Сёння, у сераду, у беларускіх алімпійцаў выхадны. Яны не ўдзельнічаюць у розыгрышы ніводнага з шасці камплектаў узнагарод. А ўчора ўвечары завяршылася жаночая гонка пераследавання. Калі вы будзеце чытаць гэтыя радкі, то ўжо будзе вядомы вынік. Нагадаю, што ўся наша чацвёрка (Домрачава, Скардзіна, Дубарэзава і Калінчык) — удзельніцы гэтага захапляльнага спаборніцтва. І штосьці падказвае: медалю быць. Гэта адчувалася па настроі нашых дзяўчат пасля папярэдняй гонкі — спрынта. Яна іх раззлавала — усіх, чацвярых...
Чаго не скажаш, на жаль, пра мужчынскую чацвёрку. Па выніках сваёй гонкі пераследавання ў панядзелак усе яны адкаціліся ўніз — і па хуткасці на трасе, і па выніковасці ў стральбе. А Сяргей Новікаў і Уладзімір Чапелін наогул не змаглі ўтрымацца на нагах. Праўда, не толькі яны.
Што адбывалася на трасе і вакол яе, лепш за ўсіх ведае старшы трэнер нашай біятлоннай зборнай Алег Рыжанкоў.
— Думаю, што няўдалае выступленне (41-е месца Чапеліна ці 50-е Новікава ўдалым жа не назавеш) звязана з работай лыжаў. У папярэдняй гонцы яны сябе паказалі няблага. Сёння з лыжамі была праблема. Чапелін нядрэнна адстраляўся, дапусціўшы толькі адзін промах на 20 мішэнях. А вось на дыстанцыі яго пастаянна абганялі канкурэнты — як на спусках, так і на пад'ёмах. Не хацелася б прад'яўляць прэтэнзіі сэрвісменам, што займаліся змазкай, бо змяніліся ўмовы надвор'я, якія: пайшоў невялікі дождж, і снег стаў «цяжкім». Усе выконвалі сваю работу, нешта не атрымалася.
— Чаму спартсмены так дружна падалі на трасе, напярэдадні ж усё было нармальна?
— Сапраўды, падалі многія, не толькі нашы. У некаторых нават ламаліся лыжы, а іншыя выляталі з трасы «пад адхон», так бы мовіць. Радыус аднаго з паваротаў перад спаборніцтвамі быў павялічаны, а сама траса ў тым месцы — звужана. Гэта наклала свой адбітак, не ўсе былі гатовы да такіх змен. На трэніроўках жа было па-іншаму. Акрамя таго, пад снегам утварыўся лёд. Вось такія прычыны, іншых не бачу.
— Якія далейшыя шанцы мужчынскай каманды?
— Нас чакае індывідуальная гонка на 20 кіламетраў. Марыць пра медалі не прыходзіцца, гаворка можа ісці пра годны вынік. Які? Увайсці ў лік 30-40 наймацнейшых. Гэта магчыма пры некалькіх складніках. І сярод іх галоўны — удалая падрыхтоўка і змазка лыжаў, а таксама — граматны ход на трасе (каб не дапусціць падзенняў) і прыцэльная стральба на рубяжах.
...Гэта ўсё планы. «Эх, Беларусь, Беларусь... Не шанцуе вам, як і нам», — уздыхаў, стоячы ў чарзе ў буфет, адзін з расійскіх балельшчыкаў. Трохколерная тарсіда, як і чырвона-зялёная, згарнуўшы сцягі, моўчкі рухалася да «канаткі» — дарогі, якая спусціць іх з амаль паўтаракіламетровай вышыні ў шматколерную ад ілюмінацыі даліну, дзе іх чакалі кавярні, рэстараны ці простая вячэра ў сціплым нумары атэля.
Дарэчы
Што па чым?
Сочы — горад курортны, а ў такіх месцах, як вядома, цэны крыху вышэй. Многім заўзятарам, што прыбылі і працягваюць прыбываць у сталіцу цяперашняй Алімпіяды (а сярод іх вельмі шмат і нашых землякоў), можа здасца, што на час Алімпійскіх гульняў схадзіць у сталовую, кавярню — паабедаць ці павячэраць — будзе вельмі дорага. Давайце высветлім, ці так гэта.
Вось, напрыклад, Адлер, Алімпійскі парк — тэрыторыя, дзе размешчаны спартыўныя дэлегацыі і аб'екты па масавых відах праграмы Гульняў — па хакеі, фігурным катанні, канькабежным спорце. Тут заўсёды шмат балельшчыкаў з розных краін — ад Аўстраліі да Аргенціны і Канады. Ва ўсю працуе выязны гандаль, так званыя казачыя падворкі. Казаць пра казачую гасціннасць — справа няўдзячная. Цэны тут — самага шырокага дыяпазону. Але ў цэлым гасціннасць па-казацку прымальная для ўсіх. Звычайны бутэрброд з ялавічынай — 50 рублёў, а ў меню няма нічога даражэйшага за 200 рублёў (каб было прасцей лічыць, 1 расійскі рубель = 280 беларускіх). Вось думка чалавека, які тут усё ведае. Таццяна, былая мінчанка. У 1993 годзе з сям'ёй эмігрыравала ў ЗША. На радзіме з таго часу не была. Жыве і працуе ў Брукліне (Нью-Ёрк) у банку. На час водпуску вырашыла папрацаваць у Сочы... звычайным валанцёрам:
— Як і на любы курорт, людзі едуць сюды траціць грошы. Але паесці тут можна сапраўды нядорага. Не скажу, што танна, але не завоблачна...
Амерыканцы, шведы, немцы, палякі. «Баршчэўні» казакоў прывабліваюць усіх — расійскім каларытам, традыцыямі кубанскага народа. Усё гэта карыстаецца вялікай папулярнасцю. Смажаны карп, лешч, юшка; кулеш, зноў жа з рыбай; галубцы і халадзец, вішнёвы морс, кавуновы мёд, гарэлка ўрэшце... Тут усё, чым жыве і харчуецца мясцовая вёска.
— Вы ведаеце, нават да слёз прабіраюць тыя цёплыя водгукі, якія мы атрымліваем кожны дзень ад гасцей. Гэта вельмі кранальна, — гаворыць яшчэ адна Таццяна — начальнік упраўлення гандлю Беларэчанскага раёна.
А вось, што думае Жан, балельшчык-турыст з Канады:
— Я чакаў, што цэны тут будуць значна вышэйшымі. Мы ў сябе ўвесь час чуем, што Расія — нябедная краіна. Але насамрэч цэны для адпачынку тут нармальныя, я не назваў бы іх высокімі.
Абед з капусты, бліноў, булачкі з гарбатай абыдзецца прыблізна ў 400 рублёў ($13). І такіх устаноў харчавання тут дастаткова.
Ёсць і іншыя. Звычайная сталовая. Відаць, студэнцкая. Ці проста класічная. Калі ўзгадаць савецкія часы. Капуста, рыс, катлета, кампот, булачка. Такі просты абед абыдзецца ўсяго ў 170 рублёў. Для любога кашалька страта зусім не істотная. Праўда, без мясцовага каларыту — ніхто тут не будзе забаўляць вас. Аднак менавіта такія сталовыя прывабліваюць бюджэтных турыстаў сваімі нізкімі цэнамі. Прычым заходзяць сюды ўсе: і рускія балельшчыкі, і прыезджыя з блізкіх і далёкіх краін, якія знойдуць, на што патраціць сэканомленыя грошы.
Ну а самы танны спосаб — гатаваць самому, калі ёсць такая магчымасць. Магазіны тут розныя, як і цэны ў іх. Хлеб — 16-19 рублёў, літр малака — 28, кефір — 30, масла — 25-40, яйкі — 25 (за дзясятак), кілаграм бульбы — 25-35, пачак макароны — 34-41, бутэлька гарэлкі — 120- 260, літр соку — 28-60.
Расійскія турысты ў адзін голас пераконваюць, што Масква ці Санкт-Пецярбург нашмат даражэйшыя гарады.
Ёсць, вядома, дарагія месцы і тут, за сціплую вячэру можна пакінуць 2-3,5 тысячы рублёў. Вось, напрыклад, адно з папулярных у гараджан месцаў — кавярня «Стары базар» у гістарычнай частцы Сочы. Выразка з ялавічыны з грыбамі і смятанай — 330 рублёў, выразка свіная смажаная — 280, камбала чарнаморская смажаная — 520, салата «Цэзар» з курыцай — 240, салата з сёмгі і морапрадуктаў — 425 і толькі славутае «Аліўе» — 130, столькі ж квашаная капуста з маслякамі. Юшка з сёмгі — 170, салянка зборная мясная — 185, салянка па-грузінску — 230, хашлама з бараніны — 250. Булачка — 28. Бутэлька мінералкі — 48, кока-кола — 80...
Як бачым, усё залежыць ад таўшчыні кашалька, дакладней — ад якасці змесціва ў ім. Пры ўсім пры гэтым можна сцвярджаць адно: ад галоднай смерці ў горадзе Сочы і ваколіцах яго ніхто не памрэ.
Карэспандэнт «Звязды» Анатоль Сланеўскі — з Сочы
А разам з імі навучанне, сацпакет і нават жыллё.
Беларусь — адзін з сусветных лідараў у галіне здабычы і глыбокай перапрацоўкі торфу.
«Мы зацікаўлены, каб да нас прыязджалі».