На працягу стагоддзяў селядзец быў бадай адзінай рыбай, даступнай звычайнаму беларускаму селяніну. Шчыра кажучы, для многіх і селядзец быў ледзь не раскошай. Самыя бедныя куплялі не саму рыбу, а толькі «лёк» — расол, у якім захоўваліся селядцы і які ўтрымліваў іх пах. У гэты расол мачалі хлеб і так трохі разнастаілі бедную смакавую гаму.
Для людзей з сярэднім дастаткам селядзец быў абавязковай стравай пад час посту, а таксама найбольш звыклай закускай пад гарэлку. Гандлявалі імі, як і валодалі корчмамі, яўрэі, таму ў народнай свядомасці вобраз селядца шчыльна пераплятаўся з вобразам яўрэя — карчмара ці дробнага гандляра. Захавалася нямала забаўных (а часам і сумных) гісторый з народнага жыцця, звязаных з селядцамі. Вось адна з іх — анекдатычны, але зусім праўдзівы выпадак з 1820-х гадоў, пра які потым яшчэ некалькі дзесяцігоддзяў памятала ўся Мінская губерня. Дунін-Марцінкевіч апісвае яго ў паэме «Вечарніцы». Лянівы і дурнаваты селянін Зміцер з Лошыцы, маёнтка графа Прушынскага, прадаў у Мінску на базары цялушку і атрымаў за яе добрыя грошы — 5-рублёвую асігнацыю, «сіненькую». У дарогу купіў селядца, «за шэляг», ды не знайшоў нічога лепшага, як пакласці яго ў тую самую кішэню, дзе ўжо ляжала «сіненькая». Па дарозе дадому ў Лошыцу, завітаўшы ў карчму ў Серабранцы, Зміцер вырашыў падсілкавацца селядцом, ну і, вядома, абмыць удалы гешэфт з цялушкай.
Зміцер за цялушку як сінюю ўзяў,
Рад торгу, у кішэню зараз улажыў,
Пасля селядца як за шэляг купіў,
Здуру, дзе бумажка, туды ж яго ўклаў.
Сіняя да мокрага селядца прыстала
Ды між зубоў Змітра разам з ім папала,
А бач як квацеркай мазгі задурэў,
Не гледзячы,
з селядцом бумажку ён з'еў.
...Галавой аб сцену б'ецца,
Валасы на сабе рве,
Рукі ломіць ды галосіць,
Рэштку сіненькай к карчмару падносіць:
«Мой жа ты бацечка!
Мой ты селязенька!
Дай, прашу, параду,
што мне тут рабіць?
Хоць ідзі тапіся — нельга далей жыць».
На што карчмар адказвае:
«Хоць кажуць людзі, што Зміцер,
Дарма, што мужык, ды на розум хітры,
А я кажу: ён дурань, і вялікі дурань!
Вот, не раўнуючы, як наш рабін Урэнь.
Як жа табе, мужык,
грошай не шанаваць,
Як з селядцом бумажку
ў кішаню хаваць?
Вось так бедны Зміцер за чаркай гарэлкі з'еў цэлую цялушку, а нам пакінуў гэты сумны, але смешны анекдот — і напамін пра шкоду п'янства, і замалёўку з жыцця Серабранкі і Лошыцы, дзе жылі людзі і да нас...
Сялянская запяканка з бульбы і селядца па-літоўску
Інгрэдыенты: 7—5 бульбін, 300 г селядца, 1 цыбуліна, 50 г сметанковага масла, 1 яйка, 2 ст. лыжкі белых сухароў.
Спосаб прыгатавання: адвараную ў лупінах бульбу пачысціць і нашаткаваць скрылікамі. Вымачаны селядзец пачысціць і, дастаўшы косці, парэзаць на кавалкі. Цыбулю нашаткаваць, спасераваць на тлушчы і злучыць з селядцом. У пасудзіне пакласці пластамі бульбу і селядзец, зверху пакласці масла, паліць узбітым яйкам, пасыпаць белымі сухарамі і запякаць у духоўцы ці печцы 10—15 хвілін. Падаваць з квашанымі буракамі ці салёнымі агуркамі.
Зазірнём у заўтра Беларусі.
Карэкціроўкі па аплаце жыллёва-камунальных паслуг закрануць чатыры катэгорыі жыхароў.