Вы тут

Як абясшкодзіць агародніну і фрукты ад пестыцыдаў?


Не сакрэт, што для атрымання высокага і ўстойлівага ўраджаю сельскагаспадарчых культур разам з прымяненнем угнаенняў, агратэхнічных і біялагічных метадаў аховы важную ролю адыгрываюць хімічныя сродкі аховы раслін — пестыцыды. Яны прызначаны для знішчэння насякомых, грызуноў, пустазелля, узбуджальнікаў хвароб раслін і жывёл, могуць выкарыстоўвацца ў якасці рэгулятараў росту. Шматгадовае прымяненне ў вялікіх маштабах пестыцыдаў ва ўсім свеце выявіла шэраг наступстваў, у прыватнасці, забруджванне навакольнага асяроддзя, харчовых прадуктаў, адмоўны ўплыў на здароўе чалавека.


Карысць агародніны і фруктаў цяжка пераацаніць, бо ў іх утрымліваецца вялікая колькасць вітамінаў, мінералаў, клятчаткі і іншых неабходных для правільнай работы арганізма рэчываў. Але гэта толькі калі дары прыроды вырашчаны на ўласным участку з выкананнем правілаў агратэхнікі. А калі куплены ў магазіне ці на рынку, то існуе небяспека ўтрымання ў іх пестыцыдаў, здольных звесці на нішто ўсю карысць. Як знізіць канцэнтрацыю шкодных рэчываў у прадуктах і пазбавіцца ад пестыцыдаў у агародніне і фруктах, расказала памочнік урача-гігіеніста Мінскага абласнога цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Таццяна Ляшкевіч.

  • Адмоўцеся ад яўна несезонных прадуктаў. Імавернасць, што іх выспяванню ў пазаўрочны час спрыяла вялікая колькасць угнаенняў, дастаткова вялікая.
  • Выбірайце агародніну, якая расце ў нашай кліматычнай паласе.
  • Падчас пакупкі звяртайце ўвагу на знешні выгляд прадуктаў. Калі на прылаўку ўсе яблыкі выглядаюць бездакорна і маюць абсалютна аднолькавы колер і ідэальную форму, ёсць вялікая імавернасць, што такія цуда-плады насычаны хімічнымі рэчывамі.
  • Старанна, нават з прымяненнем шчоткі, апалосквайце агародніну і фрукты пад праточнай вадой. Такім чынам вы змываеце нанесены раствор, які адыгрывае ролю кансерванту.
  • Ачышчайце прадукты ад лупіны, выдаляйце пладаножкі, зразайце верхавіны караняплодаў, выразайце з капусты храпкі.
  • Замачыце агародніну і фрукты ў слабым растворы воцату ці солі на 30 хвілін. Гэта правіла датычыцца ў тым ліку і зеляніны.
  • Калі агародніна падвяргаецца тэрмічнай апрацоўцы, а вы хочаце мінімізаваць рызыку пападання пестыцыдаў у арганізм, зліце ваду праз пару хвілін пасля закіпання і працягвайце варыць ужо ў свежай.
  • Памятайце, што пастаяннае ўжыванне агародніны і фруктаў, якія ўтрымліваюць пестыцыды, негатыўна ўплывае на агульны стан здароўя, у прыватнасці, павялічвае рызыку развіцця раку і нейрадэгенератыўных захворванняў, а таксама пагаршае гарманальны баланс арганізма.

Алена КРАВЕЦ

Прэв'ю: pesticidy.ru

Загаловак у газеце: Увага: пестыцыды!

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Як пенсіянерка з Гомеля купіла набор каструль па цане патрыманай іншамаркі

Як пенсіянерка з Гомеля купіла набор каструль па цане патрыманай іншамаркі

Усё, як у казцы: прыгожая зала, музыка, пачастункі. Абаяльныя людзі распавядаюць аб правільным харчаванні і рэкламуюць свой тавар...

Грамадства

714 тысяч тон адходаў для перапрацоўкі сабралі летась беларусы

714 тысяч тон адходаў для перапрацоўкі сабралі летась беларусы

Гэта адходы шкла, паперы, пластыку, шын, батарэек, машыннага масла...

Грамадства

​Дзе прызначалі спатканні ў даваенным Мінску?

​Дзе прызначалі спатканні ў даваенным Мінску?

Атрымаць падказкі вам дапаможа экскурсія «Рамантыка мінскіх дворыкаў».