Вы тут

Са смакам таплёнага малака


Беларускія кандытары не адмаўляюцца ад савецкіх рэцэптаў

Нель­га ска­заць, што пя­чэн­не — аба­вяз­ко­вы склад­нік зда­ро­ва­га хар­ча­ван­ня, ад­нак рэд­кі да­рос­лы (тым больш дзі­ця) ад­маў­ля­ец­ца ад смач­на­га і сыт­на­га пра­дук­ту. Дый не трэ­ба цал­кам ад­маў­ляц­ца, ка­лі ў вас ня­ма праб­лем з ва­гой. Са­мае важ­нае — вы­браць пя­чэн­не ад­па­вед­най якас­ці, з на­ту­раль­ных кам­па­не­нтаў. У гэ­тым сэн­се вы­лу­ча­ец­ца, на­прык­лад, лі­дар па вы­твор­час­ці пя­чэн­ня на рын­ку муч­ных кан­ды­тар­скіх вы­ра­баў «Кан­ды­тар­ская фаб­ры­ка «Сло­дыч».

19-11

Па­вод­ле слоў в.а. ды­рэк­та­ра прад­пры­ем­ства Аляк­санд­ра НЯ­ЧАЯ, на вы­твор­час­ці вы­ка­рыс­тоў­ва­ец­ца толь­кі на­ту­раль­ная сы­ра­ві­на — му­ка вы­шэй­ша­га га­тун­ку, мас­ла, на­ту­раль­ны яеч­ны па­ра­шок, на­ту­раль­ная ша­ка­лад­ная гла­зу­ра і г.д. Сён­ня «Сло­дыч» вы­раб­ляе звыш 100 ві­даў цук­ро­ва­га, здоб­на­га, за­цяж­но­га, аў­ся­на­га і гла­зу­ра­ва­на­га пя­чэн­ня, а так­са­ма 10 ві­даў крэ­ке­раў, кек­сы і ва­фель­ны ліст.

На прад­пры­ем­стве пра­цяг­ва­ец­ца тэх­ніч­нае пе­ра­ўзбра­ен­не. У 2012 го­дзе бы­ла ўве­дзе­на ў экс­плу­а­та­цыю су­час­ная тэх­на­ла­гіч­ная лі­нія па вы­твор­час­ці цук­ро­вых га­тун­каў. Рэ­цэп­ту­ра пя­чэн­ня не змя­ні­ла­ся, ад­нак но­вае за­меж­нае аб­ста­ля­ван­не — ве­лі­зар­ная печ — у якой пя­чэн­не за­пя­ка­ец­ца ў не­каль­кі эта­паў, да­зво­лі­ла не прос­та па­вя­лі­чыць аб'­ёмы вы­твор­час­ці, але і па­леп­шыць сма­ка­выя якас­ці. Пя­чэн­не з во­да­рам тап­лё­на­га ма­ла­ка, з ра­зы­нка­мі, ша­ка­ла­дам, ка­ка­вай, жу­ра­ві­на­мі (гэ­тыя ві­ды ка­рыс­та­юц­ца най­боль­шым по­пы­там у бе­ла­ру­саў) ста­ла больш тон­кім, рас­сы­піс­тым і да­лі­кат­ным.

Ка­лі вы на­бы­ва­е­це «Сло­дыч» у ста­рым доб­рым пер­га­мен­це, то па­він­ны ве­даць, што гэ­та са­мая што ні на ёсць леп­шая, са­мая бяс­шкод­ная ўпа­коў­ка, унут­ры якой — пя­чэн­не, вы­раб­ле­нае па­вод­ле ста­ро­га доб­ра­га са­вец­ка­га рэ­цэп­та, па­вод­ле ДА­СТа.

На­огул на фаб­ры­цы сён­ня пра­цу­юць пяць вы­твор­чых лі­ній. Га­лоў­ным чы­нам гэ­та лі­ніі ма­шын­най фар­моў­кі, ад­нак ёсць і лі­нія руч­ной ра­бо­ты. Апош­няя да­зва­ляе вы­пус­каць пра­дукт з мен­шым тэр­мі­нам за­хоў­ван­ня, але больш па­доб­ны на да­маш­ні. Гэ­та «Мін­скія хляб­цы», «Арэ­ха­вае», «Свя­точ­нае», «Да пад­вя­чор­ка». Да­рэ­чы, «хляб­цы» не ад­ра­зу ста­но­вяц­ца «квад­ра­ці­ка­мі» — спа­чат­ку вы­пя­ка­юц­ца даў­га­ва­тыя кек­сы, якія пас­ля на­ра­за­юц­ца, вы­клад­ва­юц­ца на бля­ху і ад­праў­ля­юц­ца для пад­ру­мянь­ван­ня ў печ.

У 2012 го­дзе «Сло­дыч» аб­на­віў і ўпа­коў­ку. Най­больш па­пу­ляр­ныя га­тун­кі ўжо прад­стаў­ле­ны ў яр­кай по­лі­пра­пі­ле­на­вай упа­коў­цы з праз­рыс­тым акен­цам — ва­гой 250, 450 і 500 гра­маў. Сім­во­лі­ка чэм­пі­я­на­ту све­ту па ха­кеі-2014 з'я­ві­ла­ся на «Крым­скай су­ме­сі», «Ама­зон­цы», «Бе­ла­рус­кім мя­до­вым».

Да кан­ца го­да пла­ну­ец­ца па­ста­віць аб­ста­ля­ван­не для яшчэ ад­ной но­вай лі­ніі, вы­пуск пра­дук­цыі на якой пач­нец­ца ў 2015 го­дзе. Гэ­та бу­дзе здоб­нае пя­чэн­не, аб'­ёмы і асар­ты­мент яко­га іс­тот­на па­шы­рац­ца. З'я­вяц­ца не толь­кі но­выя фор­мы, але і но­вы змест — на­прык­лад, пя­чэн­не з джэ­ма­вай на­чын­кай. Та­кое пе­чы­ва па­куль ні­хто ў на­шай кра­і­не не вы­пус­кае.

Усё пай­шло ад «Жор­жа»

Кан­ды­тар­ская фаб­ры­ка «Жорж» па­ча­ла ра­бо­ту ў 1905 го­дзе. У да­ва­ен­ны час Мін­ская біск­віт­ная фаб­ры­ка, ство­ра­ная на ба­зе фаб­ры­кі «Жорж», вы­раб­ля­ла пер­ні­кі і пя­чэн­не. Пад­час Дру­гой су­свет­най вай­ны фаб­ры­ка бы­ла част­ко­ва раз­бу­ра­на. У 1945 го­дзе яе ад­на­ві­лі і ра­зам з пя­чэн­нем і пер­ні­ка­мі па­ча­лі вы­раб­ляць ма­ка­ро­ну. За пас­ля­ва­ен­ныя га­ды фаб­ры­ка не­ад­ной­чы пе­рай­мя­ноў­ва­ла­ся і рэ­ар­га­ні­зоў­ва­ла­ся.

У 1991-м па­ча­ла ра­бо­ту Мін­ская кан­ды­тар­ская фаб­ры­ка №2 вы­твор­ча­га аб'­яд­нан­ня кан­ды­тар­скай пра­мыс­ло­вас­ці «Ка­му­нар­ка», якая раз­мяс­ці­ла­ся па вул. Ра­ды­яль­ная, 54.
З 1994 го­да фаб­ры­ка пе­рай­ме­на­ва­на ў дзяр­жаў­нае прад­пры­ем­ства «Кан­ды­тар­ская фаб­ры­ка «Сло­дыч», а з 2001-га — у ААТ «Кан­ды­тар­ская фаб­ры­ка «Сло­дыч».

Свят­ла­на БА­РЫ­СЕН­КА

Пра­дук­цыя фаб­ры­кі зай­мае ка­ля 30% ай­чын­на­га рын­ку. Ле­тась про­даж вы­рас як на ўнут­ра­ным, так і на знеш­нім рын­ках. Экс­парт ажыц­цяў­ля­ец­ца га­лоў­ным чы­нам у Ра­сію, Ка­зах­стан, Гер­ма­нію, ЗША, ва Укра­і­ну, Азер­бай­джан.

На 21-й між­на­род­най вы­ста­ве «Пра­дэкс­па-2014» у Маск­ве «Сло­дыч» уда­сто­е­ны за­ла­то­га ме­да­ля кон­кур­су «Леп­шы пра­дукт-2014».

Выбар рэдакцыі

Жыллё

У Мінскім раёне адкрылі новы арэндны дом

У Мінскім раёне адкрылі новы арэндны дом

Новы год — у новай кватэры.

Грамадства

Шлях да сэрца вандроўніка ляжыць праз страўнік

Шлях да сэрца вандроўніка ляжыць праз страўнік

Як развіваецца гастратурызм у Беларусі?

Грамадства

Плацяжы за «камуналку»: ёсць нюансы

Плацяжы за «камуналку»: ёсць нюансы

Карэкціроўкі па аплаце жыллёва-камунальных паслуг закрануць чатыры катэгорыі жыхароў.