Трэцякласніцу Ульяну Волкаву агароднікам са стажам не назавеш. Цікавасць да раслінаводства - не больш чым дзіцячая цікаўнасць. Свой першы агарод школьніца арганізавала на падваконніку ў пластыкавым латку для расады, у ячэйкі якога пасеяла насенне памідораў, агуркоў, фасолі, кавуна, рэзка-духмяных траў. З цікаўнасці паклала і два зернеткі лагенарыі, якую ў народзе называюць індыйскім агурком, піша "Кобрынскі веснік".
— Насенне засталося ў нас з мінулага года, калі мы ўпершыню паспрабавалі вырасціць гэтую дэкаратыўную расліну, таму былі гатовыя да таго, што ў ячэйцы з лагенарыяй расткі могуць не з'явіцца. Але вынік перасягнуў усе чаканні, - распавядае мама дзяўчынкі Вольга Краўчук.
Ужо ў красавіку міні-гародзік Ульяны стракацеў рознымі адценнямі зялёнага: побач з ізумруднымі лісточкамі салаты прабіваліся да святла тоненькія сцяблінкі памідораў, сэрцайкі арэгана і варсістыя парасткі агуркоў. Высадзіць лагенарыю ў адкрыты грунт прыйшлося ў пачатку мая, так як хутка месцы ў латку ёй стала замала. Баючыся халадоў, расліну прыкрылі пластыкавай бутэлькай, якую з часам сталі выкарыстоўваць толькі ў начны час, з цяжкасцю змяшчаючы ахоўны каўпак над экзотам, што кінуўся ў рост. Ужо ў чэрвені сямейства любавалася зелянінай, якая запляла ўсю альтанку. Лісце і кветкі апынуліся пяшчотнымі, як аксаміт, і прыемнымі навобмацак. Потым пайшлі плады, збіраць якія можна было хоць кожны дзень - настолькі лагенарыя пладаносна.
Тоненькія і доўгія, як струкі фасолі, яны праз некалькі дзён ужо нагадвалі па выглядзе шынкі, затым па меры росту сталі пахадзіць на бейсбольныя біты, якія ў сваю чаргу выцягваліся і выгіналіся, з часам усё больш нагадваючы экзатычных змей, якія вісяць уздоўж альтанкі. Па словах бабулі юнай агародніцы, плады індыйскага агурка валодаюць выдатным смакам і высокімі дыетычнымі якасцямі. Калі плады яшчэ невялікія, даўжынёй 25-30 см, яны ўжываюцца ў ежу як звычайныя агуркі, і па гусце не саступаюць ім. Плады памерам пабольш выкарыстоўваюцца ў ежу гэтак жа, як шынкі і патысоны. З тых, якія дасягаюць 2 м у даўжыню і вагі 7-10 кг, рыхтуюць розныя стравы: робяць салаты з воцатам, смажаць у алеі, вараць смачныя соусы, ікру і нават кашу. Плод расце неверагодна хутка: па 8-10 см у суткі, і зрэзаць яго можна па частках - адрэзаеш ад плёну, колькі трэба, а астатняя частка расце далей.
Амаль тысяча дзвесце чалавек збяруцца, каб вырашаць найважнейшыя пытанні развіцця краіны.
Расказаў першы намеснік старшыні Дзяржаўнага камітэта па навуцы і тэхналогіях Рэспублікі Беларусь Дзяніс Каржыцкі.
Як вакцыны выратоўваюць жыцці і чаго можа каштаваць іх ігнараванне?
Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.