Прэзідэнт Аляксандр Лукашэнка на нарадзе аб стане і перспектывах развіцця піваварнай галіны раскрытыкаваў яе за здачу пазіцый. Прэзідэнт нагадаў, што мінулы раз адпаведныя пытанні абмяркоўваліся прыкладна сем гадоў таму, паведамляе БЕЛТА. Тады былі прыняты рашэнні аб буйнамаштабным тэхнічным перааснашчэнні піваварных заводаў, правілах уваходжання на беларускі рынак вядучых сусветных піваварных кампаній. На мадэрнізацыю галіны было выдаткавана $300 млн, у тым ліку $30 млн бюджэтных сродкаў, $160 млн — уласных сродкаў як дзяржаўных, так і прыватных кампаній, былі прыцягнуты значныя крэдытныя рэсурсы беларускіх і замежных банкаў. «Мы абсталявалі прадпрыемствы высокатэхналагічным абсталяваннем сусветных кампаній», — адзначыў беларускі лідар.
У выніку вытворчыя магутнасці павялічаны практычна да 70 млн дэкалітраў піва за год, чаго дастаткова для забеспячэння патрэб унутранага рынку і паставак гэтай прадукцыі на экспарт. У краіне штогод нарыхтоўваецца больш за 150 тысяч тон піваварнага ячменю, якога павінна хапаць для забеспячэння ўласнай вытворчасці і экспарту. Але сёння, паводле слоў кіраўніка дзяржавы, гэта галіна «не проста кульгае, а знішчаецца».
Аляксандр Лукашэнка заўважыў, што на 80% айчынная піваварная галіна, якая павінна быць высокадаходнай, была распрададзена і прыватызавана, а ў руках дзяржавы засталося толькі 20%. Прэзідэнт прывёў звесткі статыстыкі, што створаныя вытворчыя магутнасці выкарыстоўваюцца толькі на 60%, а на працягу апошніх трох гадоў аб'ём вытворчасці піва ў Беларусі скарачаецца, а імпарт расце. «Ні ў адной краіне пры развіцці ўласнай вытворчасці няма такога імпарту — 30%, — падкрэсліў беларускі лідар. — Чаму замежным вытворцам выгадна вазіць яго за тысячы кіламетраў, а нашы кампаніі, як дзяржаўныя, так і прыватныя, у сябе дома губляюць рынак?»
Аляксандр Лукашэнка акцэнтаваў увагу на невыкананні планаў урада па імпартазамяшчэнні. Большасць піваварных арганізацый, і дзяржаўных, і прыватных, на працягу апошніх трох гадоў церпіць страты. Прэзідэнт прызнаў, што на фоне агульнай карціны ёсць адзінкавыя прыклады піваварных прадпрыемстваў, якія актыўна развіваюцца, працуюць прыбыткова, з высокай загрузкай магутнасцяў, і нарошчваюць вытворчасць. «Гэта сведчыць аб тым, што магчымасці для эфектыўнай працы на рынку ёсць», — падкрэсліў кіраўнік дзяржавы.
У выпадку неэфектыўнай працы прыватных піваварных кампаній яны будуць вернутыя пад кантроль дзяржавы, заявіў Прэзідэнт, адзначыўшы, што ў свой час пры допуску замежных вытворцаў на беларускі піўны рынак вызначалася, што інвестары будуць займацца развіццём сыравінных зон, пашырэннем асноўнай вытворчасці, імпартазамяшчэннем і нарошчваннем экспарту. «У 2015 годзе вы мне даложыце аб выніках працы, і калі хоць адно прадпрыемства будзе нізкарэнтабельным або стратным, асабліва з ліку прыватызаваных, яны неадкладна, як «Камунарка» і «Спартак», будуць вернуты ва ўласнасць дзяржавы, — заявіў беларускі лідар. — Калі і не вернуты, то будуць узятыя жалезна пад кантроль і кіраванне дзяржавы».
Як адзначыў Аляксандр Лукашэнка, па заявах дасведчаных спецыялістаў і людзей, якія ўжываюць піва, імпартная прадукцыя нашпігаваная рознага роду смакавымі дабаўкамі і кансервантамі. «Беларускае піва — натуральнае», — упэўнены кіраўнік дзяржавы. У пацвярджэнне Прэзідэнт распавёў, што можна правесці просты эксперымент, каб асабіста ў гэтым пераканацца: «Калі ідзяце ў лазню, вазьміце імпартнае піва і айчыннае — як у нас было прынята, пырснуць на камяні — і панюхайце, чым гэта ўсё пахне. Беларускае піва — гэта пах хлеба. Гэта ўсё жывое і натуральнае».
Карэкціроўкі па аплаце жыллёва-камунальных паслуг закрануць чатыры катэгорыі жыхароў.