Дамашнія глазураваныя сыркі
Калі вашы дзеці вельмі любяць гэты ласунак — тварожныя сыркі ў шакаладнай глазуры, а вас «грызуць» смутныя падазрэнні наконт іх тэрміну прыдатнасці, якасці і наогул саставу, раю прыгатаваць карысны і смачны дэсерт самастойна. Тым больш, зрабіць гэта зусім не складана.
Вам спатрэбяцца: шакалад без дабавак, лепш цёмны (колькасць какавы, у працэнтах, выбірайце на ўласны густ і зыходзячы з таго, ці ёсць у дзяцей алергія на гэты прадукт) — прыкладна 1,5 пліткі; цукровая пудра — 5 поўных чайных лыжак (можна нават з верхам), тварог — 2 пачкі па 200 грамаў, тлустасць на ваш густ. Можна дадаць 1/2 пачка масла або некалькі сталовых лыжак варанай згушчонкі, але ўлічвайце, што тады дэсерт будзе больш каларыйным. Для карысці, а таксама з мэтай заахвоціць малых «сюрпрызам унутры», раю дабавіць сухафрукты ці свежыя сезонныя ягады — чорныя парэчкі, чарэшні, суніцы, чарніцы і г. д.
Шакалад трэба растапіць у мікрахвалёўцы ці на вадзяной лазні. Добра змажце ім донца і бакі сіліконавых або металічных формаў (як для кексаў), можна ўзяць і форму сярэдняга памеру — і пастаўце ў маразілку на 5–7 хвілін ці ў халадзільнік, хвілін на 15–20. Пакуль формы астываюць, блендарам добра змяшайце тварог і цукровую пудру, туды ж дадайце масла, калі вырашыце яго скарыстаць. Калі формы застылі, напаўняем іх атрыманай масай. Унутр можна пакласці ягады, сухафрукты, наліць згушчонку, варэнне ці іншы напаўняльнік. Зверху наліваем і разраўняем рэшткі шакаладу, а потым зноў ставім у маразілку — прыкладна на 10–15 хвілін. Такія сыркі можна захоўваць замарожанымі, а перад «падачай» даць адтаяць пару хвілін пры пакаёвай тэмпературы. А вось у халадзільніку дэсерт захоўваецца не больш чым двое сутак, а лепш наогул з'есці яго на працягу аднаго дня.
Яблычныя аладкі
Мой малодшы сын і муж ну вельмі любяць есці бліны ва ўсіх варыяцыях: і зусім тоненькія блінцы з начынкай, і тоўстыя «з прыпёкам», і пышныя аладкі. А паколькі за кампанію з імі часта вячэраю і я, час ад часу «палягчаю» рэцэптуру і бяру ў якасці асноўнага складніка садавіну ці агародніну — кабачкі, гарбузы, капусту, грушы і яблыкі. З апошнімі прапаную прыгатаваць аладкі і вам.
Для яблычных аладак спатрэбяцца: 3–4 сярэднія яблыкі (лепш не вельмі салодкія і не рассыпістыя, з сакавітай мякаццю), 1 яйка, 2–3 сталовыя лыжкі цукру, дробка солі, мука, што называецца, на вока.
Яблыкі ачысціць ад сарцавіны і скуркі, падраць на буйной тарцы. Калі соку з іх атрымалася зашмат — лепш зліць і ўжыць яго асобна. Дадаць узбітае з цукрам яйка (можна яшчэ крыху ваніліну, карыцы, калі вашы дамашнія не супраць), добра перамяшаць. Муку трэба дадаваць паступова, каб цеста не атрымалася занадта густым. Яно павінна атрымацца, як і для звычайных аладак, падобным да не вельмі густой смятаны. Смажым таксама традыцыйна: лыжкай выкладваем на патэльню з алеем (яго, дарэчы, лепш дадаваць таксама зусім крыху, каб аладкі не выйшлі занадта тлустымі). Гатовая страва мае на дзіва тонкі, прыемны смак. У якасці соусу да яе можаце выкарыстаць і смятану, і варэнне, і марожанае — але маёй сям'і найбольш даспадобы натуральны ці салодкі ёгурт.
Смачна есці!
Юлія ІВАШЧАНКА, г. Мінск.
Выбар саджанца для садавода — той момант, значнасць якога складана пераацаніць.
Канцэрт для дзяцей і моладзі, пластычны спектакль Ягора Дружыніна і «Рок-панарама».