Вы тут

Самае “смачнае” месца на карце Беларусі


Моталь – месца ўнікальнае ва ўсіх адносінах. Культура, кухня, лад жыцця – тут усё прасякнута традыцыямі, якія складваліся напрацягу стагоддзяў. Мястэчка, згубленае ўдалечыні ад вялікіх гарадоў, нягледзячы ні на што, застаецца самабытным. І што важна – тут традыцыі не проста захоўваюць, але і прымнажаюць.

Сёння маталян ведаюць ва ўсёй краіне і нават за яе межамі дзякуючы найсмачнейшым каўбаскам, якія тут вырабляюць. Гэта элітны прадукт, які мае асаблівы, ні з чым не параўнальны смак! У гонар унікальнага далікатэсу ў Моталі  раз на два гады ладзяць кулінарны фестываль міжнароднага ўзроўню. Пабываць на ім мне давялося ў гэтым жніўні.

 «Мотальскія прысмакі» – самы што ні на ёсць аўтэнтычны местачковы кірмаш. Такія арганізоўвалі гадоў сто таму акурат пасля ўборкі хлеба з палёў. Атмасфера на гэтым свяце падобная да той, што апісваў у сваіх першых творах Гогаль. У гарачы жнівеньскі поўдзень з усіх навакольных і далёкіх вёсак, гарадоў і нават іншых краін народ з'язджаецца ў старажытнае мястэчка. Адныя едуць сюды прадаваць, другія – купляць, а трэція – сябе паказаць і на іншых паглядзець. На цеснай плошчы і ўздоўж доўгай галоўнай вуліцы цягнуцца гандлёвыя рады з гліняным і драўляным посудам, даматканым палатном, арыгінальнымі кашулямі і сукенкамі з лёну, плеценымі кошыкамі, мёдам... Але галоўнае багацце свята – тыя самыя «Мотальскія прысмакі» – каўбасы, якія тут вырабляюць па старадаўніх рэцэптах з натуральнага мяса мясцовых гаспадарак. Ніякай хіміі не прызнаюць: з дабавак – толькі часнок, каляндра, кмін ды кроп.

Цікава, што ў Моталі каўбасу вырабляе не адно прадпрыемства, а ажно тры! Канкурэнцыю дзяржаўнаму цэху складаюць два прыватных, гаспадары якіх – каўбаснікі, чые продкі пачыналі сваю справу яшчэ ў 30-я гады мінулага стагоддзя. Таму цалкам натуральна, што самыя папулярныя лаўкі на фестывалі – заўсёды каўбасныя. Каля кожнай – бясконцая чарга пакупнікоў.

– Дайце тры палачкі «Яўрэйскай», тры «Дзяржынскай», «Цешчынай» і «Мотальскай». Таксама па тры. Ой, а гэта што такое апетытнае злева? – прыкладна па такім сцэнары ў Моталі затарваецца кожны другі пакупнік.

Не дзіўна. У вялікіх гарадах мотальскіх далікатэсаў днём з агнём не адшукаеш. Абмежаваныя партыі размятаюць за лічаныя гадзіны. У чым сакрэт? Мясцовыя пра сваю каўбасу кажуць так: «Адзін раз пакаштуеш – і ўжо ніколі не забудзеш, і ні з чым іншым не пераблытаеш!» – але рэцэптаў не раскрываюць.

Моталь па праве лічыцца кулінарнай сталіцай Беларусі. Мясцовыя гаспадыні ведаюць толк у нацыянальнай кухні – беражліва захоўваюць старадаўнія сакрэты, але ў той жа час не баяцца эксперыментаваць. Таму на кожны фэст запрашаюць да сябе замежных кухараў і з цікавасцю знаёмяцца з рэцэптамі заморскай кухні. У гэтым годзе жыхары Моталя спрабавалі традыцыйныя кітайскія стравы – марынаваныя драўняныя грыбы, лапшу, дзім сум (пельмені) і вострую бульбу.

– Незвычайна! Але кожны дзень я б такое есці не стала – занадта шмат прыправы, – падзялілася ўражаннямі маталянка Наталля, заліваючы вогнішча ў роце зялёнай гарбатай. Аддыхаўшыся, жанчына патрыятычна дадае: “Усё ж лепш нашых каўбасак пакуль нічога не прыдумалі!”.

Ганна КУРАК

Фота аўтара

Працяг матэрыяла чытайце ў лістападаўскім нумары "Алесі".

Дадаць каментар

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Як мультымедыйныя тэхналогіі матывуюць вучняў?

Як мультымедыйныя тэхналогіі матывуюць вучняў?

29—30 лістапада ў Мінску пройдзе міжнародная спецыялізаваная навукова-тэхнічная выстава-форум «Інфармацыйныя тэхналогіі ў адукацыі» (ІTE-2017). 

Грамадства

Колькі працягнецца «мёртвы» сезон?

Колькі працягнецца «мёртвы» сезон?

Што стрымлівае развіццё турыстычна-рэкрэацыйнага парку «Аўгустоўскі канал».

Калейдаскоп

5 фільмаў супраць сезоннай хандры

5 фільмаў супраць сезоннай хандры

Раніца ўжо дыхае ў спіну зімовым холадам.