9-10 лютага ў Мінску ў ТРЦ Green City прайшоў пяты юбілейны Coffee Fest Belarus пры падтрымцы Міжнароднай асацыяцыі спешэлці кавы (SCA). У рэжыме нон-стоп адбыліся нацыянальныя чэмпіянаты барыста - адборы найлепшых сярод тых, хто прафесійна варыць каву. 90 тысяч гасцей за два дні фестывалю выпілі каля 15 тысяч кубкаў падбадзёрлівага напою.
32 барыста з усёй Беларусі змагаліся за магчымасць прадставіць краіну на міжнародных кававых чэмпіянатах. 26 суддзяў з Францыі, Польшчы, Расіі, Украіны і Беларусі ацэньвалі выступленні ўдзельнікаў. Кожны наведвальнік фестывалю ў фармаце рэальнага часу мог назіраць за прафесіяналамі па прыгатаванні кавы.
Пераможцамі сталі:
За пятнаццаць хвілін удзельнікам неабходна было прадставіць сябе і сваю кававую сумесь, прыгатаваць 4 эспрэса, 4 малочныя і 4 аўтарскія напоі. Галоўны прыз - паездка на Сусветны чэмпіянат барыста 2019 года ў Бостан (ЗША) у красавіку.
Латэ арт - спаборніцтва па навыках стварэння малюнкаў на кававай пенцы пры дапамозе ўлівання ўзбітага малака ў эспрэса. Галоўны прыз - паездка на Сусветны чэмпіянат латэ арт у Берлін (Германія) у чэрвені 2019 года.
Гэты чэмпіянат прызначаны для таго, каб паказаць майстэрства валодання альтэрнатыўнымі метадамі заварвання і здольнасць цудоўнага абслугоўвання ў кантэксце спешэлці культуры. Галоўны прыз - паездка на Сусветны чэмпіянат бруверс кап у Бостан (ЗША) у красавіку 2019 года.
* * *
Прафесіяналы і аматары кавы з усёй краіны і блізкага замежжа прадэгуставалі больш за 300 сартоў кавы ад беларускіх і замежных абсмажвальнікаў і брэндаў, кававыя навінкі і непарушную класіку, наведалі выставу-шоу кававых кампаній.
На лакацыі «Кава ў гастраноміі» можна было даведацца, як прыгатаваць капучына ў выглядзе спагецці, кававую ікру, філе ялавічыны пад кававай падліўкай. Тут для гасцей прайшлі захапляльныя кулінарныя майстар-класы ад вядомых шэф-кухараў і папулярных блогераў, якія стваралі стравы з выкарыстаннем кавы ў якасці інгрэдыента.
На больш за 20 майстар-класах эксперты з Бразіліі, Расіі, Украіны і Беларусі распавялі пра каву ўсё: ад падарожжа на кававыя плантацыі, якасці збожжа і канкрэтных спосабаў падрыхтоўкі кавы да стварэння ўласнага бізнесу і навучання прафесіі барыста.
На дзіцячым фестывалі «Мамчыны зярняткі» «Арт-студыя кава» парадавала маленькіх гасцей майстар-класамі: тут малявалі, ляпілі, клеілі, майстравалі, стваралі магніты і карціны ... з кавы! У «Тэатры кавы» дзеці выконвалі кававыя песні, станчылі бразільскую самбу і ігралі на маракасах. Таксама два дні малыя забаўляліся і развіваліся ў гульнявой зоне «Пясочніца». Бацькоў чакала серыя сустрэч «За кубкам кавы» з псіхолагамі, лагапедамі, кансультантамі па харчаванні, прыгажосці і візажу.
«Пяты год запар фестываль аб'ядноўвае на адной пляцоўцы ключавых гульцоў кававай індустрыі з Беларусі і блізкага замежжа для развіцця і папулярызацыі кававай культуры ў нашай краіне. І становіцца цэнтрам зносін без межаў для абсмажвальнікаў, пастаўшчыкоў кавы і абсталявання, рэстаратараў і ўладальнікаў кавярняў, барыста і спажыўцоў. Галоўная ідэя Coffee Fest Belarus 2019 - каб кожны госць знайшоў сваю каву. Так, у гэтым годзе прадстаўлена больш за 300 сартоў гэтага падбадзёрлівага напою, якія можна было прадэгуставаць. Сапраўды грандыёзныя кававыя выходныя для ўсёй сям'і прайшлі 9-10 лютага на Coffee Fest!», - адзначыла Марына Васкрасенская, заснавальнік фестывалю Coffee Fest Belarus, нацыянальны каардынатар Міжнароднай асацыяцыі спешэлці кавы ў Беларусі.
Канцэрт для дзяцей і моладзі, пластычны спектакль Ягора Дружыніна і «Рок-панарама».
Выбар саджанца для садавода — той момант, значнасць якога складана пераацаніць.
Актрыса НАДТ імя М. Горкага — пра шлях да сцэны і натхненне.
Тата і мама — два самыя важныя чалавекі ў жыцці кожнага дзіцяці.