Бульбу рэдка ўключаюць у спісы карысных прадуктаў. Але, на думку супрацоўнікаў цэнтра MNT Knоwlеdgе Сеntеr, бульба можа насыціць рацыён важнымі рэчывамі. Звычайна бульбу абвінавачваюць у высокай колькасці крухмалу і каларыйнасці.
На самой справе, у сярэдняй бульбіне 164 калорыі, 0,2 грама тлушчу, 0 грамаў халестэрыну, 37 грамаў вугляводаў, 4,7 грама клятчаткі і 4,3 грама бялку. У ёй — 2% ад дзённай нормы кальцыю, 51% вітаміну С, 9% жалеза, 30% вітаміну B6, 12% магнію і 25% калію. У бульбе таксама ёсць фосфар, ніяцын, фоліевая кіслата, халін і цынк. Што важна, у неапрацаванай бульбе вельмі мала солі (менш за 1% ад дзённага ліміту). Асобнае пытанне — колькасць альфа-ліпоевай кіслаты. Яна дапамагае арганізму ператвараць глюкозу ў чыстую энергію. У шалупінні бульбы можна знайсці флаваноід кверцэтын, які валодае магутнымі супрацьзапаленчымі ўласцівасцямі і функцыямі антыаксіданту. Такім чынам, бульба дапамагае падтрымаць здароўе касцей, спрыяе выпрацоўцы калагену, кантралюе ўзровень крывянога ціску. Бульба ў рацыёне дазволіць знізіць узровень халестэрыну, што абароніць сэрца. Вітамін В6 не дае назапашвацца гомацыстэіну, які шкодзіць сасудам. А халін рэгулюе сон, работу мышцаў, працэс навучання і памяць. Фоліевая кіслата з бульбы ўдзельнічае ў сінтэзе і аднаўленні ДНК, не дае ўтварацца ракавым клеткам.
Міжнародная спецыялізіваная выстаўка жыллёва-камунальнай гаспадаркі пройдзе ў Мінску.
У чым рухальная сіла навукі перамагаць.