І гэта — пра звычайныя порхаўкі!
Многія ведаюць пра вырошчванне дрэўнавушак, шыітаке, шампіньёнаў на прысядзібным участку, але мала хто чуў пра развядзенне... порхавак. Аднак чаму б не выйсці прагуляцца ў сад і не набраць кошык белых шарыкаў. Свежых, моцненькіх...
Гэтыя грыбы, дзівосныя на смак і з цудоўным водарам, дадуць фору нават баравікам! Да таго ж яны валодаюць лекавымі ўласцівасцямі лёгка засвойваюцца арганізмам. І не так ужо складана іх вырасціць, бо порхаўкі часам самі прыходзяць да нас у госці — у скверы-паркі, на спортпляцоўкі і газоны...
Аматары ценю і вады
Як і сваякі з сямейства шампіньёнавых, порхаўкі адносяцца да кампостных грыбоў: яны сілкуюцца гнілой арганікай. А яшчэ ім патрэбны паўцень і вада. Промні сонца не толькі сушаць грунт, але і абпальваюць іх далікатную скурку. Пад дрэвамі-кустамі, у траве ці малінніку ў маі-чэрвені траншэю да 30 см глыбінёй засыпаюць сухім лісцем, галінкамі (не таўсцейшымі як 2 см) бярозы, асіны, вярбы, таполі. Утрамбоўваюць, пасыпаюць зямлёй (лепш з месца, дзе раслі порхаўкі). Паліваюць. У якасці «насення» выкарыстоўваюць спелыя грыбы, пасыпаўшы на градку (або сярод негустой травы) іх буры пыл-споры ці паліўшы сутачным настоем са здробненых «дымушак». Накрываюць галінкамі. Праз месяц у глебе з'явяцца белыя нітачкі (грыбніца). Градку накрываюць леташнім лісцем, дробна нарэзанай травой, падсцілкай. Рэгулярна паліваюць (лепш дажджавой, рачной або калодзежнай вадой).
Усе хваляванні ў мінулым. Надыходзіць самы адказны момант — збор ураджаю.
Тыдні праз чатыры вырастуць порхаўкі. І яшчэ якія! Пругкія, моцненькія, беленькія. Паспявай толькі выкручваць з зямлі. Будуць пладаносіць кожныя 20 дзён. А праз год і ўвогуле чакайце багаты ўраджай. І каб плантацыя цешыла як мага даўжэй, падсявайце кожны сезон споры старых «бомбачак».
Вараць, смажаць, запякаюць...
Порхаўкі прыгодныя для ўсіх відаў харчовай апрацоўкі. Існуе мноства рэцэптаў разнастайных страў з іх. Магчыма, порхаўкі саступаюць класічным высакародным грыбам, але падабенства з шампіньёнамі, прастата прыгатавання (не трэба адмочваць-выварваць) робіць іх прывабнымі для кулінарных эксперыментаў.
Порхаўкі вараць (не больш за 5 хвілін), запякаюць, тушаць у смятане, сушаць (адварыўшы, каб не рассыпаліся) — і нават марынуюць і соляць, але не пад гнёт. Гэтыя грыбы могуць выкарыстоўвацца для рагу з агародніны, салатаў, як начынка для пірагоў. Яны добра спалучаюцца з ялавічынай, курыцай, яйкамі. Булёны з іх (і свежых, і сушаных) — празрыстыя, вельмі духмяныя і наварыстыя. Пры гэтым грыбы не губляюць ні формы, ні ўнутранай чысціні-беласці.
У многіх відаў, напрыклад, у ігольчастай порхаўкі, моцны прыемны грыбны пах не знікае нават пры сушцы. Да таго ж гэтыя грыбы добра захоўваюцца, лёгка расціраюцца ў парашок, які надае асаблівы водар булёнам і соусам.
Порхаўкі не такія сакавітыя, як іншыя грыбы, таму ўварваюцца-ўсмажваюцца не моцна, затое патрабуюць больш алею. Добра змяшаць іх з абсмажанай цыбуляй, смятанай, пасыпаць зяленівам, а можна і так падаць на стол.
Лясны лекар
З самых старажытных часоў ведалі людзі і пра гаючыя ўласцівасці порхавак. Брытанцы лячылі імі воспу, крапіўніцу, ларынгіты. Плямёны чэрокі выкарыстоўвалі іх для гаення ран, язваў. Споры ўдыхаліся пры крывацёках з носа і моцным кашлі. Яшчэ ў ХVІІ стагоддзі ў Бельгіі аслабленым і хворым на сухоты раілі суп з порхавак: ён лічыўся больш карысны, чым нават курыны булён. Рассмоктванне кавалачкаў грыба ўжывалася для лячэння мастапатыі і многіх іншых захворванняў. І даволі паспяхова, бо порхаўкі — своеасаблівы прыродны антыбіётык.
Калі вы параніліся на дачы ці ў лесе аб сучок, а пад рукой няма ёду, сарвіце маладзенькі шарык, разламіце папалам і прыкладзіце да раны: кроў спыніцца, боль сціхне, нагнаення не будзе, ранка зацягнецца хутка і без ускладненняў. У гэтай справе грыб пераўзыходзіць нават усім вядомы з дзяцінства трыпутнік.
Ды і ў сталым узросце як антысептык ён па-ранейшаму добры. Калі ўнутраную абалонку яго прыкласці або пудрай прысыпаць язвы, апёкі, раны, яны загояцца хутчэй.
Але самая выдатная ўласцівасць порхаўкі — яна выводзіць з арганізма ўсе шлакі-таксіны. Аказалася, што і атамы фтор- і хлорзлучэнняў клеткі ўсмоктваюць у сябе, нібы пыласос.
Цуда-грыб не толькі здароўе можа падарыць, але і знешне амаладзіць. Акрамя прыняцця ўнутр, зрабіце маску з 2-3 раздушаных грыбоў. Праз хвілін 10-15 змыйце цёплай вадой. Вы прыемна здзівіцеся! Скура пасля 3-4 працэдур будзе ззяць! Порхаўка надасць ёй эластычнасць, пругкасць, здаровае матавае адценне. Грыбы прыходзяць на дапамогу і раслінам: выкарыстоўваюцца для барацьбы з тлёй. Каб пазбавіцца ад садовых шкоднікаў, неабходна дымам ад гарэлай начынкі «бомбачкі» акурыць дрэвы-кусты двойчы, з інтэрвалам у тыдзень.
***
Вось такія немудрагелістыя грыбы, якія растуць нават тады, калі ў лесе іншых — як вымецена. На першы погляд, порхаўкі несур'ёзныя. Сапраўды, не кожнаму прыйдзе ў галаву ідэя збіраць іх, бачачы больш каштоўныя грыбы.
Але калі вы ўсё ж натрапіце на россыпы маладых беленькіх шарыкаў, не грэбуйце імі. Не праходзьце міма моцных апетытных грыбкоў! Не збівайце іх нагой, а збірайце, рабіце запасы. Ведайце пра гаючую сілу порхавак! Тым больш што ядавітых сярод гэтых добра вядомых грыбоў няма.
Таццяна МАІСЕЕВА,
навуковы супрацоўнік
інстытута лесу НАН Беларусі
Набор на бюджэтныя месцы павялічыцца.
Колькі ж каштуе гэты важны кампанент здаровага рацыёну зараз?
Не выявіць ні секунды абыякавасці.