У харчовы паёк дадалі садавіну, тварог і яшчэ адну булачку
Сёлета ў рацыёне вайскоўцаў адбылася своеасаблівая «рэвалюцыя»: змяніліся нормы харчовых пайкоў. Якасць салдацкага харчавання асабіста ацаніў і Аляксандр Лукашэнка. Падчас наведвання 103-й гвардзейскай асобнай мабільнай брыгады Прэзідэнт краіны пабываў у сталовай, дзе харчуюцца прадстаўнікі элітных войскаў, і нават пакаштаваў сухія пайкі і кансервы, якія складаюць новы рацыён абаронцаў Айчыны.
Харчаванне ў арміі заўсёды хвалявала шырокую грамадскасць. Асабліва перажываюць на гэты конт бацькі, адпраўляючы сваіх сыноў у войска. І нават вядомае «служба службай, а абед па раскладзе» не супакойвае іх. Вось і дарэмна. Трэба сказаць, што харчаванне салдат увесь час паляпшаецца: больш каларыйным становіцца рацыён, удасканальваюцца харчовыя нормы, уводзяцца новыя прадукты. Толькі на карысць вайскоўцам пайшлі і апошнія змены ў харчовых пайках. Што новага з'явілася ў салдацкім рацыёне і як разлічваюцца такія патрэбныя армейцам калорыі, расказаў начальнік харчовага ўпраўлення Міністэрства абароны Беларусі палкоўнік Аляксандр ГАРДЗЮНІН.
— Аляксандр Вячаслававіч, нядаўна былі зменены нормы харчовых пайкоў вайскоўцаў. З чым гэта звязана?
— Развіццё і ўдасканаленне сістэмы харчовага забеспячэння Узброеных Сіл непарыўна звязана з пераўтварэннямі, якія адбываюцца ў дзяржаве і беларускай арміі. Роля харчовага пытання ў агульнай сістэме тылавога забеспячэння войскаў няўхільна ўзрастае. На этапе якаснага ўдасканалення гэтай сістэмы захаваны назапашаны вопыт працы, ацэнены агульны стан, вызначаны галоўныя кірункі яго развіцця на сярэднетэрміновую перспектыву з улікам усіх умоў і фактараў, якія ўплываюць на якасць выканання мерапрыемстваў.
Змена нормаў салдацкіх пайкоў стала магчымай дзякуючы паляпшэнню эканамічнай сітуацыі, новым дасягненням у развіцці харчовай прамысловасці. З'явіліся новыя прадукты харчавання, павялічыліся тэрміны іх захоўвання, удасканалілася ўпакоўка прадуктаў. Перш чым унесці змены ў нормы пайкоў, быў праведзены дэталёвы аналіз арганізацыі харчавання вайскоўцаў у розных абставінах: як у стацыянарных сталовых, якія размяшчаюцца на базе воінскіх часцей, так і ў палявых умовах, падчас руху ў чыгуначных эшалонах і іншых месцах.
— Ці часта і чаму мяняюцца нормы харчовых пайкоў?
— Арганізацыя якаснага харчавання асабовага складу спрыяе ўмацаванню здароўя і фізічнаму развіццю вайскоўцаў, павышае ўстойлівасць арганізма да розных нагрузак і ў значнай ступені станоўча ўплывае на баявую гатоўнасць войскаў. Фізіялагічныя нормы харчавання для розных груп ваеннаслужачых заснаваны на дэталёвым вывучэнні абмену рэчываў, энергазатрат і ўліку патрэб чалавека ў бялках, ліпідах, вугляводах, вітамінах і мінеральных рэчывах. У іх знайшлі рэальнае ўвасабленне прынцыпы збалансаванага харчавання. Але варта адзначыць, што фізіялагічныя нормы харчавання нельга разглядаць як пастаянныя і нязменныя велічыні. Неабходнасць удасканалення іх абумоўлена, перш за ўсё, зменай характару працы і побыту, удакладненнем навуковых звестак аб харчаванні, змяненнем яго структуры і эканамічных рэсурсаў, а таксама эканамічных магчымасцяў.
— А хто вырашае, колькі і чаго патрэбна з'есці салдату, каб быць у форме?
— Над гэтым пытаннем працуюць харчовая і медыцынская службы Узброеных Сіл у цесным узаемадзеянні са спецыялістамі Рэспубліканскага навукова-практычнага цэнтра гігіены Міністэрства аховы здароўя. Перад зацвярджэннем нормы харчовых пайкоў узгадняюцца з міністэрствамі фінансаў, эканомікі і аховы здароўя.
Рэспубліканскі навукова-практычны цэнтр гігіены Міністэрства аховы здароўя даў заключэнне прадстаўленых харчовым упраўленнем Міністэрства абароны праектаў нормаў харчовых пайкоў для розных катэгорый вайскоўцаў. Гэтыя рэкамендацыі мы прынялі да ведама пры распрацоўцы новых харчовых рацыёнаў, па кожным з якіх было зроблена абгрунтаванае заключэнне. І ўжо з ліпеня гэтага года асобныя нормы харчовых пайкоў (агульнавайсковы, лячэбны і сувораўскі) зведалі змены з улікам рэкамендацый.
— Што ўяўляе сабой сутачны рацыён харчавання звычайнага салдата згодна з апошнімі новаўвядзеннямі?
— Перш за ўсё неабходна даць дакладнае паняцце харчовага пайка. Гэта пэўны асартымент і колькасць харчовых прадуктаў, якія выдаюцца за суткі аднаму чалавеку. Таму норму пайка зацвярджаюць адзіную і на працяглы час. А вось страў, якія гатуюцца з набору прадуктаў па дадзеным пайку, можна прыгатаваць колькі заўгодна.
Такім чынам, за суткі ваеннаслужачы спажывае 250 грамаў жытняга і 70 грамаў пшанічнага хлеба, 110 грамаў розных круп і 35 — макаронных вырабаў. Замест адной булачкі ў дзень салдату прапануецца дзве: на сняданак і вячэру. Бялок штодзённа вайсковец атрымлівае са 100 г мяса, дапоўненых 100 г мяса птушкі, 100 г рыбы, 30 г сметанковага масла, 100 г малака і кефіру, 30 г смятаны і тварагу. Дарэчы, апошняга раней не было. Акрамя таго, у сутачны рацыён беларускага ваеннаслужачага ўваходзяць адно яйка і 15 г сыру, 60 г цукру, 30 г канцэнтрату кісялю, а таксама мука, соль, перац, гарчыца, воцат, алей, лаўровы ліст, таматная паста, чай і сухафрукты для кампотаў.
— А ці ўжываюць вайскоўцы вітаміны?
— Крыніца вітамінаў — агародніна, садавіна і сокі, якія, безумоўна, уключаны ў рацыён ваеннаслужачых. У дзень яны ўжываюць па 830 грамаў агародніны (было 750): 550 г бульбы, 90 капусты, па 40 г буракоў і морквы, 60 г цыбулі, 40 г іншай агародніны, 5 г зяленіва. Агародніна дапаўняецца 100 грамамі розных сокаў. Дарэчы, цяпер ужо ім выдаецца і садавіна. Акрамя таго, вайскоўцы ўжываюць полівітаміны. Адбываецца гэта на працягу двух месяцаў з перапынкам на адзін месяц: студзень — люты, красавік — май, ліпень — жнівень, кастрычнік — лістапад.
— Ці можна сказаць, што новы паёк па каларыйнасці пераўзыходзіць папярэдні?
— Яна павысілася на 112 кілакалорый і складае 3524 кілакалорыі за суткі. Менавіта столькі патрэбна салдату для нармальнай жыццядзейнасці.
— Лётны паёк заўсёды адрозніваўся ад агульнавайсковага. Да якіх змен у харчаванні даводзіцца прывыкаць лётчыкам?
— А вось што тычыцца харчавання прадстаўнікоў авіяцыі, то тут ніякіх змен не адбылося. Нязначныя змены пацярпелі і сувораўскі, і бартавы паёк.
— А што ўяўляе сабой лячэбны паёк? Ён складаецца індывідуальна, у залежнасці ад хваробы?
— Сутнасць лячэбнага харчавання заключаецца ў падборы пэўных прадуктаў, спосабаў іх кулінарнай апрацоўкі і выбары страў, якія аказваюць станоўчы ўплыў на дзейнасць асобных органаў і тканак хворага, узмацняючы або паслабляючы біялагічныя працэсы ў іх. Спецыяльнае харчаванне аказвае істотны ўплыў і на памяншэнне хваравітых працэсаў, якія адбываюцца ў арганізме. У некаторых выпадках яно становіцца адным з асноўных сродкаў лячэння, у іншых — выкарыстоўваецца як сродак, які спрыяе паспяховаму ажыццяўленню іншых метадаў лячэння. Лячэбнае харчаванне ажыццяўляецца ў адпаведнасці з пералікам стандартных дыет. Яго прызначае ўрач у залежнасці ад характару і стадыі захворвання.
— І ўсё ж харчаванне — справа індывідуальная. Як разлічыць нормы пайкоў так, каб і галодным не застацца, але і пазбегнуць пераядання?
— Вайскоўцы падчас праходжання службы ў шэрагах Узброеных Сіл увесь час знаходзяцца пад наглядам спецыялістаў медыцынскай службы. Пры выяўленні адхіленняў ад пастаяннай масы цела прымаецца рашэнне аб выдачы дадатковага харчавання. Ваеннаслужачым, якія праходзяць тэрміновую ваенную службу, курсантам ваенных навучальных устаноў, сувораўцам і выхаванцам дазваляецца выдаваць дадатковае харчаванне ў памеры паловы прадугледжаных для іх харчовых пайкоў. Гэта тычыцца юнакоў ростам больш як 190 сантыметраў і вышэйшых. У такім выпадку дадатковае харчаванне ім прадастаўляецца на ўвесь тэрмін вайсковай службы або перыяд навучання. А тым, хто мае недастатковую масу цела, — тэрмінам на 3 месяцы. Дадатковае харчаванне прызначаецца па загадзе камандзіра вайсковай часці на падставе заключэння ваенна-ўрачэбнай камісіі.
— Існуе думка, што рэзкае памяншэнне вагі вайскоўцаў звязана з рэжымным харчаваннем...
— Я не магу з гэтым пагадзіцца. Наадварот, вопыт паказвае, што, прыйшоўшы ў войска, юнакі ў першыя месяцы службы набіраюць пару-тройку кілаграмаў. Строгі распарадак дня, рэжым харчавання, каларыйная і пажыўная ежа — усё гэта дазваляе не дапусціць змяншэння вагі.
Галоўнае для нас — не толькі згодна з распарадкам дня накарміць асабовы склад з таго асартыменту прадуктаў, якія адпавядаюць нормам, а і дамагчыся, каб своечасова прыгатаваная ежа была збалансаванай, высакаякаснай і разнастайнай, а порцыі — паўнаважкімі. Патрабаванні нескладаныя, але выконвацца яны павінны. У першую чаргу, непасрэдна ў вайсковых часцях спецыялістамі харчовай службы на аснове высокага прафесіяналізму, глыбокай асабістай адказнасці і разумнай ініцыятывы.
Вераніка КАНЮТА.
Міжнародная спецыялізіваная выстаўка жыллёва-камунальнай гаспадаркі пройдзе ў Мінску.
У чым рухальная сіла навукі перамагаць.