Вы тут

Журналістам паказалі, як вырабляюць 60 тон марожанага ў суткі


Журналістам паказалі, як на адным з буйнейшых прадпрыемстваў краіны вырабляюць 60 т марожанага ў суткі, у тым ліку пламбіру з яшчэ большай колькасцю вяршкоў.  


Да гэтага летняга сезону кампанія “Санта Брэмар” выпусціла пад гандлёвай маркай “Юкі” лінейку пламбіраў, у якіх першы і асноўны кампанент — адборныя натуральныя вяршкі. Штогод увесь асартымент марожанага тут абнаўляюць на 10 працэнтаў. “Санта Брэмар” наогул вельмі добра ведае, што такое смачныя ахалоджвальныя навінкі — прадпрыемства некалі першым пачало выпускаць вафельныя кубачкі з начынкамі, ражкі і брыкеты, марожанае ў герметычнай упакоўцы… Склад новага пламбіру, які ўжо можна адшукаць у гандлёвай сетцы, удасканалены паводле спажывецкіх пераваг, выяўленых падчас даследавання рынку.

Даследаванне, дарэчы, паказала, што самы папулярны ў беларусаў від марожанага ў рознай фасоўцы вагой да 200 грамаў — пламбір. Пры гэтым да яго смаку і складу наш спажывец прад’яўляе самыя высокія патрабаванні. “Мы дадалі яшчэ больш свежых вяршкоў, аб чым сведчыць сама назва прадукту — “Юкі. Пламбір на вяршках”, што азначае ў нашым разуменні дасканалы смак — сметанковы, аксамітны, і адпаведна, тлустасць ужо не 12, а 15 працэнтаў, — адзначае начальнік аддзела маркетынгу СП “Санта Брэмар” ТАА Алеся ЕЛІНА. — Нягледзячы на тое, што рост сабекошту такога прадукту вырас, на цане гэта не адаб’ецца. Доля марожанага на айчынным рынку складае 25 працэнтаў. Пастаўляем мы гэту прадукцыю і ў Расію, Ізраіль, Малдову, Грузію, Канаду, пробную партыю адправілі ў Кітай. Летам наш цэх выпускае ў суткі да 60 т марожанага, але для нас важна не толькі нарасціць аб’ёмы, але і знайсці цікавую ідэю, якая будзе прадавацца, бо рынак марожанага ў нашай краіне звужаецца, а канкурэнцыя расце”.

Малако гатунку “экстра” і вяршкі для новага пламбіру закупаюцца ў прадпрыемства “Савушкіна”, уласнай гаспадаркі кампаніі “Савушкін прадукт”. Сучасная малочна-таварная ферма на 3 тысячы кароў аснашчана адзінай пакуль у краіне нямецкай устаноўкай для даення “Карусель”. Тут ад кожнай каровы атрымліваюць каля 23 кг малака ў суткі. Уся жывёла — толькі айчыннай селекцыі. 

Пункт прыёму вяршкоў і малака на “Санта Брэмар” цалкам аўтаматызаваны, доўга на прамежкавым складзе сыравіна не затрымліваецца, амаль адразу адпраўляецца ў цэх, у велізарны блэндар, дзе перамешваюцца сухія і вадкія кампаненты. Яны раствараюцца, пастэрызуюцца і адпраўляюцца на гомагенізацыю, неабходную для таго, каб структура была аднароднай, пяшчотнай, як мы любім, а не з кавалачкамі лёду і малочнага тлушчу. Далей сумесь ахалоджваецца і адпраўляецца на выспяванне ў 6-тонныя ёмістасці, на якіх так і пазначана: “Сумесь марожанага”. На наступным этапе — фрэзеравання — сумесь узбіваецца і замарожваецца да -5 градусаў. Фактычна гэта ўжо гатовы прадукт, праўда, пакаштаваць яго можна толькі будучы на прадпрыемстве, бо гэта яшчэ пакуль мяккае марожанае. Яно дазіруецца — размяркоўваецца па вафельных кубачках або ў яго ўбіваецца палачка, пасля чаго адпраўляецца ў сапраўдную мерзлату — спецыяльную шафу з тэмпературай каля -35. Прадукт лічыцца гатовым да ўпакоўкі, калі тэмпература ўнутры яго будзе не меншай за -16 градусаў. Цяпер можна ўпакаваць і скласці па скрынях для дастаўкі ў гандлёвую сетку. Калі ж неабходна вырабіць марожанае на палачцы ў глазуры, то спачатку аснову ахалоджваюць, а затым акунаюць у растопленую глазуру. Як толькі тая застывала, можна ўпакаваць. Цікава, што ў адным цэху ўстаноўлены адразу сем вытворчых ліній — такая колькасць марожанага, якую можна ахапіць вокам, пэўна, дзецям і ў снах не сніцца.

Абсталяванне італьянскай, нямецкай і польскай вытворчасці дазваляе ўвасобіць фактычна любую фантазію. І не дзіва, што менавіта тут выпускаюцца жэлейны лёд і лёд з мармеладным стрыжнем, марожанае-суфле і ёгуртнае, шматслойныя рулеты і торты з бісквітамі… Нараджаецца марожанае на працягу дзесьці 6 гадзін, а з’ядаецца… за імгненне.   Мяккае марожанае аказалася сапраўды неверагодна пяшчотным, аксамітным. І што самае важнае, кубачак у гэтым варыянце — хрумсткі! Шкада, што гэта знікае ў працэсе захоўвання. Кубачкі і ражкі “Санта” набывае ва Украіне, кампаненты для глазуры завозяцца з Прыбалтыкі. Закупаецца і камедзь ражковага дрэва, і некаторыя іншыя кампаненты. Аднак выкарыстоўваюцца яны па мінімуме, а галоўныя складовыя — айчынныя.

Даследаванні паказалі, што айчынны спажывец усё больш дэталёва вывучае склад такога прадукту, як марожанае, і часам яго засмучае, калі пунктам першым ідзе звычайная… вада. Але і каровіна малако на 87 працэнтаў — вада! Праўда, у выпадку з новым пламбірам на свежых вяршках на першым месцы… Ну, вядома, вяршкі!

Вырабляюць марожанае ў Беларусі ажно 24 вытворцы, але спажыванне гэтага прадукту ў нас чамусьці нізкае — усяго каля 2,5 кг у год на чалавека. Можа, возьмем прыклад з фінаў? У Фінляндыі на кожнага жыхара прыпадае 8,7 кг!

Святлана БАРЫСЕНКА

Мінск - Брэст

Загаловак у газеце: На свежых вяршках

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Даведаліся аб цэнах на галоўныя восеньскія ягады, спосабах іх захоўвання і «прафесійных рызыках» пры зборы журавін

Даведаліся аб цэнах на галоўныя восеньскія ягады, спосабах іх захоўвання і «прафесійных рызыках» пры зборы журавін

У разгары сезон журавін. Менавіта цяпер самы час назапасіць гэтых ягад на доўгі перыяд халадоў і прастуд.

Грамадства

Што пісалі беларускія класікі пра самага дарагога чалавека?

Што пісалі беларускія класікі пра самага дарагога чалавека?

Янка Купала дакладна чуў беларускія калыханкі ад сваёй маці, Бянігны Іванаўны, лежачы ў калысцы ў Вязынцы.

Грамадства

Калі злодзей маўчыць, за яго «гавораць» сляды. Выкрыць злачынцу дапаможа трасалогія

Калі злодзей маўчыць, за яго «гавораць» сляды. Выкрыць злачынцу дапаможа трасалогія

Банда рабаўнікоў «трапілася» дзякуючы адбіткам спецыяльнай прылады.

Грамадства

Жыхарка вёскі Мікалаеўка Бялыніцкага раёна Ларыса Клімянок расказала пра трагедыю, якая адбылася з яе сястрой і братамі

Жыхарка вёскі Мікалаеўка Бялыніцкага раёна Ларыса Клімянок расказала пра трагедыю, якая адбылася з яе сястрой і братамі

Экспедыцыю ў Малінаўку арганізаваў навуковы супрацоўнік музея гісторыі Магілёва ветэран пошукавага руху Пётр Хаванскі.