Падобна на тое, што сёлета на сваім дачным участку мы збяром багаты ўраджай землянога арэха. Арахіс ужо гатовы да збору, але мы плануем сабраць яго ў канцы кастрычніка.
Арахіс — гэта паўднёвае расліна, і атрымаць добры ўраджай яго ў нашых шыротах — справа няпростая! Многія дачнікі ўжо не адзін год спрабуюць вырошчваць земляны арэх на сваіх сотках, падзялюся сваім вопытам і я. Сёння магу сцвярджаць, што арахісу лепш за ўсё падыходзіць рассадны спосаб.
Агратэхніка атрымання арахісу пачынаецца з выбару месца. Яно павінна быць сонечнае і пажадана ў паўднёвым баку фазэнды. Падрыхтоўка глебы таксама займае час. Гэта перакопка ўчастка на добрую глыбіню — да 20—25 сантыметраў з унясеннем перагною або добра выспелага кампосту, а таксама попелу і вапны ў адпаведных дозах. А яшчэ трэба ўнесці суперфасфат і сернакіслы калій строга па інструкцыі.
Пасадку расады арэха ў падрыхтаваную градку мы ажыццяўляем праз два-тры дні пасля яе фарміравання, недзе ў першых чыслах чэрвеня. Пасля высадкі градку паліваем метадам дажджавання летняй вадой і накрываем спанбондам. Паўднёваму арахісу патрэбны цяпло і лёгкая парнасць глебы. Пры ўмацаванні расады на градцы спанбонд злёгку прыўздымаем на калочкі і пакідаем да наступлення ўстойлівага цяпла. У гэты час тэмпература глебы на глыбіні 20 см павінна дасягнуць 10—15 градусаў. Таму плёнку мы адкрываем днём, а на ноч расліны зноў закрываем. Пасля пачатку цвіцення плёнку трэба зняць. Увесь гэты час мы рэгулярна паліваем расліны, але толькі летняй вадой. Перад палівам праводзім рыхленне глебы, а яшчэ праполваем і выдаляем пустазелле. Абганяць расліны трэба ў пачатку цвіцення, не засыпаючы пры гэтым кветканосы. Уборку ўраджаю практыкуем пасля ўсыхання асноўных частак расліны.
Выкопваем арахіс, як правіла, у кастрычніку, а бывае, і крыху пазней. Кусты з пладамі складваем на сонейку ў купкі і так пакідаем на 2-3 дні. Толькі потым абрываем арэшкі, сушым пад дахам. Калі арэшкі ў абалонцы пры ўстрэсванні будуць боўтацца і шамацець, значыць, арахіс высах і яго можна пакласці для захоўвання ў кардонную скрынку.
Пасля збору арэшкі падсушваем, а затым калібруем. З кожнага куста збіраем не менш як 30—40 арэхаў, і да таго даволі добрай якасці: не саступаюць па смаку прывезеным з поўдня! І, як мы сталі заўважаць, з кожным годам ураджай у нас усё лепш і лепш. (Практыка — справа вялікая!) Частку арэшкаў мы заўсёды пакідаем на насенне, а другая частка ідзе на пачастунак унукам і сябрам. Арэшкі добра смажыць і грызці ўвечары, седзячы каля тэлевізара. Паспрабуйце!
Яўген Салановіч, дачнік са шматгадовым вопытам
Прэв’ю: ngnovoros.ru
Выбар саджанца для садавода — той момант, значнасць якога складана пераацаніць.
Канцэрт для дзяцей і моладзі, пластычны спектакль Ягора Дружыніна і «Рок-панарама».