Вы тут

Сёння адкрываецца кірмаш-выстава «ПрадЭкспа-2019»


Юбілейная выстаўка і дзелавы форум «Харчовая прамысловасць Рэспублікі Беларусь ва ўмовах паглыблення інтэграцыйных працэсаў» пройдзе ў Мінску 12—15 лістапада.


Запланавана, што гэтае мерапрыемства збярэ больш за 150 вытворцаў з Сінявокай і замежных краін. Пра гэта паведаміў намеснік дырэктара Выставачнага цэнтра «БелЭкспа» Яўген Брыгадны.

Тут будуць прадстаўлены найлепшыя харчовыя прадукты і напоі на беларускім рынку. Юбілейнае мерапрыемства адбудзецца пры падтрымцы ўрада і збярэ ўсіх буйных удзельнікаў харчовага бізнесу, прадстаўнікоў навукі, галіновых міністэрстваў і бізнес-саюзаў.

Старшыня Рэспубліканскага саюза прамыслоўцаў і прадпрымальнікаў Аляксандр Швец разнапланава растлумачыў мэты і задачы будучага дзелавога форуму.

На яго погляд, «асноўныя выклікі нацыянальнай эканоміцы фарміруюць умовы, якія мы атрымаем у выніку інтэграцыйных працэсаў ЕАЭС і СГА. З якімі прадуктамі мы сёння ідзём у Расію, Заходнюю Еўропу і краіны далёкай дугі і з чым павінны ісці заўтра? Гэта будзе адкрытая размова з калегамі, партнёрамі, кіраўніцтвам, Белдзяржхарчпрамам і Белкаапсаюзам. Мы хацелі б пачуць кароткія даклады аб найлепшых дзелавых практыках пабудовы бізнес-мадэляў».

Па словах Аляксандра Швеца, вялікае маркетынгавае дасягненне ўсёй нашай харчовай галіны — пазітыўны «сарафанны маркетынг». У якую краіну былога СССР ні паедзеш, «усюды людзі кажуць, што ў вас каўбаса, як пры Савецкім Саюзе, і нават лепшая. Але трэба ісці далей і прапаноўваць інавацыйныя прадукты».

Пра свой удзел у выстаўцы ўжо заявілі 200 найбуйнейшых вытворцаў і гандлёвых прадстаўнікоў Беларусі, краін СНД і Еўрапейскага саюза. Менавіта да «ПрадЭкспа» многія з іх імкнуцца прымеркаваць запуск новых прадуктаў і гандлёвых марак.

На парадку дня ўдзельнікаў дзелавога форуму заяўленыя такія тэмы для абмеркавання, як пошук умоў для павышэння эфектыўнасці работы беларускіх птушкагадоўчых прадпрыемстваў, развіццё вытворчасці арганічнай прадукцыі, а таксама магчымыя экалагічныя змены на рынку ўпакоўкі. На пленарных пасяджэннях плануецца абмяркоўваць развіццё фермерства, вузкіх спецыялізацый, такіх як авечкагадоўля, і, безумоўна, хіт аграрнай палітыкі — развіццё арганічнай сельскай гаспадаркі.

Сімвалічна, што 18 лістапада ў краіне ўступае ў сілу закон аб вытворчасці і абароце арганічнай прадукцыі. Па словах намесніка начальніка Галоўнага ўпраўлення раслінаводства Мінсельгасхарча Таццяны Карбановіч, пакуль у Беларусі толькі 27 суб'ектаў гаспадарання займаюцца арганічнай прадукцыяй, сертыфікавана 1600 гектараў зямлі, ёсць акрэдытаваныя лабараторыі, гатовыя выдаваць сертыфікаты для паставак у Еўрасаюз.

Тэма сёння больш цікавая вытворцам і гандлёвым сеткам, якім важна, каб на паліцах прысутнічала такая прадукцыя. Дзякуючы новым заканадаўчым рамкам вытворчасці і продажу павінны сысці ў нябыт фальшывыя «натуральныя» тавары. Адметны знак атрымаюць тыя, якія сапраўды зроблены па стандарце і адпавядаюць усім патрабаванням.

Прымуць удзел у выстаўцы і вядучыя беларускія вытворцы. Па словах галоўнага спецыяліста аддзела каардынацыі пастаўкі тавараў канцэрна «Белдзяржхарчпрам» Святланы Барадзіной, толькі іх канцэрн выставіць восем стэндаў, дзе будзе прадстаўлена алкагольная, кандытарская, цукровая, солевая і іншыя віды прадукцыі.

Сярод цэнтральных падзей выставачнага форуму — Міжнародны сімпозіум хлебапёкаў, на які з'едзецца каля 200 прадстаўнікоў хлебапякарнай галіны з Беларусі, Германіі, Італіі, Літвы, Нідэрландаў, Расіі і іншых краін. Тут будуць прадстаўлены апошнія навінкі абсталявання і тэхналогій у сферы хлебапячэння і кандытарскай вытворчасці, а спецыялісты змогуць абмеркаваць актуальныя пытанні развіцця і вынікі сусветных даследаванняў спажывецкіх пераваг у хлебабулачных вырабах.

Самым відовішчным мерапрыемствам юбілейнага «ПрадЭкспа-2019» стане гастранамічны праект — міжнародны кулінарны кубак (ІNTERNATІONAL CULІNARY CUP). З 12 да 14 лістапада на выставачных плошчах разгорнуцца практычныя спаборніцтвы прафесійных кухараў, кандытараў і зборных камандаў з краін блізкага і далёкага замежжа. Прыняць удзел у конкурсе, пазмагацца за званне найлепшага і атрымаць прыз «брыльянтавы каўпак» можа любы ахвотны. Будуць арганізаваны шматлікія майстар-класы вядучых шэф-повараў і кандытараў.

Упершыню ў рамках выстаўкі пройдуць бліц-перагаворы закупшчыкаў беларускіх і расійскіх гандлёвых сетак з вытворцамі і пастаўшчыкамі прадуктаў харчавання і напояў. Гэта дапаможа кампаніям находзіць першасны кантакт для развіцця далейшых узаемаадносін.

Сяргей КУРКАЧ

Загаловак у газеце: Лепш адзін раз пакаштаваць...

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Выбіраем аптымальную пару года для пахудзення. Спойлер: і гэта не лета!

Выбіраем аптымальную пару года для пахудзення. Спойлер: і гэта не лета!

Жыццё ў «эпоху спажывання» — сур’ёзнае выпрабаванне для чалавека.

Эканоміка

Нашы фінансы павінны прыносіць даход. Які? Вось у чым пытанне

Нашы фінансы павінны прыносіць даход. Які? Вось у чым пытанне

Адукаваныя людзі загадзя плануюць свой паток фінансаў, размяркоўваючы іх па перспектыўных напрамках, тым самым забяспечваючы сабе нябеднае жыццё.

Культура

Мінск 1941. Як гэта было

Мінск 1941. Як гэта было

Неба пачарнела ад самалётаў.