Вы тут

Ці робіце вы нарыхтоўкі на зіму?


Ад 14 верасня ў Магілёве пачынаюць сваю работу восеньскія кірмашы. Там будуць прадаваць бульбу, агародніну, садавіну. Кірмашы будуць праходзіць практычна кожныя выхадныя дні, каб гараджане, робячы традыцыйныя восеньскія закупкі, змаглі набыць якасную прадукцыю і па прымальных цэнах.

Галіна МАРЧАНКА, намеснік дырэктара Магілёўскага філіяла РУП «Белпошта»:

1379108420417_1

— Я родам са Шклова, таму невыпадкова, што мая любімая агародніна — агуркі. Так што я на зіму нарыхтоўваю толькі гурочкі. Марынаваныя па-балгарску, яны атрымліваюцца востра-салодкімі, хрумсткімі, вельмі смачнымі. Мне здаецца, што ўсё гэта страціла вострую актуальнасць. Прынамсі, нарыхтоўкі не робяць у такіх вялізных аб'ёмах, як гадоў дваццаць ці трыццаць таму. Цяпер узімку ў нашых крамах прадаецца свежая агародніна і садавіна, і няма сэнсу, як раней, змагацца за павелічэнне долі і асартыменту вітаміннай прадукцыі ў нашай зімовай ежы. Калі гэта робіцца — то гэта болей даніна традыцыі. Так, маці мужа збірае грыбы, потым замарожвае іх і марынуе, а таксама робіць салаты з агародніны. Іншыя ж робяць нарыхтоўкі толькі дзеля любімай стравы, як я з агуркамі.

Таццяна СТАРАСОТНІКАВА, інспектар аддзялення па агітацыі і прапагандзе Магілёўскай ДАІ:

 

1379108422969_2

— У нарыхтоўках на зіму я абмяжоўваюся толькі сумесямі з агародніны, якія замарожваю. Перац, морква, кабачкі, баклажаны, гарошак, кукуруза, фасоля і іншыя. Атрымліваюцца нібыта імпартныя пакеты з замарожанай гароднінай, якія прадаюцца ў крамах. Толькі гэта сваё і натуральнае. Асноўныя кампаненты для маіх сумесяў вырошчваюць бацькі на сваім прысядзібным участку. Бацькі, вядома, робяць нарыхтоўкі, закручваюць у слоікі агуркі і таматы. Замарожваюць ягады, нават грушы і слівы для зімовых кампотаў. Цяпер тэхніка пайшла наперад, і можна не варыць варэнні і не закрываць кампоты на зіму, а проста замарозіць для іх складнікі, каб усю зіму гатаваць свежыя. Гэта больш зручна і больш карысна. Ды і ў любым выпадку, цяпер усё гэта можна набыць у крамах.

Анатоль МАРОЗАЎ, настаўнік Свяцілавіцкага вучэбна-педагагічнага комплексу Бялыніцкага раёна:

1379108423495_3

— У нашай сям'і абавязкова робяць нарыхтоўкі. Мы жывем у раённым цэнтры Бялынічы, а на сельскім лецішчы вырошчваем усё, што можна, і назапашваем на зіму. Мая жонка Галіна Яўгенаўна — добрая гаспадыня. Яна і агуркі, і капусту, і нават буракі закрывае. У нашай сям'і вельмі любяць бульбу, і агародніна ў дадатак да бульбяных страў — гэта тое, што трэба. У нас двое дзяцей, варэнні і кампоты патрэбны ў вялікай колькасці. Мы набываем у краме толькі мяса і хлеб. Праўда, часам і не з'ядаем усе свае прыпасы, яны застаюцца. Думаю, што ў нашага сярэдняга пакалення і старэйшага звычка рабіць запасы на зіму застанецца да канца. А вось моладзь з'язджае ў гарады, дзе ўсё можна набыць танна ў супермаркетах. Так што наўрад ці ў будучыні сезонныя нарыхтоўкі застануцца масавымі.

Падрыхтавала Ілона ІВАНОВА.

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Дыета ад хандры. Што жаваць, каб не перажываць

Дыета ад хандры. Што жаваць, каб не перажываць

«Сумныя» прадукты — прэч з халадзільніка!

Грамадства

«Сталінскі праспект мы называлі брадвеем». Як і чым жылі беларускія стылягі

«Сталінскі праспект мы называлі брадвеем». Як і чым жылі беларускія стылягі

Пасля смерці Сталіна «жалезная заслона», якая аддзяляла Савецкі Саюз ад навакольнага свету, прыадчынілася.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

АВЕН. Неабходна будзе сканцэнтраваць намаганні на рабоце.

Грамадства

Прынцып Інэсы Караткевіч: цаніць кожную хвіліну

Прынцып Інэсы Караткевіч: цаніць кожную хвіліну

«Ні разу не пашкадавала, што прыйшла працаваць у такую ўнікальную структуру, як спажыўкааперацыя»