Раней шмат гаварылася аб харчовай бяспецы з пазіцый аб'ёму прадукцыі. І гэтая праблема вырашана: у краіне вырабляецца дастаткова і малака, і мяса, і іншых прадуктаў, значная частка якіх пастаўляецца на экспарт. Шырока распаўсюджаны інтэнсіўныя тэхналогіі вырошчвання сельскагаспадарчых культур, якія забяспечваюць атрыманне прадукцыі ў неабходнай колькасці. Аднак нашым «брэндам» высакаякасных прадуктаў (якія вырабляюцца на падставе не нейкіх тэхнічных умоў, а менавіта дзяржаўных стандартаў), Беларусь па максімуме пакуль не скарысталася. І, галоўнае, экалагічнае земляробства яшчэ не задзейнічана дзеля аховы здароўя нацыі і навакольнага асяроддзя, лічыць прарэктар Гродзенскага дзяржаўнага аграрнага ўніверсітэта, кандыдат сельскагаспадарчых навук Сяргей ТАРАСЕНКА.
Чаму гэта так важна для нас?
— Ніхто не ставіць задачу цалкам забяспечыць насельніцтва выключна экалагічна чыстымі прадуктамі. Безумоўна, інтэнсіўныя тэхналогіі маюць прыярытэт, бо ў выніку іх выкарыстання вырошчваецца асноўная частка сельскагаспадарчай прадукцыі. Аднак пэўную «нішу» павінна займаць і экалагічна чыстае земляробства. У першую чаргу такія прадукты патрэбны дзецям, цяжарным жанчынам, кормячым мамам, хворым людзям і іншым групам насельніцтва, — лічыць Сяргей Тарасенка.
Трэба таксама разумець, што прымяненне інтэнсіўных тэхналогій вырошчвання сельскагаспадарчых культур звязана з выкарыстаннем вялікай колькасці аграхімікатаў, якія істотна ўплываюць на навакольнае асяроддзе і, перш за ўсё, на глебу. А сама прадукцыя, атрыманая пры высокім незбалансаваным узроўні прымянення мінеральных угнаенняў, характарызуецца нізкай якасцю і назапашваннем шкодных рэчываў. Гэта датычыцца і хімічных сродкаў абароны раслін. У прыродзе адсутнічаюць натуральныя сістэмы іх нейтралізацыі, што вядзе да назапашвання рэшткавай колькасці пестыцыдаў у навакольным асяроддзі — у глебе, вадзе, паветры, у самой сельскагаспадарчай прадукцыі.
Пры гэтым наяўнасць многіх сродкаў хімізацыі не можа быць устаноўлена з-за адсутнасці надзейных метадаў даследаванняў і аналітычнага абсталявання. Напрыклад, з 600 відаў пестыцыдаў, якія прымяняюцца ў аграпрамысловым комплексе Беларусі, у глебе вызначаюць толькі 6 найбольш простых па саставе. А значыць, наступствы ўкаранення ў біясферу нашай планеты многіх рэчываў, што ствараюцца ў навуковых лабараторыях, пакуль непрадказальныя.
Эка
логія і эканоміка
— Сяргей Анатольевіч, адной з асноўных праблем экалагічнага земляробства называецца высокі сабекошт прадукцыі...
— Вядома, такую прадукцыю вырасціць больш складана, паколькі не дазваляецца выкарыстанне звыклых для нас эфектыўных метадаў уздзеяння на расліны (мінеральных угнаенняў, сродкаў абароны), а адсюль і сабекошт. Спецыялісты нашага ўніверсітэта праводзілі адпаведныя доследы, параўноўваючы прынцыпы экалагічнага земляробства з інтэнсіўнымі тэхналогіямі. Аказалася, што сабекошт экалагічнай прадукцыі на 25-30% вышэйшы. Але трэба мець на ўвазе, што сёння многія людзі даволі забяспечаныя і гатовы купляць больш якасную прадукцыю па адпаведнай цане. Будзе прапанова — будзе, мяркую, і попыт.
Прычым параўнанне толькі сабекошту экалагічнага і інтэнсіўнага земляробства з'яўляецца спрошчаным. Тут трэба мець на ўвазе глабальнае ўздзеянне на прыроду (паветра, водныя рэсурсы), на саму прадукцыю і здароўе людзей. Таму да цаны прадуктаў, атрыманых па інтэнсіўнай сістэме, трэба дадаць затраты на ачыстку навакольнага асяроддзя ад аграхімікатаў (каб, напрыклад, ліквідаваць нітратны азот з калодзежаў), на рэкультывацыю земляў, на магчымае лячэнне людзей, якія захварэлі ад няякаснай прадукцыі. Плюс вялізныя затраты на аналіз якасці «інтэнсіўнай» прадукцыі — у адрозненне ад экалагічнага земляробства, дзе кантралюецца не прадукцыя, а тэхналогія яе вырошчвання.
— Аднак нешта не даводзілася бачыць у нашых крамах спецыяльныя аддзелы з прадуктамі, сертыфікаванымі як экалагічна чыстыя. Каб пакупнік быў на 100% перакананы, што пры іх вытворчасці не прымяняліся рэчывы, забароненыя ў экалагічным земляробстве. Хоць рэкламы прадуктаў, якія называюцца натуральнымі, хапае.
— Сапраўды, сёння вельмі модна пазіцыянаваць сябе пад шыльдай натуральнага, але сельскагаспадарчай прадукцыі з афіцыйна пацверджаным статусам экалагічнай практычна не існуе. Бо для гэтага яна павінна прайсці сертыфікацыю з вельмі строгімі ўмовамі. Напрыклад, пры вытворчасці экалагічна чыстай прадукцыі забаронена прымяняць пластык — толькі шкло. Нават калі карыстаюцца пластыкавым вядром, то гаспадарка сертыфікат не атрымае.
На жаль, такой сістэмы сертыфікацыі ў нас пакуль няма, і таму асобныя вытворцы карыстаюцца паслугамі замежных структур (у прыватнасці, мне даводзілася назіраць за працай эксперта з Галандыі, які сертыфікаваў на адпаведнасць экалагічным патрабаванням сад). Дарэчы, статус экалагічна чыстай гаспадаркі можна атрымаць толькі пасля праходжання так званага канверсійнага перыяду, калі на працягу трох гадоў не выкарыстоўваюцца хімічныя сродкі. Лічыцца, што глеба за гэты час вызваляецца ад шкодных рэчываў.
Энтузіязм і заканадаўства
— Няўжо мы так і спынімся на ўзроўні асобных энтузіястаў экалагічнага земляробства і замежных спецыялістаў па сертыфікацыі?
— Разуменне, што Беларусь не павінна заставацца ўбаку ад гэтага пытання, ужо ёсць. Вырашальным крокам у гэтым кірунку павінен стаць закон аб арганічным земляробстве, які цяпер распрацоўваецца і, спадзяюся, неўзабаве будзе прыняты парламентам. У законе трэба дакладна вызначыць, што такое экалагічна чыстая вытворчасць і як будзем займацца вырошчваннем экалагічнай прадукцыі. Неабходна стварыць цэнтр, які меў бы права сертыфікаваць гэтую прадукцыю, а таксама прадумаць пытанні прадастаўлення нейкіх прэферэнцый тым, хто займаецца вытворчасцю экалагічна чыстых прадуктаў.
І, безумоўна, трэба папулярызаваць гэты кірунак у прэсе, па тэлебачанні. Каб людзі ведалі, што, напрыклад, стэрылізаванае малако з тэрмінам захоўвання 4-5 месяцаў — гэта ўжо не малако, а субстанцыя, з якой выдалена ўсё жывое. А яблыкі з-за мяжы, якія ў нязменным выглядзе захоўваюцца ледзь не да новага ўраджаю, атрыманы ва ўмовах вельмі жорсткага хімічнага ўдзеяння — 10, а то і больш апрацовак пестыцыдамі на працягу вегетацыі.
Неабходна дапамагаць людзям і практычнымі рэкамендацыямі па спосабах экалагічнага земляробства. Напрыклад, у нашым універсітэце распрацаваны культыватар, які механічна збірае каларадскага жука. Гэта можа спатрэбіцца вялікім гаспадаркам. А на прыватным участку, дапусцім, капусту можна апрацаваць інсектыцыдам, а можна проста накрыць сеткай. Экалагічныя метады ёсць і для барацьбы з хваробамі раслін — розныя настоі і адвары з таго, што існуе ў натуральным стане ў прыродзе, з пустазеллем — культывацыя, баранаванне і іншыя прыёмы. І памыляецца той, хто лічыць экалагічнае земляробства вяртаннем назад. Ні ў якім разе — гэта значна больш высокі ўзровень арганізацыі вытворчасці, які дазваляе беражліва ставіцца да навакольнага асяроддзя.
— Якія сельскагаспадарчыя культуры найбольш прымальныя да экалагічнага земляробства?
— У першую чаргу тыя, якія непасрэдна ідуць у ежу чалавека без перапрацоўкі — агародніна, садавіна, ягады. Прычым менавіта асабістыя гаспадаркі, дзе ў нас сёння вырабляецца львіная частка плодаагародніннай прадукцыі, могуць стаць базай для экалагічнага земляробства, паколькі буйная вытворчасць усё ж арыентавана на інтэнсіўныя тэхналогіі.
— На асабістыя гаспадаркі можна распаўсюдзіць экалагічную сертыфікацыю?
— Адна справа, калі прадукцыя вырошчваецца для сябе. І іншая, калі яна становіцца таварам. Тады пры наяўнасці сертыфіката экалагічнай чысціні апраўдана больш высокая цана прадукцыі і, адпаведна, прыбытак гэтага чалавека. Такім чынам, ён павінен быць зацікаўлены ў сертыфікацыі. Асабліва гэта датычыцца, мяркую, фермерскіх гаспадарак.
Для сябе і на экспарт
— Ці можа быць у нашых экалагічна чыстых прадуктаў экспартны патэнцыял?
— Безумоўна. Расія пачынае сама сябе карміць, скарачаецца патрэба ў закупках асноўных прадуктаў харчавання. Напрыклад, летась нам было складана рэалізаваць расіянам курынае мяса, яйкі. Яны пачынаюць вырабляць свой цукар, гадоў праз 5-7 будуць самі забяспечваць сябе малаком. У гэтых умовах мы маглі б заняць нішу па пастаўках у Расію менавіта экалагічна чыстых прадуктаў і мець з гэтага добрыя «дывідэнды».
— Ці адчуваюць навукоўцы запатрабаванасць у распрацоўках, звязаных з экалагічным земляробствам?
— Гэтая тэма становіцца ўсё больш актуальнай. Напрыклад, цяпер мы супрацоўнічаем з ваўкавыскім «Беллактам». Шукаем гаспадарку, якая займалася б вытворчасцю экалагічна чыстай прадукцыі для дзіцячага харчавання. Прадпрыемства гатова плаціць за яе большую цану.
Наш універсітэт можа забяспечыць практычнымі рэкамендацыямі, тэхналагічнымі распрацоўкамі, дапамагчы навуковым суправаджэннем працэсу вырошчвання экалагічнай прадукцыі, так бы мовіць, ад нуля да канца. Акрамя таго, гэтыя пытанні разглядаюцца на курсах павышэння кваліфікацыі аграрных кадраў. Дарэчы, запатрабаванасць у спецыялістах у сферы экалагічнага земляробства ўжо сёння высокая. Я дзеля інтарэсу даў праз інтэрнэт аб'яву, што шукаю работу агранома па вырошчванні экалагічна чыстай прадукцыі. Мне адразу ж паступіла 36 заявак з прапановай працаўладкавання.
— У Беларусі?
— У Расіі. Аднак неўзабаве, спадзяюся, такая зацікаўленасць будзе і ў нас.
Барыс ПРАКОПЧЫК.
Для даведкі:
Сутнасць экалагічнага земляробства — у адмове ад хімічных рэчываў і шырокім выкарыстанні натуральных прыродных рэсурсаў і біялагічных метадаў. Гэта сістэма, якая падтрымлівае здароўе глебы, навакольнага асяроддзя і людзей. Вытворчасць экалагічных прадуктаў ажыццяўляецца ў 160 краінах свету і штогод узрастае на 10-20 працэнтаў. У апошнія гады агульная плошча пашы, што выкарыстоўваецца для арганічнага земляробства, дасягнула ў Еўропе 7,4 мільёна гектараў.
Зазірнём у заўтра Беларусі.
Карэкціроўкі па аплаце жыллёва-камунальных паслуг закрануць чатыры катэгорыі жыхароў.