Страхі і міфы сямейнага харчавання.
У нашай сям'і трое дзетак. Старэйшай дачцы хутка 17, а малодшаму сыну будзе толькі 6 гадкоў. Прыплюсуем сюды дваіх дарослых, якіх таксама трэба накарміць. Зразумела, што ў кожнай асобнай сям'і па-рознаму плануецца бюджэт на фінансаванне сняданкаў, абедаў і вячэр, але... Пры сённяшніх невялікіх заробках мы амаль усе спрабуем зрабіць хатняе меню па прынцыпе «хітра-мудра і нядорага», аднак каб адначасова ежа была смачнай, якаснай і здаровай. На прыкладзе ўласнай сямейнай гастранаміі журналіст газеты вырашыў разабрацца, наколькі карыснае і бяспечнае наша харчаванне.
Ваду ў каструлю і чайнік — выключна праз фільтр
Не ведаю, як у іншых гарадах, а вось у Мінску ваду падаюць з вялікай канцэнтрацыяй кальцыю і магнію, а магчыма, яе яшчэ і хларыруюць. Таму мы ўвесь час карыстаемся фільтрам са зменнымі картрыджамі. Мяняем іх прыкладна раз у 1-2 месяцы. Знаёмыя вяскоўцы лічаць, што вада ў нас атрымліваецца нейкай «мёртвай», аднак і розных «бацыл» там не будзе — а гэта галоўнае. А вось сырую ваду з-пад крана мы дзецям піць увогуле забараняем. Калі яны былі зусім малымі, то мы куплялі пітную ваду ў вялікіх «бутлях».
Толькі натуральны кефір і ёгурт, а не прадукты з іх
У меню дзетак абавязкова павінна прысутнічаць «малочка». Проста малако ў тэтра-пакетах малыя п'юць неахвотна, таму мы яго выкарыстоўваем звычайна для гатавання каш. Даволі добра ў нас ідзе смятана, якой запраўляем салаты з гародніны. Сын увогуле можа за адзін раз 200-300 грамаў смятаны з'есці лыжкай без нічога. Да апошняга часу куплялі так званую сацыяльную смятану без ніякіх дабавак і тлустасцю да 15%. Сёння такога таннага прадукту ў Мінску практычна не знойдзеш, бо ў малако і смятану вытворцы пачалі актыўна дабаўляць розныя паляпшальнікі (вітаміны, селен, лактулозу і
г. д.). Ці сапраўды карысныя для нас гэтыя паляпшальнікі, мы не ведаем, аднак выбару часам і няма.
Асобная размова пра кефір і ёгурт. Яны абавязкова павінны быць жывымі, дзе прысутнічаюць малочныя бактэрыі. Вядома, што па гэтых пазіцыях купляем прадукты з беларускай «прапіскай», бо яны смачныя і створаны з натуральнай сыравіны. Ад малочных «замежнікаў» мы адмовіліся канчаткова па прычыне іх вялікага тэрміну годнасці, што тлумачыцца прысутнасцю там доўгага спісу кансервантаў. Нам здаецца, што немясцовыя малочныя прадукты «праходзяць» праз высокатэмпературны рэжым, падчас якога губляецца іх біялагічная каштоўнасць, бо кісламалочная мікрафлора гіне.
Мяса на костцы лепш запякаць, чым варыць
Зразумела, што ў сям'і з падлеткамі рознага ўзросту мяса на стале павінна быць абавязкова. Тут нам добра пашанцавала, бо бацькі на вёсцы трымаюць трусоў. Аднак дзеці стравы з гэтых жывёл не вельмі паважаюць: наеліся ўжо. Таму купляем мы свініну, ялавічыну і тушкі кур. Вядома, што свініна і ялавічына на костцы каштуе менш, чым філей, аднак... Сярод маіх сяброў існуе меркаванне аб тым, што ў костках гэтых жывёлін максімальна назапашваюцца розныя не вельмі карысныя рэчывы. Маюцца на ўвазе цяжкія металы, складаныя злучэнні солі і іншае. Не ведаю, ці сапраўды гэта так, але... Калі дарослыя з'ядуць такое мяса і не «падавяцца», то малым яно яўна патрэбна будзе ў мінімальных памерах. Мы ў сям'і распрацавалі свой уласны алгарытм гатавання першых блюд. Баршчы і супы варым толькі з невялікіх кавалкаў мяса без косткі. Больш за тое, пасля першых 10 хвілін варкі ваду зліваем, пасля чаго з мяса і пачынаецца гатаванне булёну. А вось мяса на костцы мы толькі запякаем у духоўцы.
Каўбасы. Тут у нас узнікае сутыкненне інтарэсаў. Дарослыя прапануюць лепш сыравяленую, а дзеткі патрабуюць мяккую вараную ці вэнджаную. Па гэтым пытанні камандуе ў сям'і тата, таму вэнджаная каўбаса купляецца толькі па вялікіх святах. Мне здаецца, што ў гэтай смачнай каўбасе вялікая колькасць так званых канцэрагенаў. У інтэрнэце я адшукаў той факт, што 50 г вэнджанай каўбасы могуць змяшчаць такую ж колькасць канцэрагенаў, як і дым ад пачкі цыгарэт. Вараныя каўбасы выбіраем па наяўнасці там натуральнага мяса і меншай колькасці кансервантаў. А яшчэ такія каўбасы павінны быць без ГМА: хто яго ведае, як гэтыя геннамадыфікаваныя прадукты з цягам часу паўплываюць на здароўе дзетак?
Рыба. І па гэтай пазіцыі ў мяне існуе некалькі спрэчных пытанняў. Асобныя айчынныя спецыялісты катэгарычна рэкамендуюць набываць менавіта свежага мясцовага карпа і таўсталобіка. Часткова з гэтым згаджуся. Праўда, сёння гарадскія гаспадыні бяруць такую рыбу неахвотна, бо яе трэба чысціць ад лускі, а многія — лянуюцца. Па-другое, беларусам неабходна больш ужываць марскую рыбу, дзе ёсць ёд. Выбар марской рыбы ў крамах дастатковы. Тут справа ў звычцы. Аргенціна, хек, скумбрыя, селядзец і мінтай карыстаюцца ў нас добрым попытам. Другім крытэрыем выбару з'яўляецца кошт. Апошнім часам буйныя гандлёвыя сеткі прывабліваюць пакупнікоў рознымі акцыямі, дзе прапануюць сур'ёзныя зніжкі на пэўныя віды рыб. Для нас гэта добра ў тых выпадках, калі цэны памяншаюцца па прычыне канкурэнтнай барацьбы паміж гандлёвымі кампаніямі. Але часта па акцыях у крамах пачала з'яўляцца рыба, якая выглядае не самым лепшым чынам. «Пакамечаныя» аргенціна і мінтай, скумбрыя і селядзец з жоўтымі бакамі — менавіта такі тавар звычайна прапануецца па акцыях. Мне здаецца, што з акцыямі гандаль крыху лукавіць, калі па меншым кошце прапануе нам няякасны прадукт.
Маянэз і кетчуп для малых — пад забаронай
Зразумела, што мясныя стравы і пэўныя салаты будуць смачнейшымі, калі ўжываць іх разам з гэтымі соусамі. Існуе толькі адно «але»... Гатовыя соусы з магазіна, на мой погляд, — гэта скрытыя тлушчы і крухмал, ад якіх людзі вельмі хутка паўнеюць. Сталовая лыжка кетчупу змяшчае 1 чайную лыжку цукру, а ў маянэзе прысутнічаюць канцэрагенныя сінтэтычныя тлушчы, якія практычна не расшчапляюцца нашымі ферментамі і назапашваюцца ў арганізме. Не будзем забываць і пра эмульгатары, узмацняльнікі смаку і кансерванты, шкодныя для здароўя. Ніколі не запякаем і не тушым прадукты разам з маянэзам, паколькі пад уздзеяннем высокай тэмпературы ён раскладаецца на небяспечныя для печані рэчывы. Таму мы часам робім такія соусы самастойна.
Лупіну з яблыкаў зімой і летам лепш здымаць
У сезон яблыкі і ягады наша сям'я атрымлівае з маёй малой радзімы ў Брэсцкай вобласці. Тут пытанняў з экалогіяй і харчовай бяспекай не існуе. А зімой і да новага ўраджаю яблыкі і іншыя вітаміны мы купляем у магазіне. А цяпер там прапануюцца часцей імпартныя фрукты і гародніна. Чамусьці такія яблыкі выглядаюць цудоўна нават увесну. У народзе ходзяць чуткі, што замежныя яблыкі апрацоўваюць нейкай «хітрай» хіміяй, якая проста так пад кранам не змываецца. Эксперты з боку вытворцаў пераконваюць спажыўцоў, што нічога дрэннага ў падобнай хіміі няма. А вось нам здаецца, што маладому арганізму лупіна з рэшткамі невядомага пакрыцця не патрэбна. Скарбніца вітамінаў і антыаксідантаў у лупіне прысутнічае толькі ў свежых фруктах.
Кампот і сок, а не «мінералка» і салодкая «шыпучка»
Сёння ў любой вялікай сям'і адной вадой смагу дзецям не спатоліш. Выбар напояў проста неверагодны. І ўсе яны — суцэльная смаката. На мой розум, самае карыснае — кампоты з сухафруктаў і замарожаных ягад. Добра ідзе і ўласны сок з трохлітровых слоікаў. Праўда, сок хутка знікае, а кампоты малым дакучаюць. Таму ў нашай сям'і ўсе з задавальненнем п'юць квас. Гэта абавязкова павінен быць квас жывога закісання, а не напой на аснове кваснога сусла. Сок у крамах купляем у тэтра-пакетах па 2 літры. Выбіраем менавіта сок, а не нектар, дзе шмат цукру і мінімум вітамінаў.
Летам у спякоту нават дзеці з задавальненнем п'юць мінеральную ваду, якая прадаецца ў пластыкавых бутэльках. Каб такі напой быў смачнейшы, туды часам дабаўляем варэнне з ягад. «Мінералку» выбіраем з найменшай канцэнтрацыяй солі. Бываюць у нашым меню і іншыя салодкія напоі. Выключэнне складае толькі напой з фенілаланінам, ад якога мы адмовіліся катэгарычна. Жонка лічыць, што няхай лепш напой будзе з калорыямі, чым з такой «хіміяй».
Май на ўвазе!
Чым адрозніваецца сок ад нектару?
Дзіцячае харчаванне — гэта тая сфера, за якой у нашай краіне назіраюць асабліва. Зразумела, што дзяцей трэба карміць толькі натуральнымі прадуктамі. І хаця намеснік начальніка аддзела тэхналогій кансервавання харчовых прадуктаў Навукова-практычнага цэнтра НАН Беларусі па харчаванні Дзіяна Сафронава кажа, што калі прадукт паступіў у гандаль, то ён ужо бяспечны, трэба звяртаць увагу пры выбары на некаторыя аспекты.
Напрыклад, на вечка слоіка. «Пры адкрыцці павінен быць шчаўчок. Калі вечка выклікае падазрэнні, то ўжываць прадукт нельга, — гаворыць спецыяліст. — Дзіцячае харчаванне павінна быць без араматызатараў, фарбавальнікаў, кансервантаў, ГМА, цукразамяшчальнікаў. Абавязкова трэба звяртаць увагу на надпіс на ўпакоўцы наконт таго, з якога ўзросту можна пачынаць прыкорм такім прадуктам. Не трэба, дарэчы, пужацца слова «гомагенезавана». Гэта азначае, што прадукцыя прайшла высокую ступень драбнення. Між іншым, чым большы ўзрост дзіцяці, тым больш буйную ежу яму трэба даваць, іначай будзе дрэнна працаваць страўнік і дзіця не навучыцца жаваць».
А ці ведаеце вы, у чым розніца паміж нектарам і сокам? У нектары знаходзіцца толькі частка соку. «Калі сок 100-працэнтны, то там больш нічога няма. Ёсць сок прамога адціску, ёсць адноўлены з канцэнтрату. У нектарах змяшчаецца частка соку, частка вады і частка цукру. У соку звычайна ўвогуле няма цукру, толькі калі ён вельмі кіслы. Але ў соках для дзіцячага харчавання цукру не павінна быць увогуле», — гаворыць Дзіяна Сафронава.
Карэкціроўкі па аплаце жыллёва-камунальных паслуг закрануць чатыры катэгорыі жыхароў.