Вы тут

Хлеб і соль... з дабаўкай замаруджанага дзеяння


«Сён­ня рас­це коль­касць скар­гаў на якасць прадуктаў, людзі занепакоены тым, што ў іх саставе шмат дабавак. Навошта прыўносіць іх нават у асноўныя прадукты харчавання, такія як хлеб?» — слушна, лічу, заўважае старшыня праўлення грамадскага аб'яднання «Мінскае таварыства спажыўцоў» Ірына Астаф'ева («Звязда» за 22.03.2016).


Пытанне — навошта? — вельмі наспелае. Цяпер нават такая звычная для нас прыправа ў хлеб, як соль, ідзе з дабаўкай. Апошнім часам колькі я ні адкусіў бы, напрыклад, лідскага хлеба, у роце адчуваю, «засядае» тонкі горкі прысмак. Не адзін дзень стараюся зразумець, ад чаго гэта? Нарэшце пачаў уважліва чытаць пра састаў хлеба. І вось даходжу да солі. Напісана: з антыкамкавальнікам — ферацыянідам калію. Пачаў шукаць адказ на пытанне, што гэта за такая дабаўка ў соль?

У інтэрнэце пішуць, што гэта «жоўтая крывяная соль (харчовая дабаўка Е-536) — ферацыянід калію, комплекснае злучэнне двухвалентнага жалеза. Ферацыянід калію — вытворнае цыяніду калію, альбо інакш — цыяністага калію, вядомага як атрута імгненнага дзеяння. У прамысловым выглядзе — гэта таксічнае рэчыва. Пры атрыманні Е-536, гэтаксама, як і Е-535, утвараюцца, у залежнасці ад спосабу вытворчасці, і іншыя цыяніды, уключаючы сінільную кіслату...

І вось чытаю, што пра гэтую дабаўку ў соль на сваім сайце піша доктар біялагічных навук Ірына Ермакова (Інстытут вышэйшай нервовай дзейнасці і нейрафізіялогіі Расійскай акадэміі навук): «Соль з дабаўкай ферацыянід калію (536 альбо 535) небяспечна для жыцця. Бо такая соль пачынае тармазіць рух крыві ў целе. Дзеянне гэткай солі вельмі павольнае і згубнае. Можа прайсці многа месяцаў, перш чым зразумееш, што з табою нешта не так. Адной з ранніх прыкмет можа стаць адчуванне холаду ў пальцах рук».

Праблемы са здароўем, прычынай якіх можа стаць ферацыянід калію, паводле спецыялістаў-медыкаў, наступныя: захворванні стаўнікава-кішачнага тракта, печані і жоўцевага пузыра; гнойныя запаленні скуры, высыпкі, дэрматыты; расстройствы нервовай сістэмы; захворванні лімфатычнай сістэмы; сур'ёзная інтаксікацыя ўсяго арганізма.

Словам, бед — цэлы букет...

Але... Вось што на мой зварот — чаму дапушчана прыўнясенне ў хлеб такога шкоднага для здароўя хімічнага рэчыва? — адказала в. а. намесніка навукова-практычнага цэнтра гігіены Міністэрства аховы здароўя Кацярына Федарэнка: «Санітарныя нормы і правілы дапускаюць выкарыстанне дабавак пры вытворчасці харчовай прадукцыі. Выкарыстанне Е536 і Е535 гарманізавана з патрабаваннямі, якія прымяняюцца ў Еўрапейскім саюзе. Гэтыя дабаўкі адносяцца да класа антыкамкавальных агентаў і прызначаны для папярэджвання зліпання часціц парашкападобнай і дробнакрысталічнай харчовай прадукцыі і захавання яе сыпучасці. Рэгламент — не больш за 20 мг на кг. Дазволеныя на тэрыторыі нашай краіны харчовыя дабаўкі ў тых канцэнтрацыях, у якіх яны дапушчаны да выкарыстання, бяспечныя і не выклікаюць якога-небудзь шкоднага ўплыву на арганізм».

Дабаўка Е-536 у солі, а з ёй — у хлебе, ды і не толькі ў ім, а і ў каўбасах, напэўна, таксама ж, і ў іншых прадуктах у тым ліку, як бачым з публікацый навукоўцаў, не бяскрыўдная. Ужываючы штодзённа, хай сабе і ў маленькай, «дазволенай і гарманізаванай з патрабаваннямі ў Еўрапейскім саюзе» дозе ферацыянід калію, мы пакрысе, так бы мовіць, паволі «збіраем» у сваім арганізме бомбу замаруджанага дзеяння, якая ў адзін, як той казаў, цудоўны момант можа нашкодзіць нашаму здароўю. Каму і навошта такое, скажыце, трэба?

Антон ПІЛІПЧЫК, жыхар горада Бярозаўка Лідскага раёна


Каментарый спецыяліста

«Час спажыўцам вырашаць, што лепш»

Сапраўды, дабаўку Е-536, якая прыўносіцца разам з соллю, сёння можна ўбачыць на многіх упакоўках, спецыяльна «з лупай» пераглядзела пакупкі, што днямі прынесла з магазіна. Надпіс Е-536 знайшла не толькі на пакеце з ёдаванай соллю, але і на хлебе, аўсяным пячэнні, батончыку-мюслі. Наўрад ці магчыма пракантраляваць, якія дозы солі трапляюць у наш арганізм. І добра, калі мы хоць бы на сваёй кухні перастанем саліць ежу, але мы атрымаем яе з набытых прадуктаў. Ліст нашага чытача я паказала начальніку аддзела харчавання Навукова-практычнага цэнтра Нацыянальнай акадэміі навук па харчаванні Валерыю Шылаву.

— Канешне, ферацыянід калію — шкоднае рэчыва. Справядліва, калі пытанні, якія тычацца ўнясення дабавак, уздымаюць спажыўцы. Сёння некаторыя з дабавак, што дапускаюцца ў вытворчасці, можна было б не ўжываць наогул. Калі дабаўкі выкарыстоўваюцца для таго, каб палепшыць знешні выгляд прадукцыі, павялічыць тэрміны захоўвання альбо зрабіць прадукт танным — гэта робіцца на карысць вытворцаў і гандлю. Але ці падабаецца гэта пакупніку? Магчыма, калі насельніцтва пачне часцей уздымаць такія пытанні, мы зможам мінімізаваць унясенне дабавак у прадукты харчавання. Спажывец не павінен ламаць галаву, што яму купляць, і з лупай вывучаць этыкеткі. Лепш, калі на ўпакоўках будзе пазначана: «прадукт здаровага харчавання». «Узнагароджваць» такім знакам можа грамадскаць — праз экспертызу, напрыклад, пры грамадскіх арганізацыях, якія абараняюць яе правы.

Выбар рэдакцыі

Здароўе

Антывірусны «кактэйль». Якія прышчэпкі варта зрабіць восенню?

Антывірусны «кактэйль». Якія прышчэпкі варта зрабіць восенню?

Усё, што важна ведаць перад сезонам вірусных інфекцый, расказалі спецыялісты.

Грамадства

Як засцерагчыся ад паражэння электрычнасцю і атручвання газам, расказалі эксперты

Як засцерагчыся ад паражэння электрычнасцю і атручвання газам, расказалі эксперты

Бяспека рэальная, віртуальная, у навальніцу і на адлегласці.

Грамадства

Стаўка на сланечнік. Ці прыжывецца паўднёвая культура на беларускіх палетках?

Стаўка на сланечнік. Ці прыжывецца паўднёвая культура на беларускіх палетках?

Яшчэ нядаўна поле сланечніку здавалася нам дзіўнай з'явай.

Культура

Як пакажуць мінулае ў кінастужцы «На другім беразе»

Як пакажуць мінулае ў кінастужцы «На другім беразе»

Хто здолее змяніць гісторыю ці змяніцца пад яе ўплывам?