Вы тут

Што Вы ведаеце пра пандаў?


Давайце разам пазнаёмімся з гэтымі адметнымі жывёламі, прапануе «Жэньмінь жыбаа» анлайн».


— Колькі па часе і ў якой колькасці штодня дзікія панды ядуць бамбук?

— Паводле даследавання, панды ядуць бамбук каля 10-14 гадзін кожны дзень. Дзікія панды жывуць у раёнах з густымі лясамі на вышыні 2600-3500 метраў над узроўнем мора. Увесну панды ўжываюць у ежу свежыя пабегі бамбука, у сярэднім ядуць каля 40 кг. Улетку іх асноўнай ежай з’яўляюцца бамбукавыя сцябліны. Восень — сезон цвіцення лісця, якія і з’яўляюцца іх асноўнай ежай. У гэты час харчовая каштоўнасць маладых галін і лісця самая высокая, а ўтрыманне клечатки ніжэй, чым у бамбукавых сцяблінах. У сувязі з гэтым, у гэты сезон пандам кожны дзень неабходна толькі 11-13 кг галін і лісця.

— Як доўга жывуць панды?

— У прыродзе панды могуць жыць да 20 гадоў, а пры штучным гадаванні — да больш за 30 гадоў. Паводле дадзеных, аж да цяперашняга часу самая пажылая панда дажывала ўсяго толькі да 36-37 гадоў.

— Бамбукавыя мядзведзі жывуць у адзіноце або разам?

— Большую частку жыцця панды жывуць у адзіночку. Перыяд цяжарнасці панд — 60-200 дзён, пасля завяршэння працэсу спарвання панды працягваюць жыццё ў адзіноце. Кармленнем займаецца самка ў адзіночку. Дзіцяняты бамбукавых мядзведзяў пачынаюць жыць самастойна, як ім спаўняецца паўтара года.

— Што яшчэ акрамя бамбука ядуць панды?

— У прыродзе бамбук складае 99% ежы панда, аднак у розны час яны могуць ёсць і іншыя рэчы. Увосень панды часам ядуць вяз, гарбуз і фасолю, перыядычна безостую пшаніцу. Панды таксама ядуць плён асобных дзікарослых раслін, а часам і трупы жывёл. Панды таксама могуць лавіць бамбукавых мышэй, гуляюць з імі, а затым ядуць іх. У штучнай асяроддзі панд таксама кормяць мёдам, садавінай і хлебам.

— Ці сыходзяць панды ў зімовую спячку?

— У пандаў густая воўна і развітыя лоевыя залозы, вылучаемы тлушч робіць іх поўсць гладкай і бліскучай. Густая поўсць дазваляе ім захоўваць цяпло і ратавацца ад вільгаці, а таксама абараняе іх у перамяшчэнні ў бамбукавых лясах. Узімку панды адпачываюць на заснежанай зямлі. У адрозненне ад палярных мядзведзяў, у іх няма звычкі сыходзіць у зімовую спячку. Узімку яны таксама ядуць бамбук.

— Ці ўмеюць панды плаваць?

— Дасюль няма навуковых назіранняў аб плавальных здольнасцях панд. У цёплае надвор’е можна пабачыць панд, якія гуляюць у вадзе.

— Ці ўмеюць панды лазіць па дрэвах?

— Панды добра лазяць па дрэвах. Калі дзіцяняці спаўняецца шэсць месяцаў, ён разам з маці пачынае лазіць па дрэвах. Самка пры нараджэнні і доглядзе за сваім дзіцянём выбірае для пражывання пячорныя адтуліны ў скалах і дупло дрэў.

— А дзе жывуць панды?

— Асноўнымі месцамі пражывання панд ў цяперашні час з’яўляюцца горныя раёны кітайскіх правінцый Сычуань, Шэньсі і Ганьсу. Панды жывуць у густых бамбукавых лясах, якія знаходзяцца на вышыні 2600-3500 м над узроўнем мора, яны не баяцца холаду і вільгаці. Яны любяць знаходзіцца ў цёмных і вільготных месцах. Самымі вялікімі пагрозамі для панд з’яўляюцца стыхійныя бедствы, кліматычныя змены і чалавечая дзейнасць, накіраваная на скарачэнне і фрагментацыю іх асяроддзя пражывання. Колькасць вядомых дзікіх панд ў цяперашні час складае 1864, якія падзеленыя на 33 групы, яны жывуць у шасці горных сістэмах, а менавіта Ціньлін, Міньшань, Цюнлайшань, Дасянлін, Сяасянлін і Ляншань. Сярод іх, у складзе 18 папуляцый налічваецца менш за 10 панд, яны знаходзяцца пад пагрозай знікнення.

— Ці нападаюць панды на людзей?

— У параўнанні з іншымі дзікімі жывёламі, панды не нападаюць на людзей. Пры з’яўленні людзей яны хутка ўцякаюць. Аднак пры штучным гадаванні панды часам прычыняюць пашкоджанні людзям.

— Чаму панду называюць «жывым рэліктам»?

— Панды існуюць на Зямлі ўжо як мінімум 8 млн. гадоў, многія жывёлы і расліны, якія з’явіліся ў адзін і той жа час, што і бамбукавыя мядзведзі, ужо зніклі. Панды валодаюць выдатнай прыстасоўвальнасцю, яны змаглі выжыць у складаных прыродных умовах. Іх называюць «жывым рэліктам». Панда з’яўляецца эмблемай Сусветнага фонду дзікай прыроды, а таксама флагманам захавання біяразнастайнасці ў свеце. Панда знаходзіцца пад абаронай дзяржавы.
Бамбукавыя мядзведзі з’яўляюцца асабліва каштоўнымі жывёламі. Панды унесены:

  1. у групу жывёл першай ступені абароны ў рамках «Канвенцыі аб міжнародным гандлі відамі дзікай фаўны і флоры, якія знаходзяцца пад пагрозай знікнення», якая была прынята ў Вашынгтоне;
  2. у спіс жывёл, якія знаходзяцца ў небяспецы, Міжнароднага саюза аховы прыроды (2012 год);
  3. у спіс жывёл, якія знаходзяцца ў хісткім становішчы, Міжнароднага саюза аховы прыроды (2016 год);
  4. у спіс дзікіх жывёл Кітая, якія знаходзяцца пад абаронай дзяржавы першай ступені.

Выбар рэдакцыі

Грамадства

У 72-м аб'яднаным вучэбным цэнтры юнакі атрымліваюць і грамадзянскія спецыяльнасці

У 72-м аб'яднаным вучэбным цэнтры юнакі атрымліваюць і грамадзянскія спецыяльнасці

72-і аб'яднаны вучэбны цэнтр, што ў Печах, — самая вялікая воінская часць у Беларусі. 

Грамадства

Распавядаем, як арганізавана меддапамога ў Паставах

Распавядаем, як арганізавана меддапамога ў Паставах

Самым аддаленым ад абласнога цэнтра раёне краіны.

У свеце

Чаму Дональд Трамп захацеў набыць Грэнландыю?

Чаму Дональд Трамп захацеў набыць Грэнландыю?

Цяпер гэтая аўтаномная тэрыторыя ўваходзіць у склад Каралеўства Данія.

Грамадства

Школы Гомельшчыны прайшлі праверку на гатоўнасць да навучальнага года

Школы Гомельшчыны прайшлі праверку на гатоўнасць да навучальнага года

Сё­ле­та ў да­школь­ныя ўста­но­вы ра­ё­на прый­дзе 2 700 ма­лых.