Вы тут

Ні дня без чаю


«Чым ка­рыс­ныя роз­ныя ві­ды чаю? Як пра­віль­на га­та­ваць гэ­ты на­пой?

Аляк­сандр Пят­ро­віч,
Смар­гон­скі ра­ён».

Тлу­ма­чыць урач-рэ­абі­лі­то­лаг 3-й цэнт­раль­най ра­ён­най клі­ніч­най па­лі­клі­ні­кі г. Мін­ска На­дзея ЛАЎ­РЭНЦЬ­Е­ВА:

— Чай — вель­мі рас­паў­сю­джа­ны на­пой. Мы п'ём чай і ра­ні­цай, і ў пе­ра­пын­ках па­між пра­цай, і ве­ча­рам. Аба­вяз­ко­ва пра­па­ну­ем чай гас­цям. Так што гэ­ты на­пой — не­ад'­ем­ная част­ка на­ша­га ла­ду жыц­ця.

Са­мы якас­ны чай атрым­лі­ва­юць з са­бра­ных уруч­ную ма­ла­дых па­раст­каў. Роз­ныя тэх­на­ло­гіі апра­цоў­кі са­бра­на­га чай­на­га ліс­ця да­зва­ля­юць атры­маць роз­ныя ві­ды чаю. Асноў­ныя — чор­ны, зя­лё­ны, бе­лы і аа­лонг.

Чор­ны чай змя­шчае ў вя­лі­кай коль­кас­ці ал­ка­ло­і­ды (ка­фе­ін, тэ­а­фі­лін, тэ­аб­ра­мін і інш.), якія та­ні­зу­юць нер­во­вую сіс­тэ­му, шмат ду­біль­ных рэ­чы­ваў, якія на­да­юць даў­кі смак і аказ­ва­юць вя­жу­чае дзе­ян­не на страў­ні­ка­ва-кі­шач­ны тракт. Эфір­ныя алеі за­спа­кой­ва­юць цэнт­раль­ную нер­во­вую сіс­тэ­му. Леп­шы ся­род кла­січ­ных чор­ных — цэй­лон­скі — ва­ло­дае зба­лан­са­ва­ны­мі сма­ка­вы­мі ха­рак­та­рыс­ты­ка­мі.

Зя­лё­ны чай не пра­хо­дзіць фер­мен­та­цыю, а на­ту­раль­ныя пра­цэ­сы ў чай­ным ліс­ці спы­ня­юц­ца з да­па­мо­гай вы­со­кіх тэм­пе­ра­тур. Мі­ні­маль­ная апра­цоў­ка ліс­ця да­зва­ляе за­ха­ваць у ім боль­шую част­ку пры­род­ных ві­та­мі­наў і мі­не­ра­лаў. Зя­лё­ны чай ува­хо­дзіць у дзя­сят­ку пра­дук­таў, якія па­ляп­ша­юць зда­роўе і спры­я­юць даў­га­лец­цю.

Бе­лы чай атры­маў сваю наз­ву з-за та­го, што адзін бок ліс­ця па­кры­ты се­раб­рыс­тым на­лё­там, і гэ­тая вар­тасць за­хоў­ва­ец­ца на­ват пас­ля суш­кі, а ін­шыя ві­ды ча­ёў губ­ля­юць та­кія вар­тас­ці пас­ля фер­мен­та­цыі і суш­кі. Бе­лы чай па сва­ім хі­міч­ным са­ста­ве з'яў­ля­ец­ца са­мым на­ту­раль­ным і ба­га­тым на роз­ныя хі­міч­ныя эле­мен­ты, якія ўма­цоў­ва­юць імун­ную сіс­тэ­му, пе­ра­шка­джа­юць утва­рэн­ню зуб­но­га ка­ме­ня, аба­ра­няе ад ра­ка­вых пух­лін тоў­стай кіш­кі, уз­мац­няе аб­мен­ныя пра­цэ­сы. Гэ­ты чай асаб­лі­ва ба­га­ты на ан­ты­ак­сі­дан­ты.

Аа­лонг уда­ла спа­лу­чае ў са­бе леп­шыя якас­ці чор­на­га і зя­лё­на­га ча­ёў. Лі­чыц­ца на­па­ло­ву фер­мен­та­ва­ным. Фер­мен­ту­ец­ца не ўвесь ліст, а толь­кі яго част­ка.

Ка­рыс­ныя вар­тас­ці

Чай ад­на­ча­со­ва за­спа­кой­вае і ўзруш­вае. Та­ні­зу­ю­чае ўздзе­ян­не пра­яў­ля­ец­ца праз 30 хві­лін пас­ля ўжы­ван­ня і па­воль­на ад­сту­пае на пра­ця­гу 5-6 га­дзін. Чай ума­цоў­вае нер­вы і са­су­дзіс­тую сіс­тэ­му, хут­ка зды­мае га­лаў­ны боль.

Чай з ма­ла­ком спры­яль­ны для тых, у ка­го ар­га­нізм цяж­ка ўспры­мае жы­вёль­ныя тлу­шчы. Рас­лін­ны склад чаю раз­баў­ляе іх і спры­яе лёг­ка­му за­сва­ен­ню. Не­аб­ход­на на­лі­ваць за­вар­ку ў ма­ла­ко, а не на­ад­ва­рот. Тра­ды­цый­на з ма­ла­ком ужы­ва­юць чор­ны чай.

Чай з ма­ла­ком і мё­дам за­спа­кой­вае, па­коль­кі та­кі на­пой ва­ло­дае ніз­кай коль­кас­цю ка­фе­і­ну.

Зя­лё­ны чай пры рэ­гу­ляр­ным ужы­ван­ні да­па­ма­гае зма­гац­ца са скле­ро­зам, ад­кла­дан­нем на сцен­ках са­су­даў тлу­шчу. Рас­лін­ныя да­баў­кі па­вы­шаюць пра­ца­здоль­насць, па­пя­рэдж­ваюць рэ­спі­ра­тор­ныя ві­рус­ныя ін­фек­цыі.

Ві­та­мін­ны чай з пла­доў шып­шы­ны і ліс­ця па­рэч­кі

Ад­на част­ка чор­най бай­ха­вай за­вар­кі, ад­на част­ка ліс­ця чор­най па­рэч­кі і пяць час­так шып­шы­ны.

Чай з ляс­ных пла­доў

Ад­на част­ка чор­най бай­ха­вай за­вар­кі, дзве част­кі шып­шы­ны і па ад­ной част­цы ліс­ця чор­най па­рэч­кі, су­ніц і ажы­ны.

Чай для ба­дзё­рас­ці

Ад­на част­ка чор­най бай­ха­вай за­вар­кі, па ад­ной част­цы вы­су­ша­ных пла­доў ма­лі­ны. Мож­на да­даць ліс­це чор­най па­рэч­кі і ма­цяр­душ­кі.

Май­це на ўва­зе

üНе за­пі­вай­це ча­ем ле­кі. Па­коль­кі чай вы­во­дзіць шкод­ныя і хі­міч­ныя рэ­чы­вы, ён мо­жа знач­на зні­зіць эфек­тыў­насць ле­ка­вых прэ­па­ра­таў.

üНе пі­це чай на­шча. Моц­ны чай здоль­ны вы­клі­каць не­пры­ем­ныя ад­чу­ван­ні ў страў­ні­ку, га­ла­ва­кру­жэн­не і сла­басць у ка­неч­нас­цях.

Га­ту­ем пра­віль­на

- Ва­да для чаю па­він­на быць мяк­кай, без ліш­ку мі­не­раль­ных со­ляў. Во­да­пра­вод­ную лепш ад­стой­ваць 8-10 га­дзін. Не вар­та вы­ка­рыс­тоў­ваць ва­ду паў­тор­на­га га­та­ван­ня. Сло­вам, ва­да па­він­на быць ачы­шча­най або бу­ты­ля­ва­най і не га­та­ва­най, каб з яе не сы­шоў увесь кіс­ла­род, які ўплы­вае на кан­чат­ко­вы смак. Ва­ду не­аб­ход­на да­вес­ці да мо­ман­ту, які на­зы­ва­ец­ца «бе­лы пар», ка­лі яна бя­лее ад коль­кас­ці пу­зыр­коў, што ўзні­ма­юц­ца на­верх. Ва­да та­кой тэм­пе­ра­ту­ры па­ды­хо­дзіць для га­та­ван­ня чор­на­га чаю. Аха­ло­джа­най да 70-80 гра­ду­саў ва­дой мож­на за­ліць зя­лё­ны чай. Бе­ла­му ж не­аб­ход­ны 65-75 гра­ду­саў. Ап­ты­маль­ная тэм­пе­ра­ту­ра ва­ды для га­та­ван­ня звы­чай­на ўказ­ва­ец­ца на ўпа­коў­цы.

- Фар­фо­ра­вы чай­нік трэ­ба апа­лас­нуць га­ра­чай ва­дой, за­сы­паць у яго чай (на чай­нік 250 мл — 10 г, 500 мл — 20 г, на 1 л — 40 г), за­ліць кі­пе­нем на дзве трэ­ція, за­крыць на­крыў­кай. Тэм­пе­ра­ту­ра чаю пад­час па­да­чы па­він­на быць каля 70 гра­ду­саў.

- Пра­цяг­ласць на­стой­ван­ня за­ле­жыць ад га­тун­ку чаю, мі­ні­маль­ны час — ад­на хві­лі­на.

- Лепш га­та­ваць чай па­трэб­най мо­цы і не да­лі­ваць яго кі­пе­нем. Для атры­ман­ня за­вар­кі ся­рэд­няй мо­цы на 1 л мож­на ўзяць 25 г су­хо­га чаю.

- Не вар­та на­кры­ваць чай­нік з за­вар­кай ляль­ка­мі-мат­рош­ка­мі або па­душ­ка­мі: чай не па­ві­нен прэць. І ні ў якім ра­зе нель­га ста­віць чай­нік з пры­га­та­ва­ным ча­ем на агонь. Чай, які астыў і зноў па­да­грэ­ты, амаль поў­нас­цю губ­ляе свае якас­ці.

- Лепш ад­мо­віц­ца ад чаю ў па­ке­ці­ках. Іх плюс толь­кі ў зруч­нас­ці га­та­ван­ня. Моц­на здроб­не­нае ліс­це акіс­ля­ец­ца і губ­ляе боль­шасць ка­рыс­ных вар­тас­цяў. Для кам­пен­са­цыі стра­ты сма­ку і во­да­ру звы­чай­на і да­да­юць ара­ма­ты­за­та­ры.

- Вар­та звяр­таць ува­гу на да­ту ўпа­коў­кі і тэр­мін год­нас­ці.

Выбар рэдакцыі

Жыллё

Што змянілася ў парадку рэгістрацыіі жыллёвай нерухомасці?

Што змянілася ў парадку рэгістрацыіі жыллёвай нерухомасці?

Цяпер, каб аформіць дачу, не трэба ехаць туды, дзе яна знаходзіцца.  

Грамадства

Старт акцыі «Нашы дзеці» будзе дадзены 16 снежня

Старт акцыі «Нашы дзеці» будзе дадзены 16 снежня

Мерапрыемства пачнецца на Віцебшчыне.

Грамадства

Навацыі сацыяльнай сферы ў 2025 годзе

Навацыі сацыяльнай сферы ў 2025 годзе

Узмацненне адраснасці дзяржпадтрымкі і садзейнічання занятасці 

Грамадства

Плацяжы за «камуналку»: ёсць нюансы

Плацяжы за «камуналку»: ёсць нюансы

Карэкціроўкі па аплаце жыллёва-камунальных паслуг закрануць чатыры катэгорыі жыхароў.