Фінскія навукоўцы Цэнтра тэхнічных даследаванняў навучыліся вырошчваць каву ў лабараторыі з раслінных клетак. Альтэрнатыўны спосаб вытворчасці гэтага прадукту неабходны на фоне высокага попыту і экалагічных праблем, паведамляе выданне Fast Company, перадае МИР24.
У прыватнасці, у В’етнаме скарачаюцца плошчы лясоў, а Калумбія пакутуе з-за гарачага надвор’я.
Экспертам атрымалася культываваць у пажыўным растворы раслінныя клеткі — высушаная і абсмаленая біямаса стала падобная на кававую гушчу, якая па сваім гусце і паху не адрознівалася ад звычайнай кавы. Пры гэтым, трохі змяніўшы працэс, можна атрымаць больш ці менш кафеіну або араматызатараў.
Працэс такой вытворчасці лёгка маштабаваць — лабараторыя ў далейшым плануе супрацоўнічаць з кампаніямі, якія могуць перавесці новы прадукт на камерцыйную аснову.
Прэв’ю: pixabay.com
Канцэрт для дзяцей і моладзі, пластычны спектакль Ягора Дружыніна і «Рок-панарама».
Выбар саджанца для садавода — той момант, значнасць якога складана пераацаніць.
Актрыса НАДТ імя М. Горкага — пра шлях да сцэны і натхненне.
Тата і мама — два самыя важныя чалавекі ў жыцці кожнага дзіцяці.