Вы тут

А салацік свежы?


Вост­рыя кі­шэч­ныя ін­фек­цыі та­му так і на­зы­ва­юц­ца, што вост­ра ата­ку­юць страў­ні­ка­ва-кі­шач­ны тракт, ку­ды тра­піў ней­кі ін­фек­цый­ны агент. Аген­таў гэ­тых не­ве­ра­год­ная коль­касць. Свет гус­та на­се­ле­ны мік­ра­ар­га­ніз­ма­мі, якіх мы не ба­чым, але яны ёсць! Той, хто не жа­дае ўсве­дам­ляць гэ­та, ста­но­віц­ца іх ах­вя­рай. Сё­ле­та бы­ло за­фік­са­ва­на звыш 6,5 ты­ся­чы та­кіх фак­таў. І, зра­зу­ме­ла, гэ­та не ўсе вы­пад­кі, па­коль­кі ў боль­шас­ці па­доб­ных сі­ту­а­цый хво­рым не па­тра­бу­ец­ца спе­цы­яль­ная ме­ды­цын­ская да­па­мо­га.

9-1

Спе­цы­я­ліс­ты ка­жуць, што са­мае важ­нае — не да­пус­ціць ма­са­вых за­ра­жэн­няў у тых жа дзі­ця­чых ка­лек­ты­вах, азда­раў­лен­чых лет­ні­ках і г.д., што бы­вае звя­за­на з ужы­ван­нем ня­якас­ных пра­дук­таў хар­ча­ван­ня і ва­ды. Сё­ле­та та­кіх ус­пы­шак не бы­ло. Са­мае важ­нае, што па­ві­нен мець на ўва­зе кож­ны з нас — мы са­мі ад­каз­ва­ем за тое, што спа­жы­ва­ем. Гэ­та яшчэ на­зы­ва­ец­ца пра­фі­лак­ты­кай на аса­біс­тым уз­роў­ні. Які­мі б жорст­кі­мі ні бы­лі для ганд­лю ме­ры па­ка­ран­ня за па­ру­шэн­не пра­ві­лаў рэа­лі­за­цыі пра­дук­таў (а гэ­та до­сыць вя­лі­кія штра­фы), па­куп­нік не па­ві­нен губ­ляць піль­насць. На­ўмыс­на ні­хто ні­ко­га тру­ціць не хо­ча, ад­нак цал­кам рас­слаб­ляц­ца не вар­та ў лю­бым вы­пад­ку, па­коль­кі ні­хто не ад­мя­няў ча­ла­ве­чы фак­тар. Ха­дзіць па пра­дук­то­вым ад­дзе­ле вар­та з усве­дам­лен­нем важ­нас­ці спра­вы — пры­гля­да­ю­чы­ся да ўся­го, на чым спы­ня­ец­ца вы­бар. Умо­вы за­хоў­ван­ня і тэр­мін пры­дат­нас­ці па­він­ны хва­ля­ваць нас на­ват больш, чым тое, на­коль­кі смач­най ака­жац­ца па­куп­ка. Ка­лі вы за­ўва­жы­лі ней­кае па­ру­шэн­не, не­аб­ход­на звяр­нуць ува­гу ад­мі­ніст­ра­цыі ўста­но­вы. Ад­нак ка­лі па­ру­шэн­ні но­сяць сіс­тэм­ны ха­рак­тар, скар­гі трэ­ба на­кі­роў­ваць у Мі­ніс­тэр­ства ганд­лю.

Су­свет­ная ар­га­ні­за­цыя ахо­вы зда­роўя рэ­ка­мен­дуе пры­трым­лі­вац­ца не­ка­то­рых пра­ві­лаў:

1

Чыс­ці­ня. Пад­час га­та­ван­ня ежы заў­сё­ды чыс­ты­мі па­він­ны быць ру­кі, ра­бо­чыя па­верх­ні, аб­ста­ля­ван­не, по­суд.

2

Раз­дзя­лен­не сы­ро­га і пры­га­та­ва­на­га. Каб мік­ра­ар­га­ніз­мы з сы­ро­га мя­са, ры­бы, ма­ла­ка не тра­пі­лі ў га­то­выя пра­дук­ты, іх трэ­ба асоб­на га­та­ваць і за­хоў­ваць у за­кры­тым по­су­дзе.

3

Тэр­міч­ная апра­цоў­ка. Ма­лоч­ныя і мяс­ныя пра­дук­ты па­він­ны пад­вяр­гац­ца тэр­міч­най апра­цоў­цы, што цал­кам зні­шчае або іс­тот­на змян­шае коль­касць мік­ро­баў.

4

Умо­вы за­ха­ван­ня. Пры­га­та­ва­ныя стра­вы (асаб­лі­ва мяс­ныя, а так­са­ма са­ла­ты з ма­я­нэ­зам/смя­та­най) мо­гуць за­хоў­вац­ца пры тэм­пе­ра­ту­ры не вы­шэй за +5 гра­ду­саў. Не­аб­ход­на ўліч­ваць, што ха­ла­дзіль­нае аб­ста­ля­ван­не (як у ганд­лё­вых за­лах, так і до­ма) не так эфек­тыў­на спраў­ля­ец­ца са сва­ёй за­да­чай, ка­лі тэм­пе­ра­ту­ра па­вет­ра ўзні­ма­ец­ца вы­шэй за 30 гра­ду­саў.

5

Ужы­ван­не на­дзей­ных пра­дук­таў і ва­ды. Нель­га на­бы­ваць пра­дук­ты «з зям­лі» (сты­хій­на­га ганд­лю) і піць не­бу­ты­ля­ва­ную і не­га­та­ва­ную ва­ду.

— Шпі­та­лі­за­цый, звя­за­ных з вост­ры­мі кі­шэч­ны­мі ін­фек­цы­я­мі, у ста­лі­цы у апош­нія га­ды ўсё менш, — тлу­ма­чыць на­мес­нік га­лоў­на­га ўра­ча па ля­чэб­най ра­бо­це Мін­скай га­рад­ской клі­ніч­най ін­фек­цый­най баль­ні­цы Свя­та­слаў ВЕЛЬ­ГІН. — Най­час­цей су­стра­ка­юц­ца гаст­ра­эн­тэ­ры­ты, звя­за­ныя з па­ру­шэн­нем за­хоў­ван­ня, пра­ві­лаў чыс­ці­ні пад­час га­та­ван­ня. Дзе­ці, а сле­дам за імі і да­рос­лыя ня­рэд­ка па­ку­ту­юць ад ві­рус­ных гаст­ра­эн­тэ­ры­таў — ро­та­ві­рус­най ін­фек­цыі. Фік­су­ец­ца на пра­ця­гу го­да не­каль­кі вы­пад­каў ба­ту­ліз­му, што звя­за­на з ужы­ван­нем ня­пра­віль­на пры­га­та­ва­ных мяс­ных, грыб­ных, рыб­ных кан­сер­ваў.

Па­вод­ле слоў за­гад­чы­ка су­праць­э­пі­дэ­міч­на­га ад­дзя­лен­ня Рэс­пуб­лі­кан­ска­га цэнт­ра гі­гі­е­ны, эпі­дэ­мі­я­ло­гіі і гра­мад­ска­га зда­роўя Дзміт­рыя ГА­ЛО­ЦІ­КА, ка­лі пад­час вост­ра­га кі­шэч­на­га за­хвор­ван­ня хво­ра­га не­па­ко­іць не толь­кі моц­ная дыя­рэя, але і вы­со­кая тэм­пе­ра­ту­ра з ва­ні­та­мі, не­аб­ход­на звяр­нуц­ца да ўра­ча. Іна­чай мож­на стаць у вы­ні­ку нось­бі­там бак­тэ­рыі ды­зен­тэ­рыі. У вы­пад­ках «лёг­кіх атру­чэн­няў» рэ­ка­мен­ду­ец­ца мець у хат­ніх ап­тэч­ках ні­фу­рак­са­зід, цып­раф­лак­са­цын, а так­са­ма эн­тэ­ра­сар­бен­ты кштал­ту смек­ты і ак­ты­ва­ва­на­га вуг­лю. Пад­час дыя­рэі не­аб­ход­на так­са­ма спа­жы­ваць вя­лі­кую коль­касць ва­ды. Мож­на пры­мя­няць і са­ля­выя су­ме­сі, якія ў су­хім вы­гля­дзе пра­да­юц­ца ў ап­тэ­ках (нор­ма­гід­рон у па­раш­ку).

Па­ра­ды ад жыц­ця

*Не ўжы­вай­це сы­рыя яй­кі — ні ку­ры­ныя, ні пе­ра­пя­лі­ныя. Гэ­та не толь­кі не­ка­рыс­на, але і не­бяс­печ­на, па­коль­кі па­кі­дае ры­зы­ку за­хвор­ван­ня на саль­ма­не­лёз. Яй­кі трэ­ба доб­ра сма­жыць і ва­рыць.

*Прак­ты­ка свед­чыць, што атру­чэн­ні пад­час тых жа вяс­ко­вых вя­сел­ляў ле­там зда­ра­юц­ца не па ві­не гра­мад­ска­га хар­ча­ван­ня, а па ві­не кла­пат­лі­вых гас­па­дынь, якія на­ма­га­юц­ца кар­міць гас­цей стра­ва­мі, пры­га­та­ва­ны­мі на не­каль­кі дзён на­пе­рад.

*Ка­лі вы — ама­тар га­то­вых і паў­га­то­вых вы­ра­баў ку­лі­на­рыі, то аба­вяз­ко­ва са­чы­це за тэр­мі­на­мі рэа­лі­за­цыі та­кой пра­дук­цыі і аба­вяз­ко­ва пры­мя­няй­це са­мую пра­цяг­лую тэр­міч­ную апра­цоў­ку, якая ка­лі не цал­кам вы­ні­шчае хва­ро­ба­твор­ныя мік­ро­бы, то знач­на зні­жае іх коль­касць, што ро­біць пра­дукт бяс­печ­ным.

*На­ват са­мая сур'­ёз­ная тэр­міч­ная апра­цоў­ка не зро­біць дзі­чы­ну бяс­печ­най, ка­лі яна за­ра­жа­на, ска­жам, тры­хі­не­ла­мі. Тут па­трэ­бен толь­кі ве­тэ­ры­нар­ны агляд.

*У гра­мад­скіх мес­цах ле­пей ка­рыс­тац­ца вад­кім мы­лам — так бы мо­віць, ад­на­ра­зо­ва­га вы­ка­ры­стан­ня. Мы­ла шмат­ра­зо­ва­га ка­ры­стан­ня (цвёр­дае) са­мо па са­бе збі­рае не­ка­то­рыя бак­тэ­рыі.

*Пад­трым­лі­вай­це чыс­ці­ню не толь­кі на ўзроў­ні, ска­жам, ку­хон­на­га ста­ла, а на­огул — ва ўсёй кух­ні, на ўсіх па­верх­нях.

Святлана БАРЫСЕНКА. 

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Час клопату садаводаў: на якія сарты пладовых і ягадных культур варта звярнуць увагу?

Час клопату садаводаў: на якія сарты пладовых і ягадных культур варта звярнуць увагу?

Выбар саджанца для садавода — той момант, значнасць якога складана пераацаніць.

Культура

Чым сёлета будзе здзіўляць наведвальнікаў «Славянскі базар у Віцебску»?

Чым сёлета будзе здзіўляць наведвальнікаў «Славянскі базар у Віцебску»?

Канцэрт для дзяцей і моладзі, пластычны спектакль Ягора Дружыніна і «Рок-панарама».