Вы тут

Некаторых пенсіянераў чакае прыбаўка да пенсіі


З 1 студзеня 2020 года ўводзяцца штомесячныя даплаты да пенсій непрацуючых пенсіянераў, якія дасягнулі агульнаўстаноўленага пенсійнага ўзросту, і маюць адначасова навуковую ступень доктара навук і вучонае званне прафесара. Адпаведны Указ ад 18 кастрычніка 2019 года № 386 «Аб стымуляванні навуковай дзейнасці і ўдасканаленні аплаты працы» падпісаў Прэзідэнт Рэспублікі Беларусь.


Памер даплаты са студзеня складзе 370 рублёў — гэта двухразовы памер базавай стаўкі, якая ўстанаўліваецца Саўмінам для аплаты працы работнікаў бюджэтных арганізацый.

Але каб яе атрымліваць, трэба звярнуцца ў пенсійны орган па месцы жыхарства з заявай, працоўнай кніжкай і дакументамі, якія пацвярджаюць прысуджэнне вучонай ступені і прысваенне вучонага звання. Даплата ўстанаўліваецца з першага чысла месяца, наступнага за месяцам звароту ў пенсійны орган. Яе выплата будзе ажыццяўляцца разам з пенсіяй.

У Мінпрацы і сацабароны адзначылі, што непрацуючымі пенсіянерамі лічацца асобы, якія атрымліваюць пенсіі, але не з'яўляюцца індывідуальнымі прадпрымальнікамі, не ажыццяўляюць працоўную дзейнасць на падставе працоўных, грамадзянска-прававых дагавораў, прадметам якіх з'яўляецца аказанне паслуг, выкананне работ і стварэнне аб'ектаў інтэлектуальнай уласнасці, альбо на аснове членства (удзелу) у юрыдычных асобах любых арганізацыйна-прававых формаў.

Таксама з указа вынікае, што даплата не ўстанаўліваецца да пенсій асоб, якія адбываюць пакаранне ў выглядзе пазбаўлення волі ў папраўчых установах.

Святлана Бусько

Выбар рэдакцыі

Культура

Мікалай Пінігін: Каб ведаў як, сам напісаў бы класную сучасную п'есу

Мікалай Пінігін: Каб ведаў як, сам напісаў бы класную сучасную п'есу

На рахунку рэжысёра і мастацкага кіраўніка Купалаўскага тэатра Мікалая Пінігіна больш за семдзесят спектакляў, і па некаторыя з іх хоць зараз ідзі на вуліцу Энгельса. 

Грамадства

Расказваем пра тое, як на Брэстчыне раней гатавалі варэнне і як гэта робяць цяпер

Расказваем пра тое, як на Брэстчыне раней гатавалі варэнне і як гэта робяць цяпер

Аказваецца, у нашых вёсках амаль да другой паловы ХХ стагоддзя не мелі звычкі нарыхтоўваць яго, не ведалі, як варыцца.