Кандыдат біялагічных навук і нутрыцыёлаг Аляксандр Мірошнікаў у інтэрв’ю тэлеканалу «Масква 24» распавёў пра карысныя ўласцівасці і небяспекі часнаку, перадае РИА Новости.
Паводле яго слоў, самае карыснае рэчыва ў часнаку — аліцін, які разам з сульфанывымі кіслотамі прадухіляе развіццё анкалагічных захворванняў і назапашванне «дрэннага» халестэрыну. У 100 грамах часнаку ўтрымліваецца палова сутачнай нормы аліцыну, які захоўвае ад захворванняў сардэчна-сасудзістай сістэмы. Неабходна есці па аднаму зубчыку часнака ў дзень. Акрамя таго, у часнаку ёсць амінакіслата, якая адказвае за павышэнне патэнцыі.
Да негатыўных уласцівасцях часнаку можна аднесці наяўнасць эфірных алеяў, якія правакуюць апетыт і актывуюць працу падстраўнікавай залозы, што небяспечна пры панкрэатыце. Больш за тое, часнок можа справакаваць арытмію або тахікардыю за кошт парушэння кровазвароту, а таксама развіццё жоўцевакаменнай хваробы.
Таксама Мірошнікаў заявіў, што для арганізма вельмі карысны чорны ферментаваны часнык, які атрымліваецца шляхам яго награвання пры тэмпературы 40-60 градусаў. У такім выпадку паляпшаюцца карысныя ўласцівасці, хутчэй засвойваюцца шматлікія вітаміны і мінералы. Нарэшце, пры яго ўжыванні практычна няма паху з рота.
Спецыяліст падкрэсліў, што часнок з’яўляецца выдатным сродкам для прафілактыкі прастуды, яе прадухілення ў здаровым стане, аднак для тых, хто захварэў часнок губляе антыбактэрыяльны эфект.
Прэв’ю: pixabay.com
Выбар саджанца для садавода — той момант, значнасць якога складана пераацаніць.
Канцэрт для дзяцей і моладзі, пластычны спектакль Ягора Дружыніна і «Рок-панарама».