Вы тут

У Гомельскай вобласці пачалі перапрацоўваць тварожную сыроватку


Тона няправільна ўтылізаванай тварожнай сыроваткі наносіць такую ж шкоду навакольнаму асяроддзю, як 100 кубаметраў гаспадарча-бытавых адходаў, сцвярджаюць эксперты. Пры гэтым у цэлым па Беларусі праблема з перапрацоўкай сыроваткі практычна вырашана, і ў некаторых раёнах паказчык дасягае 95%. Выключэнне складае толькі Гомельскі раён. Да нядаўняга часу тут перапрацоўвалі толькі 78% тварожнай сыроваткі. Але сёння гомельскія малочнікі абяцаюць цалкам спыніць выкіды ў навакольнае асяроддзе.


Такая магчымасць у іх з'явілася дзякуючы рэалізацыі пілотнай ініцыятывы ў межах праекта «Садзейнічанне пераходу Рэспублікі Беларусь да «зялёнай» эканомікі», які фінансуецца ЕС і ажыццяўляецца ПРААН. На грошы Еўрасаюза малочнае прадпрыемства «Мілкавіта» ўстанавіла фарсункавы распыляльнік. Гэтая ўстаноўка дапаможа палепшыць якасць перапрацоўкі тварожнай сыроваткі і атрымаць новы від прадукцыі — сухі канцэнтрат, які выкарыстоўваецца для вытворчасці заменнікаў неразведзенага малака.

— У Беларусі больш за 1 млн галоў цялят, а заменнік неразведзенага малака дапамагае маладняку хутчэй вырасці ў паўнавартасных жывёл, — адзначыў галоўны тэхнолаг кампаніі «Vzduсhоtоrg» Павел Гулько. — Раней гэты прадукт закупляўся за мяжой, цяпер мы зможам зэканоміць ад 300 да 390 тыс. рублёў у месяц. Атрымліваецца, што за адходы, якія негатыўна ўплываюць на навакольнае асяроддзе, мы яшчэ атрымліваем даход.

Па словах экспертаў, фарсункавы распыляльнік дапаможа ўтылізаваць нават малыя аб'ёмы сыроваткі. Да рэалізацыі ініцыятывы ў Беларусі ў прынцыпе не было такіх установак.

— Буйныя малочныя прадпрыемствы маюць абсталяванне, якое перапрацоўвае толькі вялікія аб'ёмы сыроваткі — звыш 1000 тон. Такія вытворчасці ёсць у Брэсцкай і Віцебскай абласцях. Але што рабіць з невялікай колькасцю сыроваткі, незразумела, — адзначыла намеснік старшыні Асацыяцыі еўрапейскага бізнесу, кіраўнік ініцыятывы Марына Бароўка.

Спецыялісты адзначаюць, што «Мілкавіта» — адзінае прадпрыемства ў Гомельскай вобласці, якое спецыялізуецца на вытворчасці сыроў. Таму тут і раней сыроватка перапрацоўвалася, аднак абсталяванне спраўлялася толькі з салодкай падсырнай сыроваткай. Фарсункавы ж распыляльнік дазволіў перапрацоўваць і найбольш «складаную» сыроватку — кіслую тварожную.

— У Беларусі штогод вырабляецца больш за 7 млн тон малочных прадуктаў, з іх 4 млн тон адпраўляецца на экспарт. Наша краіна ўваходзіць у пяцёрку найлепшых пастаўшчыкоў малака, сыру, тварагу і іншых малочных прадуктаў. Гэтыя паказчыкі прымушаюць трымаць руку на пульсе і разумна абыходзіцца з вытворчымі адходамі, — лічыць намеснік начальніка галоўнага ўпраўлення Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання Рэспублікі Беларусь Марыя Клімава.

Прадпрыемства «Мілкавіта» плануе збіраць тварожную сыроватку з усёй Гомельскай вобласці. Новае абсталяванне дазволіць перапрацоўваць да 110 тон у суткі, што складае каля 2300 тон у месяц.

Кацярына КІРЭЕВА

kаtуаkіrееvа@zvіаzdа.bу

Загаловак у газеце: Без малочнага бруду

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Арктычнае ўварванне на змену цёпламу паветру. Калі чакаць першы снег? Прагноз ад Дзмітрыя Рабава

Арктычнае ўварванне на змену цёпламу паветру. Калі чакаць першы снег? Прагноз ад Дзмітрыя Рабава

З чым звязана такая восеньская зменлівасць надвор’я і калі чакаць першы снег.

У свеце

На краі бездані. Чаму Латвію захліснула пандэмія?

На краі бездані. Чаму Латвію захліснула пандэмія?

У Латвіі ўведзены жорсткі лакдаўн, каб прыпыніць распаўсюджванне COVІD-19.

Эканоміка

З «шэрымі» выплатамі цяпер лепш не рызыкаваць

З «шэрымі» выплатамі цяпер лепш не рызыкаваць

КДК выявілі 30 злачынстваў па выплаце зарплаты ў канвертах.