Вы тут

У Свіслачы прайшоў абласны фестываль «Дажынкі»


Наведвальнікі свята прайшліся па падворках, дзе ўсе раёны Гродзенскай вобласці прадэманстравалі свае кулінарныя далікатэсы.


Напрыклад, з Ваўкавыска прывезлі вырабы з казінага малака. Тут знаходзіцца самая буйная ў краіне казіная ферма. На гродзенскім падворку частавалі пончыкамі і хлебам сваёй выпечкі, ды яшчэ і з маслам. А таксама прадэманстравалі шлях хлеба ад млына да печы. Гаспадары фестывалю сустракалі гасцей салам і чаркай сапраўднай белавежскай настойкі. Бульбяныя далікатэсы прапанавалі на астравецкім падворку. Тут можна было падсілкавацца дранікамі з мачанкай, цэпелінамі і бульбянымі пірагамі. А таксама паглядзець фотавыстаўку аб зборы «другога хлеба» беларусаў. Смаргонь здаўна славіцца сваімі абаранкамі. Іх тут выпякаюць па асаблівым рэцэпце. А як правільна ўжываць, расказалі гасцям фестывалю самі кулінары на сваім святочным падворку. На іўеўскі падворак завезлі вырабы з памідораў. Добрым попытам карысталіся аджыка і леча розных гатункаў. На карэліцкім частавалі фірменнымі беляшамі і рыбай, фаршыраванай грыбамі і агароднінай. Сам падворак быў абсталяваны пад сялянскі падвал, дзе захоўваюцца прыпасы на зіму — яблыкі, бульба, капуста, розныя марынады і саленні. З Дзятлава прывезлі фірменныя сыры і мёд, а з Воранава — сальтысон і пірагі з курыцай. На мастоўскім падворку можна было пакаштаваць сапраўдную медавуху ў імправізаванай карчме, а на шчучынскім — грыбны суп, які варылі тут жа. З Бераставіцы прывезлі басейн, які зарыбілі карпам і карасём. Усе, хто пажадаў, мог злавіць рыбу і пайсці са сваім уловам.

Акрамя разнастайнай кухні, усе раёны прывезлі на фестываль у Свіслач свае святочныя караваі, выпечаныя з мукі новага ўраджаю. Усе вырабы без перабольшання можна назваць мастацкімі творамі і нават музейнымі экспанатамі. На адным «расцвіталі» сланечнікі, на другім — ружы, на іншых — рамонкі, валошкі, каласкі. Самым высокім аказаўся пяціярусны каравай, які выпяклі ў Ваўкавыску. Найлепшым яго прызналі самі наведвальнікі, якія галасавалі... абаранкамі. Па іх колькасці і вызначаўся пераможца.

Кожны раён прывёз на «Дажынкі» не толькі сваю кулінарную «фішку», але і адмысловую праграму. Былі тут і роставыя лялькі з Дзятлава, і віртуозы-гарманісты з Воранава, і рыцары з Ліды. Наведвальнікі маглі зрабіць падарожжа на «Свяце дуба» ці схадзіць на «Сяброўскі фэст». Агульную ўвагу прыцягнуў белавежскі падворак, куды запрашаў гасцей сам Дзед Мароз. Добры настрой падмацоўвалі яскравыя нумары святочнага канцэрта ў розных кутках вялікай фестывальнай пляцоўкі.

Асаблівым момантам свята стала адкрыццё памятнага знака ў выглядзе шпіля. Яшчэ ў ХVІІІ стагоддзі ў мястэчку Свіслач такі ж беласнежны чатырохгранны стоўб, увенчаны пазалачоным шарам і шпілем, быў устаноўлены графам Тышкевічам. Цяпер былы сімвал горада зноў устаноўлены на тым жа месцы.

Маргарыта УШКЕВІЧ

margo@zviazda.by

Фота БЕЛТА

Загаловак у газеце: Смак і забавы кірмашу

Выбар рэдакцыі

Культура

Чым сёлета будзе здзіўляць наведвальнікаў «Славянскі базар у Віцебску»?

Чым сёлета будзе здзіўляць наведвальнікаў «Славянскі базар у Віцебску»?

Канцэрт для дзяцей і моладзі, пластычны спектакль Ягора Дружыніна і «Рок-панарама».

Грамадства

Час клопату садаводаў: на якія сарты пладовых і ягадных культур варта звярнуць увагу?

Час клопату садаводаў: на якія сарты пладовых і ягадных культур варта звярнуць увагу?

Выбар саджанца для садавода — той момант, значнасць якога складана пераацаніць.

Культура

Вольга Здзярская: Для мяне мая прафесія — жыццё

Вольга Здзярская: Для мяне мая прафесія — жыццё

Актрыса НАДТ імя М. Горкага — пра шлях да сцэны і натхненне.

Грамадства

«Любоў — галоўнае, што бацькі павінны даць сваім дзецям»

«Любоў — галоўнае, што бацькі павінны даць сваім дзецям»

Тата і мама — два самыя важныя чалавекі ў жыцці кожнага дзіцяці.