Вы тут

Салодкая не азначае каларыйная


Сакрэты садавіны ад «Жэньмінь жыбаа».


Салодкі і сакавіты кавун — карысная садавіна. Паколькі ён вельмі салодкі, многія думаюць, што кавун даволі каларыйны. На самай справе гэта не так, таму што ўтрыманне цукру ў ім невысокае, каларыйнасць нават ніжэй, чым у многай несалодкай садавіне, перадае «Жэньмінь жыбаа» анлайн».

Ці праўда, што чым саладзейшая садавіна, тым вышэй яе каларыйнасць?

Насмрэч гэта не так. Напрыклад, глог, які лічыцца добрым прадуктам для пахудання, утрымлівае 22% цукру. Узровень цукру ў пітаі, якая на смак не асоба салодкая, дасягае 13.3% А кавун змяшчае ўсяго толькі 6.2%. 

Чаму салодкія на смак садавіна менш каларыйныя, а несалодкія — ўтрымліваюць больш калорый? Гэтую з’яву можна растлумачыць наступнымі двума прычынамі. У садавіне ёсць тры асноўных тыпу цукру: фруктоза, цукроза і глюкоза, іх узровень і смак розныя. Самай салодкім з’яўляецца фруктоза, за ёй ідзе цукроза і на апошнім месцы глюкоза. Відавочна, што чым вышэйшы ўзровень утрымання фруктозы ў садавіне, тым яна саладзейшая.

Арганічная кіслата, такая як цытрынавая і яблычная, валодае танінамі з пэўнай даўкасцю. Акрамя таго, мінеральныя солі, такія як каліевая і натрыевая, надаюць садавіне кісла-салодкі смак, эфектыўна зніжаючы слодыч, а каліевая і натрыевая солі могуць значна змяніць смак.

Відавочна, што меркаваць аб смакіусадавіны толькі па ўзроўні цукру недастаткова. Можна падзяліць садавіна на чатыры віды:

  • 1. Несалодкая і з нізкай каларыйнасцю. Гэта лімон, памяло, карамбело — хоць гэтыя садавіна нізкакаларыйныя, большасць занадта кіслая, іх ужыванне на галодны страўнік можа нанесці шкоду.
  • 2. Несалодкая, але каларыйная. Гэта пітая, глог і апельсін, утрыманне цукру ў гэтых садавіне на 2.15, 3.55 і 1.71 раза вышэй, чым у кавуне.
  • 3. Салодкія, але з нізкім утрыманнем калорый. Гэта кавун, тутоўнік, вінаград і яблыкі. Нягледзячы на ​​тое, што яны салодкія, іх каларыйнасць нашмат ніжэй, чым узровень калорый у пітаі, бананах і іншай садавіне.
  • 4. Салодкія і каларыйныя. Асноўнымі прадстаўнікамі гэтага тыпу садавіны з’яўляюцца свежыя фінікі, лічжы і бананы. Гэтая садавіна валодаюць высокім узроўнем цукру, не рэкамендуюцца для людзей, якія хочуць схуднець, і хворых на цукровы дыябет.

Як правільна есці гародніну?

Гэта лепш рабіць перад прыёмам ежы. Пекцін, які змяшчаецца ў садавіне, паглынае ваду, павышае ўзровень вільготнасці ежы ў страўніку, што не толькі спрыяе перыстальтыцы кішачніка, але і ў пэўнай ступені ўзмацняе пачуццё сытасці і дапамагае пахуданню.

Кожны дзень варта кантраляваць прыём садавіны ў межах 200 грамаў, што прыкладна эквівалентна двум ківі. Людзям з захворваннем страўніка не рэкамендуецца ўжываць занадта кіслую садавіну (напрыклад, лімон і грэйпфрут), якія лёгка выклікаюць раздражненне страўніка.

Выбар рэдакцыі

У свеце

Чарназём з дастаўкай. Чаму ва Украіне зямлю выставілі на продаж?

Чарназём з дастаўкай. Чаму ва Украіне зямлю выставілі на продаж?

Набываць землі сельгаспрызначэння замежнікам па-ранейшаму не дазваляецца.

Культура

Які будзе каралеўскі палац у Старым замку?

Які будзе каралеўскі палац у Старым замку?

Гэта другая чарга рэстаўрацыі.

Грамадства

Вучоба анлайн і афлайн. Як лічбавыя тэхналогіі дапамагаюць спраўляцца з выклікамі часу?

Вучоба анлайн і афлайн. Як лічбавыя тэхналогіі дапамагаюць спраўляцца з выклікамі часу?

Пасля пандэміі каранавіруса адукацыя ўжо ніколі не будзе ранейшая.