Закон забараняе прадаваць рыбу «з душком» нават па акцыях.
Аддзел эканомікі нашай газеты ўважліва разгледзеў узнятыя пытанні шматдзетнага таты. Са свайго боку, мы вырашылі разабрацца ў гэтай тэме разам з кваліфікаваным спецыялістам. На пытанні журналіста адказвае загадчыца аддзялення гігіены харчавання Рэспубліканскага цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Вія Шукевіч.
— Ці аднолькавыя патрабаванні да якасці прадуктаў (у прыватнасці, рыбы, гародніны і фруктаў), калі крама (гандлёвая сетка) зніжае на гэтыя пазіцыі цэны і прапануе пакупнікам такое зніжэнне ў якасці спецыяльных акцый? Нашы чытачы ўпэўнены, што візуальна аўкцыённы тавар звычайна выглядае горш.
— Згодна з айчынным заканадаўствам, патрабаванні да якасці прадуктаў абсалютна аднолькавыя для ўсіх цэнавых пазіцый незалежна ад таго, што на асобны асартымент гандлёвы пункт прапануе нейкія спецыяльныя зніжкі. Акрамя таго, існуе дакладна прапісанае патрабаванне аб тым, што забараняецца рэалізацыя, напрыклад, фруктаў ці гародніны з прыкметамі псавання. Такую прадукцыю ўвогуле прадаваць нельга нават па істотна меншым кошце.
— Калі чалавек убачыў, што рыбу яму спрабуюць прадаць «з душком», то гэта не можа тлумачыцца дзеяннем нейкіх акцый...
— Так. Падобнага не павінна быць увогуле.
— У магазінах на асобныя харчовыя паўфабрыкаты практыкуюцца істотныя зніжкі ў тых выпадках, калі набліжаецца гранічны тэрмін прыдатнасці тавару. Ці павінен гандаль інфармаваць аб гэтым пакупніка?
— Санітарна-эпідэміялагічнае заканадаўства не прадугледжвае ў такіх выпадках абавязковага спецыяльнага інфармавання пакупнікоў з боку гандлю, але... Згодна з санітарнымі правіламі, у маркіроўцы тавару павінен прысутнічаць тэрмін яго прыдатнасці, калі ў яго ён ёсць. Заўважу, што ўвесь асартымент харчовых прадуктаў такую інфармацыю аб тэрмінах прыдатнасці павінен мець абавязкова.
— Атрымліваецца, што спажывец спачатку вывучае маркіроўку, а потым ужо самастойна прымае рашэнне аб мэтазгоднасці яго набыцця?
— А нельга разлічваць выключна на шанцаванне, бо ў крамах трэба мець элементарную пільнасць. Калі кошт прадуктаў зніжаны, то пакупнік менавіта на гэтую акалічнасць і павінен звяртаць увагу ў першую чаргу.
— Якія існуюць супрацьпаказанні пры ўжыванні напояў з выкарыстаннем фенілаланіну?
— Гэтыя напоі маюць паніжаную энергетычную каштоўнасць. Справа ў тым, што фенілаланін выкарыстоўваецца ў прамысловасці для вытворчасці сінтэтычнага замяшчальніка цукру. Галоўным супрацьпаказаннем выкарыстання такіх напояў у ежу з'яўляецца спадчынная хвароба — фенілкетанурыя.
— Я так разумею, што перад тым, як прапаноўваць такія напоі дзеткам, трэба папярэдне пракансультавацца з дзіцячым мясцовым тэрапеўтам?
— Залішне не будзе, а ўвогуле салодкія напоі з «бурбалкамі» — не лепшы варыянт для малых... Для іх трэба самастойна кампоты варыць.
— Агучце меркаванне санітарных службаў аб «чутках» па магчымай колькасці небяспечных металаў, складаных соляў і іншых хімічных эліментаў у костках і касцявых злучэннях свініны і ялавічыны айчыннага паходжання. Ці правяраюць кантрольныя службы мяса на наяўнасць у ім антыбіётыкаў і іх вытворных?
— У нас існуе ветэрынарная служба, якая курыруе падобныя пытанні. Адно адзначу дакладна. Сітуацыя з назапашваннем соляў металаў у мясных прадуктах мае пастаянны шматступенны кантроль, у тым ліку як з боку ветэрынарнай і санітарнай службаў, так і непасрэдна прадпрыемствамі.
— А як наконт антыбіётыкаў?
— Па гэтым кірунку таксама ажыццяўляюцца пастаянныя сумесныя праверкі з нашага боку і ветслужбы. Такі кантроль вядзецца на стадыях выкарыстання антыбіётыкаў непасрэдна на комплексах, а таксама пры праверцы гатовай мясной прадукцыі.
— Якія рэкамендацыі могуць прапанаваць санслужбы пры ўжыванні імпартных фруктаў і гародніны? Напрыклад, ёсць меркаванне, што яблыкі для павелічэння тэрміну прыдатнасці пакрываюць (апрацоўваюць) небяспечнымі хімпрэпаратамі. Ці трэба знімаць лупіну з такіх яблыкаў?
— Пры захоўванні свежай прадукцыі для павелічэння тэрміну прыдатнасці яе пэўным чынам апрацоўваюць. Гэта сусветная практыка. Інакш, напрыклад, яблыкі не будуць доўга ляжаць. Заўважу, што ўсе заяўленыя нам спосабы апрацоўкі свежай прадукцыі з'яўляюцца бяспечнымі пры выкананні адпаведных рэгламентаў. Цяпер наконт лупіны. Калі спосабам апрацоўкі яблык з'яўляецца пакрыццё, якое падобнае на воск, тады спачатку такі фрукт трэба старанна памыць, а потым зняць лупіну. У гэтай лупіне яблыкаў зімой і ўвесну нічога карыснага ўжо няма. У цытрусавых і бананах лупіна пры ўжыванні здымаецца і так.
— Пры выбары тавару на якія прыкметы і на якую інфармацыю на этыкетцы звычайны спажывец павінен звяртаць увагу ў першую чаргу?
— Пры «знаёмстве» з таварам чалавек адразу павінен зацікавіцца тэрмінам прыдатнасці прадукту і тэмпературнымі ўмовамі яго захоўвання. Напрыклад, калі на этыкетцы напісана, што тавар трэба захоўваць пры тэмпературы 4 цяпла плюс-мінус 2 градусы. А на самой справе відавочна, што такія ўмовы не выконваюцца, бо ў руках ён здаецца нават цёплым. Падобныя прадукты купляць не трэба. У гэтым выпадку лепш наведваць другія магазіны, дзе добра працуюць халадзільныя вітрыны. Сёння большасць халадзільных вітрын мае ўбудаваныя тэрмометры. Нядрэнна будзе праверыць, якія лічбы на такіх прыборах.
Другое, на што трэба звяртаць увагу, тычыцца цэласнасці ўпакоўкі. Напрыклад, калі прадукт знаходзіцца ў герметычнай вакуумнай упакоўцы, а яна пашкоджана. У гэтым выпадку тэрмін прыдатнасці такой прадукцыі аўтаматычна зніжаецца. І зніжаецца даволі істотна. Калі прадукт знаходзіцца ў бляшанках, то апошнія павінны быць цэлымі — без пашкоджанняў і ўздуцця. Неабходна звяртаць увагу на склад харчовай прадукцыі, каб не набываць непатрэбны вам прадукт ці прадукт з наяўнасцю непажаданых кампанентаў.
— Агучце тыповыя парушэнні, якія былі выяўлены вашай службай у гандлёвай сетцы Мінска (краіны) па якасці, умовах захоўвання і рэалізацыі прадуктаў.
— Асноўная ўдзельная вага выяўленых парушэнняў тычыцца невыканання тэмпературных рэжымаў захавання і рэалізацыі харчовай сыравіны і прадуктаў (17% ад агульнага аб'ёму ўсіх парушэнняў). Другое месца ў гэтым спісе займаюць парушэнні тэрмінаў прыдатнасці (15%), потым ідзе нездавальняючы санітарны стан памяшканняў і абсталявання гандлёвага аб'екта. У апошнія часы пачалі часцей сустракацца парушэнні, якія звязаны з адсутнасцю адпаведных дакументаў, што пацвярджаюць якасць і бяспеку прадукцыі.
— Уявім, што адукаваны кліент заўважыў у магазіне падобныя парушэнні. Куды яму лепш звярнуцца, каб недахопы дакладна выправілі?
— Інфармацыю ад такога неабыякавага спажыўца абавязкова прымуць у тэрытарыяльным цэнтры гігіены і эпідэміялогіі па месцы знаходжання аб'екта.
Даведка
Фенілаланін з'яўляецца зыходнай сыравінай сінтэзу іншай араматычнай амінакіслаты — тыразіну, калі памяншаецца яе паступленне ў арганізм з ежай. З тыразіну пасля сінтэзуюцца такія біялагічна актыўныя рэчывы, як адрэналін, норадреналін і дафан. Непасрэдна сам фенілаланін можа канвертавацца ў адзін з біягенных амінаў — фенілэтыламін.
Пры спадчынным захворванні фенілкетанурыяй ператварэнне фенілаланіну ў тыразін парушана, таму ў арганізме адбываецца назапашванне фенілаланіну і яго таксічных вытворных, якія пашкоджваюць нервовую сістэму.
Зазірнём у заўтра Беларусі.
Карэкціроўкі па аплаце жыллёва-камунальных паслуг закрануць чатыры катэгорыі жыхароў.