У самым разгары збор ураджаю на незвычайных палетках адкрытага акцыянернага таварыства «Палескія журавіны». Гэтыя ягады нездарма называюць чырвоным золатам Палесся. Багатую на вітаміны і мікраэлементы прадукцыю ўжо чакаюць айчынныя і замежныя спажыўцы. Прадпрыемства знаходзіцца ля вёскі Селішча Пінскага раёна. Журавіны тут вырошчваюць на плошчы, якая перавышае 80 гектараў. Гэта, дарэчы, найбольшая плантацыя ў Еўропе.
Тут зусім не балоцістыя мясціны, як мяркуюць недасведчаныя людзі. Пасля правядзення меліярацыі зямля ўяўляе сабой звычайныя сельгасугоддзі. Журавіны растуць участкамі, агароджанымі невялікімі землянымі насыпамі. Гэтыя ўчасткі-грады называюць чэкамі. Працаўнікі гаспадаркі клапоцяцца пра ягады круглы год, расліны падкормліваюць, абараняюць ад пустазелля. Па чэках ходзяць тэхніка і людзі.
Адзіная асаблівасць журвінавых палеткаў заключаецца ў тым, што яны акружаны па перыметры каналамі. І вось калі прыходзіць пара збіраць ураджай, узровень вады рэгулююць шлюзамі. Вада паступова паднімаецца і залівае плантацыі. Гэта робіцца толькі для таго, каб зрабіць магчымым механізаваны збор ягад. У поле выходзяць трактары. Спецыяльным механізмам, які аддалена нагадвае лопасці млына, яны боўтаюць ваду, узбагачаюць яе паветрам. Пасля гэтага ягады ўсплываюць на паверхню. Потым работнікі заходзяць у ваду і зганяюць уручную ягады пантонамі да транспарцёраў. Далей тэхніка збірае і загружае ягады ў транспарцёр. Сабраны ўраджай вязуць на сарціроўку, каб потым адправіць журавіны на замарозку альбо рэалізацыю ў свежым выглядзе.
Насамрэч гэты відовішчны працэс даволі цяжкі і складаны, спалучэнне ручной і механічнай часткі работы павінна быць дакладным, а механіка працаваць без збояў.
Частка ягад у «Палескіх журавінах» збіраецца ўручную. На збор запрашаюць сезонных работнікаў. Для людзей гэта добрая нагода папоўніць бюджэт, для прадпрыемства — выгада. Журавіны, якія сабраны сухім спосабам, цэняцца вышэй, ідуць на экспарт.
Яна СВЕТАВА
Фота БелТА
Інтэрв'ю з алімпійскім чэмпіёнам па фехтаванні.
Прафесійна, аператыўна, па-добраму.