Вы тут

Як абясшкодзіць агародніну і фрукты ад пестыцыдаў?


Не сакрэт, што для атрымання высокага і ўстойлівага ўраджаю сельскагаспадарчых культур разам з прымяненнем угнаенняў, агратэхнічных і біялагічных метадаў аховы важную ролю адыгрываюць хімічныя сродкі аховы раслін — пестыцыды. Яны прызначаны для знішчэння насякомых, грызуноў, пустазелля, узбуджальнікаў хвароб раслін і жывёл, могуць выкарыстоўвацца ў якасці рэгулятараў росту. Шматгадовае прымяненне ў вялікіх маштабах пестыцыдаў ва ўсім свеце выявіла шэраг наступстваў, у прыватнасці, забруджванне навакольнага асяроддзя, харчовых прадуктаў, адмоўны ўплыў на здароўе чалавека.


Карысць агародніны і фруктаў цяжка пераацаніць, бо ў іх утрымліваецца вялікая колькасць вітамінаў, мінералаў, клятчаткі і іншых неабходных для правільнай работы арганізма рэчываў. Але гэта толькі калі дары прыроды вырашчаны на ўласным участку з выкананнем правілаў агратэхнікі. А калі куплены ў магазіне ці на рынку, то існуе небяспека ўтрымання ў іх пестыцыдаў, здольных звесці на нішто ўсю карысць. Як знізіць канцэнтрацыю шкодных рэчываў у прадуктах і пазбавіцца ад пестыцыдаў у агародніне і фруктах, расказала памочнік урача-гігіеніста Мінскага абласнога цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Таццяна Ляшкевіч.

  • Адмоўцеся ад яўна несезонных прадуктаў. Імавернасць, што іх выспяванню ў пазаўрочны час спрыяла вялікая колькасць угнаенняў, дастаткова вялікая.
  • Выбірайце агародніну, якая расце ў нашай кліматычнай паласе.
  • Падчас пакупкі звяртайце ўвагу на знешні выгляд прадуктаў. Калі на прылаўку ўсе яблыкі выглядаюць бездакорна і маюць абсалютна аднолькавы колер і ідэальную форму, ёсць вялікая імавернасць, што такія цуда-плады насычаны хімічнымі рэчывамі.
  • Старанна, нават з прымяненнем шчоткі, апалосквайце агародніну і фрукты пад праточнай вадой. Такім чынам вы змываеце нанесены раствор, які адыгрывае ролю кансерванту.
  • Ачышчайце прадукты ад лупіны, выдаляйце пладаножкі, зразайце верхавіны караняплодаў, выразайце з капусты храпкі.
  • Замачыце агародніну і фрукты ў слабым растворы воцату ці солі на 30 хвілін. Гэта правіла датычыцца ў тым ліку і зеляніны.
  • Калі агародніна падвяргаецца тэрмічнай апрацоўцы, а вы хочаце мінімізаваць рызыку пападання пестыцыдаў у арганізм, зліце ваду праз пару хвілін пасля закіпання і працягвайце варыць ужо ў свежай.
  • Памятайце, што пастаяннае ўжыванне агародніны і фруктаў, якія ўтрымліваюць пестыцыды, негатыўна ўплывае на агульны стан здароўя, у прыватнасці, павялічвае рызыку развіцця раку і нейрадэгенератыўных захворванняў, а таксама пагаршае гарманальны баланс арганізма.

Алена КРАВЕЦ

Прэв'ю: pesticidy.ru

Загаловак у газеце: Увага: пестыцыды!

Выбар рэдакцыі

Спорт

Фантастычнае шоу прайшло ў «Мінск-арэне»

Фантастычнае шоу прайшло ў «Мінск-арэне»

Час любіць, памятаць, ствараць і... перамагаць.

Грамадства

Плацяжы за «камуналку»: ёсць нюансы

Плацяжы за «камуналку»: ёсць нюансы

Карэкціроўкі па аплаце жыллёва-камунальных паслуг закрануць чатыры катэгорыі жыхароў.