Вы тут

Што за ласунак – лакрыца?


Чорныя цукеркі з адметным саленаватым смакам – самыя папулярныя фінскія далікатэсы. Называюцца такія цукеркі Lakritsi, або лакрыца. У якасці сувеніра з Фінляндыі можна прывезці лакрычны торт, лакрычнае марожанае або нават лакрычны лікёр. Аднак ці ведаеце вы, што любімыя фінскія прысмакі вырабляюцца з соку кораня салодкі?


Расліна гэтая добра вядома і ў Еўропе, і ў Азіі. Назва «салодка» паходзіць з грэчаскай мовы і літаральна азначае «салодкі корань». У батанічнай класіфікацыі салодка адносіцца да сямейства Бабовых, расце ў рэгіёнах з умераным кліматам. Карнявішча яе вельмі тоўстае, дравяністае, мае адзін вялізны, да 5 метраў даўжынёй, корань і побач да 30 дробных адросткаў.

Lakritsi – гэта тая самая салодка, якая прадаецца ў нашых аптэках і ўваходзіць у многія грудныя, адхарквальныя зборы, з'яўляецца агульнаўмацавальным сродкам. Апроч медыцынскіх мэт, корань салодкі, добра вывараны, здаўна перамолвалі ў салодкую масу і выкарыстоўвалі пры прыгатаванні кваса, піва, халвы, карамелі, пры квашанні капусты, яблык і брусніц і інш.

А ў скандынаўскіх краінах упадабалі салёна-салодкі прадукт, выраблены на аснове экстракту кораня салодкі з дабаўленнем кухоннай солі і хларыду амонія. Адмысловы чорны колер ласункаў – іх фіны называюць Salmiakki – дасягаецца шляхам дадання драўнянага вугалю. Мала хто, спрабуючы чорныя цукеркі ў першы раз, прыходзіць ад іх у захапленне: вельмі ўжо нязвыкла. Аднак з часам пачынаюць адзначаць і цаніць іх арыгінальны смак.

Вядома, што лакрычныя цукеркі да XVIII стагоддзя лічыліся лекавым сродкам і ўжываліся ў якасці лячэбных пласцінак. Корань салодкі выкарыстоўваўся найперш пры прастудных і страўнікавых захворваннях як лекі ад кашлю, прастуды, бранхіту і туберкулёзу. У старажытным помніку кітайскай медыцыны «Трактат аб травах» салодку кітайскія лекары аднеслі да сродкаў першага класа і прапаноўвалі ўключаць у склад большасці рэцэптаў. На Тыбеце лічылі, што корань салодкі «спрыяе даўгалеццю і лепшаму праяўленню шасці асноўных пачуццяў», нараўне з жэньшэнем.

А ў Англіі лакрычныя ледзянцы нават сталі адным з сімвалаў графства Ёркшыр: чатыры стагоддзі таму мясцовы фармацэўт дадаў да здрабнёнага кораня цукар і расплавіў усё ў чыгунку, а потым астудзіў у выглядзе маленькіх круглых цукерак. Лекавыя ледзянцы і сёння – гонар горада Пантэфракт: славячы іх, кожнае лета тут праходзіць Фестываль лакрыцы, працуе музей, прысвечаны гісторыі і разнастайнасці лакрычных ласункаў, у тым ліку англійскага лакрычнага мармеладу Haribo.

Традыцыйна фінскія Lakritsi – гэта чорныя трубачкі, якія могуць быць нарэзаныя на невялікія кавалачкі або згорнутыя ў розныя фігуркі. У нас гэтыя прысмакі сталі папулярныя адносна нядаўна.

Таксама ў продажы ёсць і рознакаляровыя лакрычныя цукеркі, іх гатуюць з даданнем натуральных фарбавальнікаў і смакавых дабавак. Але ў любым з варыянтаў вы выразна адчуеце лячэбнае зелле. Гэта пастаянны кампанент – халодзячы аніс. Яго не адчуваецца хіба што ў вострых і салёных цягучках.

У прамысловасці для атрымання лакрыцы дравяністы і даволі цвёрды корань салодкі доўга вымочваюць, затым старанна ачышчаюць  і выварваюць некалькі гадзін у невялікай колькасці вады. Атрымліваецца вельмі салодкі сіроп – слодыч яго перавышае цукровы сіроп больш чым у 100 разоў!

Карысць такіх салодкіх цукерак лакрыцы абумоўлена ўздзеяннем на наш арганізм асноўных кампанентаў расліннай выцяжкі. Найперш яны рэкамендуюцца пры пакутлівым кашлі, барацьбе з віруснымі і бактэрыяльнымі інфекцыямі, пры кішачных захворваннях, якія суправаджаюцца парушэннямі натуральнай мікрафлоры. Як ні дзіўна, але лакрычныя цукеркі дазваляюцца нават хворым на цукровы дыябет, адзінае – умеранасць па колькасці. А вось пры цяжарнасці і кармленні дзіцяці лакрыца супрацьпаказана, як і пры гарманальных парушэннях, гіпертаніі, захворваннях печані і нырак.

Пры жаданні карысны ласунак можна прыгатаваць самастойна.

Рэцэпт цукерак даволі просты, а для прыгатавання можна прыцягнуць дзяцей, якія з радасцю дапамогуць вам.

Для хатніх цукерак лакрыцы вам спатрэбіцца: парашок кораня салодкі – 1/4 шклянкі; парашок аніса – 1/4 шклянкі; цукар (пясок) 1 шклянка; ягадны морс – 1/2 шклянкі; кукурузны сіроп – 1/2 шклянкі; чыстая вада – 1/3 шклянкі.

Зварыць да карамелізацыі салодкую масу, у склад якой уваходзяць кукурузны сіроп, цукровы пясок, вада і ягадны морс. Затым усыпаць у гэту масу парашок кораня салодкі і парашок аніса, добра перамяшаць і зноў давесці да кіпення. Пасля гэтага цягучае змесіва зняць з агню і разліць па сіліконавых формачках. Пасля астывання цукеркі пасыпаць невялікай колькасцю бульбянога або кукурузнага крухмалу, каб яны не зліпаліся. На захоўванне скласці ў шкляны слоік і паставіць у цёмнае прахалоднае месца. Ласунак з лакрыцы прыдатны да ўжывання на працягу паўгода.

Марыя МАРОЗ

Друкуецца ў часопісе «Алеся»

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Сёння пачаў работу УНС у новым статусе

Сёння пачаў работу УНС у новым статусе

Амаль тысяча дзвесце чалавек сабраліся, каб вырашаць найважнейшыя пытанні развіцця краіны. 

Навука

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Расказаў першы намеснік старшыні Дзяржаўнага камітэта па навуцы і тэхналогіях Рэспублікі Беларусь Дзяніс Каржыцкі.

Здароўе

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

Як вакцыны выратоўваюць жыцці і чаго можа каштаваць іх ігнараванне?

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.