Фестываль іранскай кухні, які ладзіўся ў сталічным Палацы дзяцей і моладзі, на некалькі гадзін дазволіў прысутным апынуцца быццам на прыёме ў султана.
Атмасферу стварала не толькі адпаведная музыка, але і прыемны, насычаны водар спецый, характэрны для ўсходняй кухні. Усе жанчыны — у рознакаляровых хустках: іх прычосак нельга было ўбачыць, таму яны імкнуліся зрабіць акцэнт на сваіх выразных, цёмных вачах. Гледзячы на гэтых іранскіх прыгажунь, я, па шчырасці, думала, што нам, беларускам, таксама было б добра дадаць яркіх фарбаў да свайго вобразу... Шаўковыя тканіны шапацелі з усіх бакоў. Дзесьці звінелі манеткі, што ўпрыгожвалі жаночыя хусткі. А што да моцнай паловы, то не дарэмна кажуць, што ва ўсходніх мужчын гарачая кроў — гэта было відаць нават знешне.
На фестывалі іранскай кухні можна было свабодна набыць розныя нацыянальныя стравы гэтай краіны. Некаторыя наведвальнікі ласаваліся імі тут жа, за спецыяльнымі столікамі. А многія набывалі іх і забіралі з сабой, каб дома, у спакойнай атмасферы, пасмакаваць іранскія пачастункі. Дарэчы, кошт аказаўся досыць невялікім — у сярэднім 25 тысяч за страву.
Аказваецца, ядуць іранцы і галубцы, і смажаную курыцу, і плоў. Аднак шмат і такога, што беларусы есці не прызвычаены. Карэспандэнт «Звязды» пагутарыла з Фаэге САБУРЫ, жонкай Надзвычайнага і Паўнамоцнага Пасла Ісламскай Рэспублікі Іран у Рэспубліцы Беларусі Махамада Рэза Сабуры,
і ад яе даведалася, якія сакрэты хавае ў сабе іранская кухня.
— Спадарыня Фаэге, раскажыце, у чым адметнасць кухні вашай краіны?
— Яе асаблівасць у тым, што мы выкарыстоўваем тыя прадукты, якія растуць менавіта ў нас. Гэта некаторыя віды зеляніны, для назваў якіх нават няма перакладу. Можна ўзгадаць шафран — адну з самых дарагіх у свеце прыпраў і натуральных фарбавальнікаў. Яго можна знайсці ў пэўных азіяцкіх краінах, аднак для Беларусі гэта нязвыклая расліна. Прыгатаванне іранскіх страў вельмі працаёмкае і займае шмат часу. Напрыклад, калі робіцца падліва з мяса і грэцкага арэха, яны разам тушацца. А каб арэх прыгатаваўся, пусціў сок, арэхавае масла, яго даводзіцца на малым агні тушыць 4-6 гадзін. Калі гатуецца страва, у якой ёсць зеляніна і фасоля, таксама трэба вельмі доўга тушыць на маленькім агні, каб добра прыгатавалася фасоля, каб усе інгрэдыенты пусцілі свой сок. У выніку атрымліваецца адметны смак і прыемны водар.
— Жывучы ў Беларусі, ці часта гатуеце дома іранскія стравы? Можа, прызвычаіліся есці стравы беларускія?
— Мы вельмі любім разнастайнасць у ежы. Гэта наша не першая замежная місія: раней жылі ў Канадзе, Кітаі, Кіргізіі. Усюды імкнёмся пазнаёміцца з мясцовай кухняй, каб наша харчаванне было больш разнастайным. Тут гатаваць дапамагае адна жанчына: яна пераважна вучыць мяне, як рабіць беларускія стравы. Часам і сам пасол прымае ўдзел у кухарскай справе. Дарэчы, любімая ваша страва для мяне — дранікі.
— Спадар пасол дапамагае вам на кухні па сваім жаданні або ў вашай культуры так прынята, каб мужчыны гатавалі?
— І тое, і другое. У нас прынята, каб мужчыны падтрымлівалі жанчын. І не толькі ў прыгатаванні страў, але і ў іншых хатніх справах муж дапамагае жонцы. Аднак пасол любіць кухарыць, таму калі жадае мне дапамагчы, то бярэ на сябе менавіта такія клопаты. Па суботах і нядзелях гатуе толькі ён, прычым і робіць гэта нават лепш за мяне.
— Колькі часу ўжо жывяце ў Беларусі? Ці лёгка было адаптавацца? І якія ўражанні ў вас ад нашай краіны і народа?
— Я ўжо больш за год жыву тут. Беларускі народ мяне ўразіў тым, што гэта вельмі выхаваныя людзі. Вы вельмі культурныя, дысцыплінаваныя. А што датычыцца краіны, дык у вас надзвычай прыгожая прырода. Я шмат дзе жыла і гасцявала, аднак такіх маляўнічых пейзажаў нідзе не бачыла.
Ніна ШЧАРБАЧЭВІЧ, фота аўтара.
Карэкціроўкі па аплаце жыллёва-камунальных паслуг закрануць чатыры катэгорыі жыхароў.