Вы тут

Адкрылася міні-пякарня, дзе гатуюць старадаўнія беларускія прысмакі


Беларусь — краіна, якая мае адметную спадчыну, у тым ліку кулінарную. Штосьці гатавалі нам нашы бабулі — і далёкі смак з дзяцінства дагэтуль грэе душу. Лепшыя стравы, якія гатавалі нашы продкі, на жаль, згубіліся ў віры стагоддзяў. Але ёсць і тыя, якія ўдалося адрадзіць і захаваць прафесійным даследчыкам. Так, у сядзібе "Марцінова Гусь" у вёсцы Малая Люцінка, што на Валожыншчыне, адкрылася міні-пякарня, дзе цяпер можна пакаштаваць старадаўнія беларускія прысмакі.


У міні-пякарні ўжо вырабляюць ведзьмакі — беларуска-літоўскі аналаг пельменяў. Гатуюць тут і старажытны аналаг сучасных калдуноў — цэпеліны. Кагосьці ж дакладна зацікавіць татарскі слаёны пірог перакачаўнік. Камусьці пашанцуе пакаштаваць дражжавых ромавых баб — дарэчы, калісьці гэта страва была шляхецкай, а частаваліся ёй зазвычай на Вялікдзень.

Адзін з самых важных відаў выпечкі, які адрадзілі ў "Марціновай Гусі" — гэта кнышы. Кнышы — страва з досыць вялікай інтэрнацыянальнай гісторыяй. Яна мае беларускія карані, але зрабіла сабе, што называецца, яскравую міжнародную кар'еру. Такія булачкі з начынкай ужо даўно вельмі папулярныя ў Амерыцы ды іншых краінах.

— Мы ладзім гастранамічныя экскурсіі ды адпаведныя адукацыйныя праграмы для нашых гасцей. Атрымліваецца, што выпечку можна не толькі пакаштаваць, але і даведацца, якое сімвалічнае значэнне яна калісьці мела ў розных пластах нашага грамадства: напрыклад, што елі татары, а што шляхта, — расказвае гісторык беларускай кухні, уладальнік "Марціновай Гусі" Алесь Белы. — У нас вельмі мала рэгіянальнай інфармацыі пра дакладную атрыбуцыю страў згодна з месцамі, дзе яны гатаваліся. Але гэтай тэмай я вельмі цікаўлюся ўжо працяглы час. Таму калі мы робім праграму па татарскай кухні, то ведаем, што на нашых землях татары зазвычай жылі ў Іўі, Навагрудку, Смілавічах, — і, адпаведна. выкарыстоўваем тамтэйшыя рэцэпты.

Неабходнае для пякарні абсталяванне было набыта дзякуючы ініцыятыве "Развіццё інфраструктуры зялёнага маршруту "Валожынскія гасцінцы" ў Валожынскім раёне", які рэалізуецца спажывецкім кааператывам па развіцці аграэкатурызму "Валожынскія гасцінцы". Усё гэта адбываецца ў межах праекта "Садзейнічанне развіццю на мясцовым узроўні ў Беларусі", што фінансуецца Еўрапейскім саюзам і рэалізуецца Праграмай развіцця ААН (ПРААН). Такім чынам у "Марціновай Гусі" з'явілася неабходнае электраабсталяванне (генератар і элементы аварыйнага і дадатковага энергазабеспячэння). Набыта і ўстаноўлена тэхніка для хлебапячэння і кухоннае абсталяванне.

Завітаўшы ў Малую Люцінку, цяпер можна не толькі наведаць мясціны, дзе нарадзіўся класік нашай літаратуры, Вінцэнт Дунін-Марцінкевіч, не толькі пакаштаваць смачную выпечку, але і зазірнуць у "Аптэчку прыемную". У ёй уладкавана музейна-лекцыйнае памяшканне для дэгустацый і лекцый. Там плануюць расказваць пра даўнюю культуру хлебапячэння і выкарыстання традыцыйных для нашай краіны араматычных раслін у розных аспектах паўсядзённага жыцця — у выпечцы, у хатняй парфумерыі, у народнай медыцыне, у прыгатаванні напояў.

Адметна, што цяпер мы можам не толькі расказваць цікавыя гісторыі пра нашу Бацькаўшчыну, не толькі наведваць адметныя памятныя месцы, але і пакаштаваць на смак і адчуць яе водар...

Пакаштуйце!

Кнышы беларускія з бульбай

ІнгрэдыентыДля цеста: 2 шклянкі мукі, крышачку соды, 1/2 лыжачкі солі, 1 яйка, 1/3 шклянкі алею, 1/2 шклянкі вады, 1 лыжачка воцату.

Для начынкі: 3 бульбіны сярэдняй велічыні, 1 вялікая цыбуля-рэпка, пучок зялёнай цыбулі, соль, перац на смак, 2 лыжкі алею, жаўток для змазвання.

Спосаб прыгатавання. Муку прасеяць у місу з содай і соллю. Асобна разбоўтаць яйка, дадаць ваду, воцат і алей, перамяшаць. Выліць сумесь у муку, вымешаць гладкае цеста, загарнуць у плёнку і пакласці ў халадзільнік на 30 хвілін. Бульбу зварыць у падсоленай вадзе, абабраць, патаўчы. Падсмажыць пакрышаную рэпчатую цыбулю, дробна пакрышыць зялёную — перамяшаць усё з тоўчанай бульбай.

Цеста падзяліць напалам, кожную частку раскачаць у прастакутнік памерам каля 30х40 см. Уздоўж доўгага боку выкласці начынку, астатнюю паверхню тонка змазаць алеем. Звіць у рулон, падзяліць рукой напалам, не надрываючы, прыціскаючы цеста, потым яшчэ і яшчэ раз напалам. Кожны кавалак адкруціць, пакуль не парвецца, сфармаваць у "бочачку", прыціснуць. Выкласці кнышы на бляху, памазаць разбоўтаным жаўтком, паставіць у разагрэтую духоўку, запякаць каля 30—40 хвілін пры 180 °С. Гарачыя кнышы скласці ў місу, накрыць хустачкай і пакінуць на 15 хвілін.

Ніна ШЧАРБАЧЭВІЧ

Валожынскі раён

Выбар рэдакцыі

Культура

Як  мастак Май Данцыг ствараў свае карціны

Як мастак Май Данцыг ствараў свае карціны

Наватар, «шасцідзясятнік», ваяўнічы аптыміст — гэта ўсё пра яго.

Грамадства

Як ператварыць звычайны ўрок беларускай літаратуры у творчую майстэрню?

Як ператварыць звычайны ўрок беларускай літаратуры у творчую майстэрню?

Настаўнікі ўпэўнены: ці будуць вучні чытаць, у многім залежыць ад іх саміх. 

Эканоміка

Петришенко: Называть ЕАЭС экономическим союзом сегодня можно только авансом

Петришенко: Называть ЕАЭС экономическим союзом сегодня можно только авансом

Однако наша страна надеется, что это временные трудности.

Грамадства

Апублікаваны поўны тэкст Канцэпцыі інфармацыйнай бяспекі Беларусі

Апублікаваны поўны тэкст Канцэпцыі інфармацыйнай бяспекі Беларусі

Дзяржаўным органам і іншым арганізацыям даручана кіравацца палажэннямі канцэпцыі ў практычнай дзейнасці.