Наталі Портман, Джэніфер Лопес, Брэд Піт, Рычард Гір, Кейт Уінслет, расійскія спявачкі Валерыя і Ёлка, актрысы Ганна Кавальчук і Людміла Арцем’ева — дзясяткі сусветных зорак адмаўляюцца ад прадуктаў жывёльнага паходжання і пераходзяць на веганства. Адно за адным адкрываюцца веганскі кафэ, усё часцей на паліцах крам з'яўляюцца прадукты са знакам vegan.
Такі лад жыцця падтрымліваюць і шмат хто ў Беларусі: паводле звестак цэнтра «Новак», у нашай краіне веганамі і вегетарыянцамі сябе лічаць 4,5 % дарослага насельніцтва, ёсць Беларускае веганскае таварыства.
Сёння «Звязда» прапануе некалькі папулярных рэцэптаў вегетарыянскай кухні.
Капусны шніцаль
Інгрэдыенты: невялікі качан капусты; 300 г сачавіцы; шклянка таматнага соку; соль і чорны перац на смак.
Для веганскага шніцалю выбіраем не вельмі шчыльную капусту, здымаем верхнія лісты. Сачавіцу здрабняем у блендары да стану мукі. Капусту наразаем долькамі, каб на кожным сегменце засталася храпка, якая будзе трымаць форму шніцаля.
Цяпер робім кляр (для кляру можна выкарыстоўваць як таматны сок, так і ваду з таматнай пастай). У глыбокую талерку дадаем здробненую сачавіцу, соль, перац па гусце, таматны сок. Змешваем і пакідаем для набракання.
Затым кожны капусны сегмент апускаем у кляр, старанна абмакваем з усіх бакоў і смажым на патэльні з дадаваннем расліннага алею.
Крэм-чыз з кэш’ю з чаборам
Інгрэдыенты: 2 шклянкі кэш’ю; 2 зубчыка часнаку; 1 ст. л. лімоннага соку; ½ ст. л. харчовых дрожджаў; ½ шклянкі халоднай вады; пакладзіце ч. л. солі; 2 свежыя галінкі чабору.
У маленькай місе заліць кэш’ю кіпенем. Пакінуць на 20 хвілін, затым ваду зліць. Затым здрабніць кэш’ю і часнок у блендары. Дадаць да іх лімонны сок, дрожджы, халодную ваду і соль. Змяшаць усё да атрымання аднастайнай кансістэнцыі, перакласці ў місу. Дадаць палову лісця чабору і зноў змяшаць. Астатнім лісцем упрыгожыць гатовую страву.
Морква і фасоля з размарынам
Інгрэдыенты: 4 ст. л. алею з вінаградных костачак (можна ўзяць гарбузовае); 2 ст. л. дробна нарэзанага свежага размарыну; 700 г морквы, нарэзанай на доўгія тонкія палачкі; 450 г зялёнай струковай фасолі.
Разагрэць духоўку да 220°C.вышмараваць раслінным алеем два бляхі.
Змяшаць 2 ст. лыжкі вінаграднага алею і 1 ст. лыжку размарыну ў вялікай місе, заправіць соллю і перцам, дадаць моркву і змяшаць. Выкласці моркву на адну бляху.
Цяпер змяшаць тыя, што засталіся 2 ст. алею і 1 ст. л. размарыну з зялёнай фасоляй, заправіць соллю і перцам, змяшаць. Выкласці фасолю на другую бляху.
Запякаць і фасолю, і моркву каля 30 хвілін.
Маркоўны суп-пюрэ з какосавым малаком
Інгрэдыенты: 2 ст. л. аліўкавага алею; ½ кубкі кропу; 700 г морквы, нарэзанай на невялікія лустачкі; 3 ст. агародніннага булёна; 1 ст. л. свежага апельсінавага соку; ½ кубкі какосавага малака.
Нагрэць аліўкавы алей у вялікай патэльні на сярэднім агні. Дадаць кроп і смажыць 3 хвіліны. Дадаць моркву і смажыць яшчэ 5 хвілін, пры неабходнасці паменшыўшы агонь.
Дадаць 3 шклянкі агародніннага булёну і 1 шклянку апельсінавага соку. Варыць 15 хвілін або пакуль морква не стане мяккай. Дадаць какосавае малако, заправіць усе соллю і перцам. Змяшаць суп у блендары да атрымання аднастайнай масы. Падаваць можна як гарачым, так і халодным.
Канцэрт для дзяцей і моладзі, пластычны спектакль Ягора Дружыніна і «Рок-панарама».
Выбар саджанца для садавода — той момант, значнасць якога складана пераацаніць.
Актрыса НАДТ імя М. Горкага — пра шлях да сцэны і натхненне.
Тата і мама — два самыя важныя чалавекі ў жыцці кожнага дзіцяці.