць з ежай у руках. Дзіця павінна ведаць, што выйсці з-за стала можна толькі па завяршэнні працэсу харчавання і з дазволу старэйшых.
*Дзіця павінна падзякаваць за ежу, прыбраць свой посуд, памыць рукі і апаласнуць рот.
Усё гэта вельмі хутка стане нормай, калі самі дарослыя будуць падаваць прыклад.
Выбар саджанца для садавода — той момант, значнасць якога складана пераацаніць.
Канцэрт для дзяцей і моладзі, пластычны спектакль Ягора Дружыніна і «Рок-панарама».