Клёцкі


Каб па­лю­біць буль­бу так, як лю­бім яе мы, бе­ла­ру­сы, трэ­ба вель­мі па­га­ра­ваць. Гэ­та ж вам не да­лі­ка­тэс які, а са­праўд­ны па­ра­ту­нак. Вунь ір­лан­цы — так­са­ма буль­ба­шы. Пад анг­лій­скім на­ціс­кам буль­бач­ка для іх у свой час бы­ла не "дру­гім", а "пер­шым" хле­бам — толь­кі ёю і пе­ра­бі­ва­лі­ся. Ка­лі ж у ся­рэ­дзі­не XІХ ста­год­дзя на вы­ра­та­валь­ныя клуб­ні на­па­ла за­ра­за — фі­та­фта­роз, дык ледзь­ве не па­мер­лі: го­лад ска­сіў амаль тра­ці­ну на­сель­ніц­тва.

...Ка­лі па краі гу­ля­юць вой­ны, як у нас, ды вы­мя­та­юць з куб­лоў, за­се­каў, па­ліц, дзе­жак усе за­па­сы, дык хо­чаш не хо­чаш, але абе­руч ухо­піш­ся за вы­ра­та­валь­нае ка­ліўе. Ці за рыд­лёў­ку. Буль­бу ж ані­ко­лі не вы­бе­раш да апош­ня­га клуб­ня, неш­та ў зям­лі за­ста­нец­ца, а га­лод­ны ча­ла­век га­то­вы пе­ра­ка­паць цэ­лую дзя­лян­ку, каб вы­вер­нуць на па­верх­ню коль­кі вы­ра­та­валь­ных клу­бянь­коў — не абы-які скарб. А то і вы­па­раць з гле­бы якім прут­ком, ка­лі не­глы­бо­ка ў зям­лі ля­жаць. Та­кія клуб­ні ў на­ро­дзе на­зы­ва­юць "па­ро­ні­кі". Дар­ма што доб­ра пад­мерз­лыя: не здзя­руц­ца на тар­цы, дык зле­пяц­ца ў якую алад­ку, не­пры­ем­на са­лад­ка­ва­тую, не вель­мі смач­ную, але ж го­лад не цёт­ка...

Буль­ба — не сы­ты на­едак, не над­та спа­жыў­ны, але го­лад пад­ма­неш. Мо­жа, бе­ла­ру­сы та­му та­кія ешчыя (ах­во­чыя доб­ра па­ес­ці), як свед­чыў у сва­іх тво­рах Ка­рат­ке­віч, што як­раз і па­раз­бі­ва­лі, па­рас­цяг­ва­лі свае страў­ні­кі буль­бай пад­час хар­чо­вай ня­ста­чы, а та­ды ўжо гэ­тая асаб­лі­васць і ў "па­ро­ду" ўе­ла­ся. Дык не бу­дзеш жа ха­дзіць і слу­хаць, як бур­чыць пус­ты жы­вот. Па­хо­дзіш, па­хо­дзіш — ды і пе­ра­ку­сіш. Тым больш, ка­лі са­ла поў­ны ку­бел, на га­ры­шчы ві­сяць кум­пя­кі, кін­дзюк, на доў­гім шаст­ку — коль­цы дух­мя­ных каў­бас, а ў пра­ха­лод­ным скле­пе ста­яць ца­бэ­рач­кі з са­лё­ны­мі груз­да­мі ды ін­шы­мі, пры­ціс­ну­ты­мі гнё­там, ма­чо­ні­ка­мі. Ну і, вя­до­ма, са­лё­ныя агу­роч­кі, дзе­жач­ка ква­ша­най ка­пус­ты. Ды шмат ча­го яшчэ... А буль­бы ў ка­ту­ху — пад столь. "Ура­дзі­ла ле­тась — ад­гро­бу не бы­ло, — ка­за­лі ад­на­вяс­коў­цы. — Ды ўся ежан­ка, як ад­бор­ная, — клу­бень у клу­бень". А но­вых вай­ско­вых гры­мот па­куль не чут­но і зда­лё­ку — рас­пя­рэз­вай­ся, бе­ла­рус!

Пры­сма­кі пры­сма­ка­мі, але як ты за­бу­дзеш­ся на вы­ра­та­валь­ні­цу-буль­бу? Ані­як. І не толь­кі з удзяч­нас­ці. Ня­гле­дзя­чы на тое, што пас­ля апош­няй вай­ны коль­кі па­ка­лен­няў вы­рас­ла — звыч­ка да заў­сёд­ня­га ўжы­ван­ня буль­бы ўжо ў ген­най па­мя­ці за­ма­ца­ва­ла­ся.

А каб буль­бач­ка не "згу­бі­ла­ся" на свя­точ­ным ста­ле ся­род роз­ных пры­сма­каў, бе­ла­ру­сы па­ча­лі кру­ціць яе, цер­ці, скрэб­ці, на­ра­заць ды пры­дум­ляць са­мыя раз­на­стай­ныя стра­вы. Звыш дзвюх­сот, зда­ец­ца, пры­ду­ма­лі. У ка­го больш?

У гэ­тым вы­на­ход­стве, як мне зда­ец­ца, вы­яві­ла­ся не абы-якая муд­расць і жыц­цё­вая сі­ла май­го на­ро­да. Зра­біць з буль­бы сма­ка­ту та­кую, каб ма­лыя дзет­кі да­ба­вач­кі пра­сі­лі, ні­ко­лі не зды­маць яе са ста­ла — і ў буд­ні, і ў свя­ты, пад­час кож­най ра­дзін­най бя­се­ды, каб усе да ад­на­го пад­свя­до­ма ўця­мі­лі: без буль­бы ня­ма жыц­ця.

Ся­род га­ла­ва­круж­на­га мност­ва бе­ла­рус­кіх буль­бя­ных страў ёсць коль­кі вы­біт­ных, якія мы вы­стаў­ля­ем за­меж­ным гас­цям, каб па­ка­заць сваю на­цы­я­наль­ную ад­мет­насць. Пер­шын­ству­юць тут, ба­дай што, дзя­ро­ні­кі. Пры­тым па­да­дзе­ныя па-роз­на­му га­тун­ку: мож­на са смя­тан­кай, мож­на пе­ра­кла­дзе­ныя дух­мя­ны­мі сква­рач­ка­мі і скрыль­ка­мі сма­жа­най каў­бас­кі з цы­буль­кай...

Мая жон­ка па­час­тун­ка­выя дзя­ро­ні­кі га­туе за­звы­чай з час­нач­ком. За­ўва­жы­ла, што яны вель­мі па­да­ба­юц­ца май­му сяб­ру Пет­ра­ку. Дык як толь­кі да­зна­ец­ца, што ён пры­е­дзе на гос­ці ці на ры­бал­ку, — не­ўза­ба­ве ўчую, як на кух­не спя­вае сва­ім хры­па­тым глу­хім го­ла­сам тар­ка.

Пят­рок, упля­та­ю­чы дзя­ро­ні­кі, не пра­мі­не ска­заць: "Якая ў ця­бе Яня ха­ро­шая..." Я маў­чу, а сам са­бе ду­маю: "Усе чу­жыя жон­кі "ха­ро­шыя", каб ты ве­даў, сяб­рук..."

Ад­ной­чы, пад­час вай­ны, мая ма­ту­ся Фро­ся вы­му­ша­на бы­ла па­зна­ё­міць з на­шай на­цы­я­наль­най ку­лі­нар­най ад­мет­нас­цю ня­мец­ка­га сал­да­та.

Фронт ад­ка­ціў­ся. У на­шай вёс­цы за­стаў­ся не­вя­ліч­кі гар­ні­зон за­хоп­ні­каў — сал­да­ты ста­рэй­ша­га ве­ку, з або­зу, мож­на ска­заць. Зда­ры­ла­ся так, што ма­ту­ся са слязь­мі на ва­чах бы­ла вы­му­ша­на з да­па­мо­гай ін­шых жан­чын пры­рэ­заць сваю за­ня­па­лую ад рап­тоў­най хва­ро­бы ка­роў­ку. Дык і на­ду­ма­ла на све­жым лоі на­сма­жыць дзя­ро­ні­каў на ўсю сям'ю ды пры­сель­цаў са спа­ле­ных хат — ба­ла­зе ў той год вай­ны ча­го-ча­го, а буль­бы яшчэ тро­хі бы­ло. Дух­мя­ны пах учуў не­мец, які на раз­да­рож­жы, по­бач з аца­ле­лай ад па­жа­ру ха­ты ма­ту­сі, са стрэль­бай за пля­чы­ма ста­яў на па­сту. Дык не па­спе­ла яна на­сма­жыць га­руш­ку дзя­ро­ні­каў, як тоў­сты, ні­бы ца­бэ­рак, фрыц ува­ліў­ся ў ха­ту. Агле­дзеў рас­па­ле­ную печ, за­гнет, ткнуў паль­цам у чыс­тую та­лер­ку на ста­ле і ска­ман­да­ваў: "Мат­ка, ком!" Ма­ту­ся, сціс­нуў­шы сэр­ца, бы­ла вы­му­ша­на на­клас­ці за­хоп­ні­ку з па­тэль­ні га­ра­чых дзя­ро­ні­каў. А по­тым зноў гу­ча­ла: "ком", "ком"... Што тут па­ро­біш, за­ста­ва­ла­ся хі­ба што лі­чыць на­поў­не­ныя та­лер­кі, як тыя "пяць лы­жак за­цір­кі"...

На­заўт­ра тоў­сты не­мец зноў уку­ліў­ся ў ха­ту і, не пра­мо­віў­шы ні ні сло­ва, да­стаў з кі­шэ­ні і па­клаў на стол шпу­лю ні­так з ігол­кай і ка­ва­ла­чак мы­ла. А, фрыц, смач­на?

На жаль, мя­не ба­дай што ні­ко­лі ў жыц­ці ні­хто не на­зы­ваў "буль­ба­шом". А то б я ў ад­каз пры­яз­на ўсміх­нуў­ся: пры­зна­лі-та­кі брат­ку-бе­ла­ру­са ў "ва­ві­лон­скім стоў­па­тва­рэн­ні" на­ро­даў! Якая тут крыў­да — ра­дасць! А вось ка­лі я ў якой ку­лі­на­рыі чы­таю на цэт­лі­ку "оладьи кар­то­фель­ные", дык, пры­знац­ца, тро­хі крыў­джу­ся — не за ся­бе, а за дзя­ро­ні­кі. Але ня­доў­га. Як па­ду­маю, што маг­лі б на­пі­саць "драники" ці горш та­го — "дряники", дык мо­таш­на ро­біц­ца. Не мае пе­ра­кла­ду гэ­тае сло­ва. Не­паў­тор­нае яно, як на­ша на­цы­я­наль­ная ад­мет­насць.

Але, каб вы ве­да­лі, аса­біс­та я не дзя­ро­ні­кі лі­чу га­лоў­най на­цы­я­наль­най стра­вай з буль­бы, а клёц­кі. На ма­ёй Ле­пель­шчы­не (і не толь­кі) гэ­тая стра­ва яшчэ і куль­та­вая, сак­раль­ная.

Толь­кі што зва­ра­ныя клёц­кі, як ні­вод­ная ін­шая стра­ва, па­ты­ха­юць га­ра­чы­нёй. Па­кла­дзе­ныя на та­лер­ку, яны доў­га сы­хо­дзяць па­рай, а яшчэ — во­да­рам мяс­но­га, на­поў­не­на­га дух­мя­ны­мі пры­пра­ва­мі на­чын­ня, які ад­дае па­вет­ру ўда­ла зроб­ле­ная ўме­лай гас­па­ды­няй аба­лон­ка з буль­бя­но­га дзя­рэн­ня. Як­раз для та­го, каб зра­біць та­кую аба­лон­ку, і па­тра­бу­ец­ца ку­хар­ская спрыт­насць. Трэ­ба па­ста­рац­ца, каб яна бы­ла не ка­ля­най і каб не раз­ва­ры­ла­ся, каб атры­ма­ла­ся мяк­кай і са­ка­ві­тай. А для гэ­та­га — ад­чу­ваць, да якой сту­пе­ні ад­ціс­каць у мар­лі дзя­рэн­не, каб у ім за­ста­ло­ся роў­на столь­кі, коль­кі трэ­ба, буль­бя­но­га со­ку. Вось у чым па­він­на быць спрыт­насць! А пра ас­тат­нія "дро­бя­зі", без якіх ня­ма сма­ку, я ўжо і ка­заць не бу­ду.

Мяс­ное на­чын­не клёц­кі, як вы ве­да­е­це, на­зы­ва­ец­ца "ду­шой". Ві­даць, як­раз та­му праз аса­цы­я­тыў­ную по­вязь клёц­кі ста­лі ў нас аба­вяз­ко­вай, мож­на ска­заць, ры­ту­аль­най стра­вай на хаў­ту­рах і па­мін­ках — і на со­рак дзён, і кож­ную Ра­ду­ні­цу.

Сё­ле­та на гэ­ты Вя­лік­дзень для па­мер­лых, пас­ля та­го, як па­кла­ніў­ся род­ным ма­гі­лам, я па­ехаў ра­зам з сяб­рам у яго вёс­ку з пра­го­жай наз­вай Асцё, што ў дру­гім ба­ку ад Ле­пе­ля. На мо­гіл­ках са­бра­ла­ся ўся яго ра­дзі­на. Па­ста­ві­лі квет­кі пад кры­жы, па­га­ва­ры­лі, а та­ды пай­шлі ў ха­ту да Але­га­вай цёт­кі Тац­ця­ны на бя­се­ду. Але за­ба­ві­лі­ся на мо­гіл­ках, а бра­ту Але­га Ва­ле­рыю трэ­ба бы­ло спеш­на ехаць на па­клон жон­чы­ным род­ным, якія па­кі­ну­лі гэ­ты свет. Мо­гіл­кі ж тыя — на краі су­сед­ня­га ра­ё­на, яшчэ па­спець трэ­ба. Дык і за­сер­да­ваў ма­лец на ма­руд­лі­васць рад­ні, ір­ва­нуў з мес­ца...

Ка­лі цёт­ка Та­ця­на па­ча­ла па­да­ваць клёц­кі, дык толь­кі і ўзды­ха­ла:

— А-я-яй, як шка­да, што Ва­ле­рач­кі ня­ма з на­мі, як шка­да! На­хай бы хоць ад­ну клё­цач­ку з'еў...

Цёт­ка шка­да­ва­ла не толь­кі та­му, што Ва­ле­рач­ка не па­каш­та­ваў смач­нень­ка­га, а больш та­му, што не за­вя­заў­ся яшчэ адзін не­за­мен­ны ву­зель­чык на ні­ці­не па­мя­ці, якая злу­чае рад­ню праз аб­ся­гі жыц­ця і смер­ці. Дзіў­на, але як­раз пад­час каш­та­ван­ня клё­цак гэ­тая ні­ці­на на­цяг­ва­ец­ца асаб­лі­ва моц­на, як стру­на. Вось вам і звы­чай­ная ежа!

Не трэ­ба ду­маць, што клёц­кі "пры­пі­са­ны" толь­кі на жа­лоб­ным ста­ле. Зу­сім не. Усе смач­ныя стра­вы — жыц­це­сцвяр­джаль­ныя, ва­рац­ца з пры­пра­вай ра­дас­ці. Ад­но што ча­су трэ­ба шмат на пры­га­та­ван­не клё­цак, да­во­дзіц­ца "па­пэц­кац­ца", а вяс­ко­вай гас­па­ды­ні, у свой час за­ня­тай на кал­гас­ным по­лі ды ў ага­ро­дзе, дых­нуць не бы­ло ка­лі. Але ж ах­во­та — клёц­кі! Уста­неш, ка­лі яшчэ цём­на, на­га­ту­еш поў­ны са­га­нок, на жар­кія вуг­лі па­ста­віш. І на­ясі­ся га­ра­ча­нькіх пе­рад ра­бо­тай.

Смач­ныя клёц­кі і са­праў­ды про­сяц­ца ў рот ад­на за ад­ной. Я ма­гу з'ес­ці ча­ты­ры — пяць клё­цак, а та­ды стрым­лі­ваю ся­бе: бо клёц­кі хоць і ду­жа смач­ныя, але не вель­мі лёг­кая для за­сва­ен­ня ежа.

Ін­шым ра­зам, ка­лі не бы­ло све­жа­га мя­са (а клё­цак жа са­праўд­на­му бе­ла­ру­су, асаб­лі­ва ка­лі ён з Ле­пель­шчы­ны, хо­чац­ца заў­сё­ды), гас­па­ды­ня да­ста­ва­ла з куб­ла скрыль са­лё­на­га са­ла, па­жа­да­на з пра­жыл­ка­мі, на­ра­за­ла яго аку­рат­ны­мі ку­бі­ка­мі і ра­бі­ла з іх "ду­шы". Ня­хай са­бе на­едак атрым­лі­ваў­ся не та­кі дух­мя­ны і апе­тыт­ны, але ж клёц­кі! Праў­да, я ў та­кіх вы­пад­ках — от жа да­лі­кат­нае дзі­ця — "ду­шы" не еў, толь­кі аба­лон­ку.

І вось, згад­ва­ю­чы гэ­тыя клёц­кі з са­лам за­мест фар­шу, ду­маю ця­пер: буль­ба, са­дра­ная на тар­цы, зва­ра­ная цэ­лень­кай або ў мун­дзі­рах, не-не ды і на­га­дае: рас­ка­шуй­це­ся са­бе, брат­кі-бе­ла­ру­сы, еш­це ад пу­за, ве­ся­лі­це­ся, але не за­бы­вай­це, што ня­ста­ча, а то і ні­шчым­ні­ца да­лё­ка ні­ку­ды не сы­хо­дзі­лі. Так што тры­май­це­ся мя­не, не на­ля­гай­це над­та на за­мор­скія да­лі­ка­тэ­сы, не пры­звыч­вай­це­ся...

Не ве­даю, як вы, а я, не­ма­ла­ды ча­ла­век, звяр­таю ўва­гу на гэ­тую пе­ра­сця­ро­гу.

Трэ­ба бы­ло б пад­ра­бяз­на рас­ка­заць і пра та­кую зна­ка­мі­тую буль­бя­ную стра­ву, як баб­ка, але не ха­чу за­ліш­не зай­маць ваш час. Ад­но ска­жу: га­та­ваць яе трэ­ба толь­кі ў доб­ра на­цеп­ле­най пе­чы, у са­ган­ку, як, да­рэ­чы, і мно­гія ін­шыя буль­бя­ныя стра­вы. А як зга­ту­ец­ца баб­ка, зні­ме­це яе з ву­гол­ля, рас­кла­дзя­це па та­лер­ках, пад­стаў­це са­га­нок уну­ку або ўнуч­цы, дай­це лыж­ку — ня­хай па­шкра­буць сцен­кі, па­каш­ту­юць хрумс­ткіх пры­га­ра­чак. Як­раз праз сма­коц­це ма­ле­чы лац­вей да­лу­чац­ца да на­цы­я­наль­най стра­вы, вы­рас­туць са­праўд­ны­мі буль­ба­ша­мі.

Ад­на вы­ха­валь­ні­ца дзі­ця­ча­га сад­ка рас­каз­ва­ла мне пра та­кі вы­па­дак. Да яе ў гру­пу пры­вя­лі ма­лень­кую Ве­ра­ніч­ку, а дзяў­чын­ка з пер­ша­га дня і ў рот ад­мо­ві­ла­ся браць "ка­зён­ную" ежу. На дру­гі дзень вы­ха­валь­ні­ца ўсхва­ля­ва­ла­ся, па­ча­ла рас­пыт­ваць ма­лень­кую:

— Ве­ра­ніч­ка, а якую ежу ты лю­біш, што та­бе до­ма га­ту­юць?..

— Ком­кі...

Кла­пат­лі­вая вы­ха­валь­ні­ца здзіў­ле­на па­ціс­ну­ла пля­чы­ма, а ўве­ча­ры па­ча­ла рас­пыт­ваць ма­ці дзяў­чын­кі:

— Што за "ком­кі"? Мо­жа, кам­кі, ка­мы?

— Ну, вя­до­ма, ка­мы. Ба­бу­ля пры­ву­чы­ла...

Ка­мы-"ком­кі" — звы­чай­ная буль­бя­ная ка­ша, за­праў­ле­ная пад­сма­жа­ны­мі з цы­буль­кай дроб­ны­мі сква­рач­ка­мі. Так што хоць ты пер­са­наль­на­га ку­ха­ра для Ве­ра­ніч­кі най­май...

Ка­лі я зу­сім са­ста­рэ­лую ма­му пры­ту­ліў у сва­ім жыт­ле ў го­ра­дзе, дык на­па­чат­ку ду­маў: чым бы яе на­кар­міць смач­нень­кім, якім "га­рад­скім" на­ед­кам ура­зіць?.. А не­ўза­ба­ве пры­кме­ціў, што смач­ней за ўсё ма­ме ва­ра­ная буль­бач­ка, дзя­ро­ні­кі, клёц­кі, ка­мы... Як толь­кі ска­жу: "Ма­ма, ідзі сне­даць, буль­ба на ста­ле сты­не...", дык мая да­ра­жэнь­кая ку­ды спрыт­ней, чым звы­чай­на, пад­хоп­лі­ва­ец­ца з мес­ца, воч­кі пра­яс­ні­ва­юц­ца іск­рыс­тым бла­кі­там, як у аза­рнай пры­ем­най на­ві­ной дзяў­чын­кі. Буль­бя­ныя стра­вы, у ад­роз­нен­не ад ін­шых, ма­ту­ля з'я­дае да апош­няй лыж­кі...

Якая жыц­ця­дай­ная сі­ла ў та­бе, буль­ба, якая яд­наль­ная моц. Як тык­та­ніч­ныя плас­ты, зруш­ва­еш ты, злу­ча­еш праз доў­гія дзе­ся­ці­год­дзі, зроў­ні­ва­еш бе­ла­ру­саў роз­ных па­ка­лен­няў у ад­чу­ван­ні тва­ёй вы­ра­та­валь­най сі­лы...

Але за­ба­віў­ся. Зму­шу ся­бе (не­раў­ну­ю­чы, як ад­мо­віц­ца ад чар­го­вай клёц­кі) не­ўза­ба­ве па­ста­віць кроп­ку.

Эх, ця­пер бы буль­бач­кі раз­ва­рыс­тай, сква­рач­ку ды ча­рач­ку пер­ша­ку, каб бы­ла на­го­да пра­мо­віць — дар­ма што на са­мо­це і та­му не ўслых — вось гэ­тыя сло­вы: "Ня­хай і на­да­лей не­аслаб­на тры­мае буль­ба наш род на зям­лі — клёц­ка­мі, баб­кай, дзя­ро­ні­ка­мі, ка­ма­мі, пе­ча­ны­мі ў пры­са­ку клуб­ня­мі, якія пах­нуць ма­лен­ствам! А сло­ва "па­ро­ні­кі" ня­хай на­шыя дзе­ці ды ўну­кі ве­да­юць толь­кі па слоў­ні­ку!"

 Сяргей РУБЛЕЎСКІ

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Сёння пачаў работу УНС у новым статусе

Сёння пачаў работу УНС у новым статусе

Амаль тысяча дзвесце чалавек сабраліся, каб вырашаць найважнейшыя пытанні развіцця краіны. 

Навука

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Расказаў першы намеснік старшыні Дзяржаўнага камітэта па навуцы і тэхналогіях Рэспублікі Беларусь Дзяніс Каржыцкі.

Здароўе

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

Як вакцыны выратоўваюць жыцці і чаго можа каштаваць іх ігнараванне?

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.