29 верасня, аўторак

Вы тут

Навошта абеззаражваць глебу для расады?


Каб расада не адчувала моцнага стрэсу пасля высадкі на пастаяннае месца, глебавую сумесь для яе вырошчвання рэкамендуюць рыхтаваць на аснове агароднай зямлі. Але ў ёй за сезон збіраецца вялікая колькасць шкодных мікраарганізмаў, узбуджальнікаў хвароб і лічынак шкоднікаў. Каб зямля з агарода не з'яўлялася крыніцай інфекцыі, яе перад выкарыстаннем трэба абеззаразіць.


У хатніх умовах зрабіць гэта можна чатырма спосабамі:

  • прамарожваннем;
  • прапяканнем;
  • прапарваннем;
  • пратручваннем.

Метад прамарожвання заключаецца ў тым, што мех з зямлёй падчас моцных маразоў (-15—20 °С) на некалькі дзён выносяць на вуліцу. Пасля прамерзлы грунт на 3-5 дзён заносяць у цёплае памяшканне, каб «абудзіць» шкоднікаў і насенне пустазелля, якія ў ім зімуюць. А затым зноў выстаўляюць на мароз. Такую працэдуру прарабляюць не менш за 2-3 разы.

Пры прапяканні глебу рассыпаюць на металічным падносе пластом да 5 см, злёгку ўвільгатняюць і змяшчаюць на 30 хвілін у прагрэтую да 70-90 °С (не вышэй!) духоўку. Пасля астуджаюць і выкарыстоўваюць для падрыхтоўкі глебагрунтоў.

Прапарванне — вельмі дзейсны спосаб абеззаражвання глебы, які да таго ж насычае яе вільгаццю. Для гэтага зямлю насыпаюць у друшляк і, пастаянна памешваючы, на працягу 7-8 хвілін трымаюць над каструляй, дзе кіпіць вада. Астылую глебу можна выкарыстаць для падрыхтоўкі субстрату.

Пратручванне — гэта, бадай, самы просты спосаб абеззаражвання глебы. Ён заключаецца ў праліванні грунту ружовым растворам марганцоўкі.

Ірына Тамковіч

Прэв'ю: supersadovnik.ru

Выбар рэдакцыі

Рэлігія

Адноўлены Тураўскі крыж паказалі ў Мінску

Адноўлены Тураўскі крыж паказалі ў Мінску

Вячэрняе набажэнства у саборы прайшло, авеянае дарагімі для ўсіх сімваламі вяртання і адраджэння духоўных традыцый.  

Культура

75 гадоў таму адкрылася першая экспазiцыя музея Янкi Купалы

75 гадоў таму адкрылася першая экспазiцыя музея Янкi Купалы

Давайце з нагоды пачэснага юбiлею пройдземся па залах музея, у кожнай з якiх свае цiкавосткi.