Наш мозг мае вельмі вялікую патрэбу ў вітамінах групы В. Яны забяспечваюць работу нервовай сістэмы, паляпшаюць увагу, здольнасць канцэнтравацца, памяць і агульны псіхічны стан. Дыетолагі лічаць гэтыя вітаміны незаменнымі для творчых людзей. Вітаміны групы В можна атрымаць, калі ўжываць гарох, аўсянку, грэцкія арэхі, неачышчаны рыс, зялёную гародніну, мяса, малочныя прадукты.
Недахоп вады ў арганізме дрэнна ўплывае на работу мозга. Выправіць сітуацыю павінны 8 шклянак вады на дзень. Піце яе маленькімі глыткамі, канцэнтруйцеся пры гэтым на прыемных адчуваннях, імкніцеся адчуць, што вада ажыўляе ваша цела.
Гінкга білоба
— папулярны сродак для лячэння праблем з памяццю на Усходзе. Гэтая расліна паляпшае цыркуляцыю крыві, дзякуючы чаму мозг атрымлівае больш кіслароду і спажыўных рэчываў.
Размарын паляпшае здольнасць да запамінання. Нават пах размарыну можа павысіць працаздольнасць.
Старэнне мозга — гэта працэс паступовага пашкоджання клетак свабоднымі радыкаламі. Ад іх дзейнасці парушаецца праводнасць паміж нейронамі, клеткі акісляюцца і гінуць, істотна зніжаючы нашы разумовыя здольнасці. Вялікую ролю ў запавольванні гэтага працэсу адыгрываюць антыаксіданты, напрыклад, вітаміны С і Е. Будзем шукаць іх у садавіне і агародніне. На вітамін Е багатае авакада, крыху менш яго ў міндалі, насенні льну і гарбуза, зялёным лісці салата. Дыетолагі раяць як мага часцей уключаць у рацыён салат з авакада, лісця любога салату, міндалю і насення льну, лыжкі кунжутнага алею. Рэкардсмены па вітаміне С — клубніцы, парэчкі, маліны, брокалі, цытрусавыя.
Важныя памочнікі ў рабоце мозга — магній, жалеза і цынк. Магній паляпшае кровазварот (а значыць — разумовую дзейнасць) і дапамагае змагацца са стрэсамі. Цынк уплывае на канцэнтрацыю ўвагі, жалеза дапамагае развіваць матэматычныя здольнасці. Магній ёсць у авакада, арэхах, цэльных злаках, артышоках, фасолі, сушаных абрыкосах, разынках, яблыках, часнаку, грэйпфрутах, сачавіцы. Жалеза — гэта мяса птушкі, печань, злакі. Цынк — насенне гарбуза, морапрадукты.
Наш мозг любіць тлушчы. Яны дапамагаюць падтрымаць разумовую дзейнасць, паляпшаюць памяць і інтэлект. Толькі патрэбны тлушчы не жывёльныя, а незаменныя поліненасычаныя тлустыя кіслоты амега-3. Узроставае зніжэнне інтэлекту, рассеяны склероз, хвароба Альцгеймера развіваюцца на фоне дэфіцыту гэтага рэчыва. Карысныя тлушчы змяшчае рыба (селядзец, ласось, сардзіны, тунец, сёмга), рыбін тлушч, льняны, кунжутны, арахісавы алей. У дзень дастаткова 100 г рыбы і 1 ст. л. алею.
Узор здаровага меню:
Сняданак. Каша, звараная на малацэ з нізкім працэнтам тлушчу.
Абед. Рыба ці мяса, на гарнір — цёмны рыс або хлеб грубага памолу.
Вячэра. Ёгурт, тварог або кефір.
Для аптымізму
Патрэбен марганец. Дзякуючы яму, мы адчуваем сябе больш спакойнымі і ўпэўненымі. Ешце капусту, нячышчаныя бабы, садавіну і агародніну, буракі, цэльнае зерне, крупы, зяленіва.
Супраць стрэсу
Ужывайце горкі шакалад, міндаль, ягады або мяса. Усё гэта павышае трываласць, знімае напружанне і дадае «гармону шчасця».
Святлана Барысенка.
Зазірнём у заўтра Беларусі.
Карэкціроўкі па аплаце жыллёва-камунальных паслуг закрануць чатыры катэгорыі жыхароў.