Вы тут

​Прыродныя антыбіётыкі


Паводле статыстыкі, дарослыя хварэюць на вострыя рэспіраторныя або вірусныя захворванні прыкладна два разы на год. Дзеці дашкольнага і школьнага ўзросту — нашмат часцей: 4-6 разоў. Вядома, тут без антыбіётыкаў не абысціся. Аднак не варта забываць, што яны забіваюць не толькі хваробатворныя, але і карысныя бактэрыі, якія ўмацоўваюць наш імунітэт.

У кожным доме можна знайсці прыродны антыбіётык: мёд, часнык, лімон, цыбулю, буякі, праполіс, хрэн, базілік, імбір, журавіны... У адрозненне ад «хімічных антыбіётыкаў», прыродныя лекі не толькі дапамагаюць перамагчы інфекцыю, але і ўмацоўваюць ахоўныя ўласцівасці арганізма.

Мёд, праполіс

Галоўная карысная ўласцівасць мёду — яго антыбактэрыяльнае, супрацьгрыбковае і антывіруснае дзеянне. У мёдзе ўтрымліваецца шмат калію — менавіта ён адказвае за высокую здольнасць знішчаць бактэрыі. У ім таксама шмат жалеза і медзі, таму яго выкарыстоўваюць для нармалізацыі ўзроўню гемаглабіну ў крыві. Мёдам лечаць інфікаваныя раны, ён паскарае рэгенерацыю тканак.

Праполіс ўяўляе сабой клейкае рэчыва, якое складаецца з раслінных сокаў, пыльцы і пчалінай сліны. Праполіс — таксама выдатны прыродны антыбіётык. Важна падкрэсліць, што грыбкі, бактэрыі і вірусы не выпрацоўваюць талерантнасці да яго ўздзеяння. Ён валодае магутнымі супрацьзапаленчымі ўласцівасцямі, аказвае абязбольваючы эфект, нармалізуе абменныя працэсы на ўсіх узроўнях: пры ўжыванні паляпшаюцца страваванне і кровазварот, арганізм чысціцца ад таксінаў, адступаюць хваробы дыхальнай сістэмы.

Буякі, або дурніцы

У гэтых ягадах змяшчаецца рэчыва, падобнае да аспірыну. Таму адвары і морсы валодаюць супрацьзапаленчымі, жарапаніжальнымі і болеспатольнымі ўласцівасцямі. Морс з буякоў ліквідуе наступствы ад прыёму аптэчных антыбіётыкаў. Пры высокай тэмпературы 3 сталовыя лыжкі ягад заліваюць шклянкай кіпеню і настойваюць на працягу гадзіны (піць па 1/3 шклянкі 3 разы на дзень).

Лімон

Добра ўсім вядомы як эфектыўны сродак ад грыпу і прастуды. У мякаці лімона ёсць кумарыны, флаваноіды і шмат вітаміну C, а сок, калі яго развесці з невялікай колькасцю вады, актыўна дапамагае аблегчыць стан пры ангіне, танзіліце, а таксама павышае імунітэт. Сок дзейсна дапамагае пры прастудных захворваннях, калі яго дадаць у рамонкавы або ліпавы настой. Пры пачатку ангіны рэкамендуецца павольнае жаванне цэдры лімона і паласканне горла разведзеным сокам (палова цытрыны на 0,5 шклянкі цёплай вады).

Журавіны

Ягады журавін валодаюць супрацьвіруснымі, жарапаніжальнымі, антыбіятычнымі ўласцівасцямі і лічацца выдатным антыаксідантам. Морс з журавін рэкамендуецца ўжываць з мёдам пры ВРЗ. Можна паласкаць сокам журавін горла пры ангіне (у шклянку соку дадаць 2 ст. л. мёду).

Часнык і цыбуля

Часнык — універсальны антыбіётык шырокага спектару дзеяння. Фітанцыды і аліцын, якіх шмат у часныку, знішчаюць вялізную колькасць самых розных бактэрый, яны эфектыўныя пры лячэнні прастуды і іншых вірусных захворванняў, таксічныя для стафілакокаў і нават для дызентырэйнай палачкі. Па сваіх антыбактэрыйных уласцівасцях часнык не саступае, як паказалі даследаванні, такому прэпарату, як тэтрацыклін. Аднак народныя рэцэпты з часныку нельга прымаць доўгі час і ў вялікіх колькасцях, бо ён пачынае душыць мікрафлору кішэчніка і можа стаць прычынай хвароб ЖКТ.

Цыбуля таксама добра вядома ў народзе як прыродны антыбіётык. У яе складзе шмат лятучых эфірных злучэнняў, якія валодаюць магутным антыбактэрыйным і антысептычным эфектам. Яшчэ расліна ўключае вялікую колькасць вітамінаў групы С, В1, В2, D, РР, мікраэлементаў і арганічных кіслот, дзякуючы чаму абараняе арганізм ад прастудных захворванняў і рознага роду запаленняў.

Імбір

Корань імбіра служыць супрацьзапаленчым, адхарквальным і жарапаніжальным сродкам. Эфектыўна дапамагае пры ангіне, прастудзе, бранхіце, фарынгіце імбірны чай (1 чайную лыжку нацёртага імбіра заліваюць шклянкай кіпеню і настойваюць 10 хвілін). Можна таксама настоем закапваць нос пры моцных выдзяленнях слізі.

Хрэн

Корань хрэна ўяўляе сабой скарбніцу вітамінаў, мікраэлементаў, эфірных алеяў, а таксама змяшчае адмысловае рэчыва лізацын, якое здольнае прыгнятаць развіццё патагенных бактэрый. Гэта робіць хрэн наймацнейшым прыродным антыбіётыкам. Акрамя таго, у хімічным складзе расліны прысутнічае рэчыва аліламін, што валодае здольнасцю душыць бактэрыі, якія выклікаюць насмарк, кашаль і розныя запаленні.

Карыца

Гэта спецыя актыўна выкарыстоўваецца ў кулінарыі. Вялікая колькасць эфірных алеяў, дубільных рэчываў і смол стварае ёй адмысловы салодка-драўняны водар. Насычаная поліфеноламі і антыаксідантамі, карыца з даўніх часоў лічыцца дзейсным сродкам ад многіх, у тым ліку інфекцыйных захворванняў.

Ягады каліны

Дзякуючы ўтрыманню вялікай колькасці біялагічна актыўных рэчываў чырвоная каліна валодае магутнымі антысептычнымі ўласцівасцямі, паспяхова супрацьстаіць бактэрыям і вірусам. Яе кіслыя з гарчынкай ягады ўтрымліваюць шмат вітамінаў A, С, E, РP, D (да прыкладу, вітаміну С у ягадах каліны значна больш, чым у лімоне). Акрамя таго, у іх склад уваходзяць дубільныя рэчывы, фітанцыды, пекціны, макра- і мікраэлементы, арганічныя кіслоты. З каліны рыхтуюць адвары і настоі, з дапамогай якіх лечаць прастуду, ларынгіт, ангіну, бранхіт, запаленні ў вобласці горла, іншыя захворванні верхніх дыхальных шляхоў.

Маліна

Вельмі смачная ягада з масай карысных уласцівасцей: паспяхова змагаецца з прастудай, дабратворна ўплывае на нервовую сістэму і з'яўляецца выдатным антыдэпрэсантам. Мае выражанае супрацьзапаленчае, антысептычнае, антыбактэрыйнае і патагоннае ўздзеянне. Мае ў складзе саліцылавую кіслату, якая паніжае тэмпературу. Ужываецца вельмі проста: развесці варэнне ў гарачай вадзе або заварыць сухія плады і лісце ў выглядзе патагоннай гарбаты.

Грэйпфрут

У медыцыне грэйпфрут актыўна выкарыстоўваецца для падрыхтоўкі прэпаратаў, прызначаных для барацьбы з патагеннымі мікраарганізмамі. Мякаць пладоў грэйпфрута ўключае вялікую колькасць арганічных кіслот, мінеральных солей, вітамінаў, эфірных алеяў, макра- і мікраэлементаў, фітанцыды, якія дапамагаюць супрацьстаяць розным інфекцыям. Прымаць можна для прафілактыкі прастудных захворванняў хоць усю зіму. Рэкамендуецца ўжываць пры хваробах па палове грэйпфрута кожны дзень або выціскаць сок з цэлага і разводзіць яго напалову вадой.

Капуста

Старажытныя лекары казалі, што «гэтая гародніна падтрымлівае бадзёрасць духу і вясёлы настрой». Капуста мае ў сваім складзе каратын, фоліевую кіслату, солі калію, кальцыю, фосфару і ўвесь набор вітамінаў, якія чалавеку неабходныя для падтрымання імунітэту. Капуста валодае і процімікробнымі ўласцівасцямі. Яна карысная не толькі ў свежым выглядзе ў салатах, але і квашаная — яе лекавыя ўласцівасці толькі павялічваюцца.

Марыя МАРОЗ

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Водар лаванды вабіць на Веткаўшчыну

Водар лаванды вабіць на Веткаўшчыну

Як выглядае «беларускі Праванс», дакладна ведаюць жыхары глыбінкі Гомельскай вобласці.

Эканоміка

«Прадам утульную кватэру, а куплю яшчэ лепшую». А пра падаткі вы не забыліся?

«Прадам утульную кватэру, а куплю яшчэ лепшую». А пра падаткі вы не забыліся?

Адна мая добрая знаёмая вырашыла палепшыць свае жыллёвыя ўмовы — прадаць сваю двухпакаёвую кватэру і купіць трохпакаёвую.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

БЛІЗНЯТЫ. Калі ёсць цікавыя ідэі, то менавіта цяпер яны будуць запатрабаваныя і нарэшце ажыццёвяцца. Тыдзень прынясе знаёмствы з новымі людзьмі, спатканні, вандроўкі і шмат яркіх уражанняў. Асабістае жыццё рэзка зменіцца, прычым менавіта так, як вы марылі. Вы больш не будзеце самотныя, сітуацыя вырашыцца на вашу карысць.

Грамадства

Ці варта засцерагацца ад вяртання анамальнай спякоты? Дзмітрый Рабаў расказаў пра надвор’е на астатнюю частку лета

Ці варта засцерагацца ад вяртання анамальнай спякоты? Дзмітрый Рабаў расказаў пра надвор’е на астатнюю частку лета

«Верхавіна лета» прайшла, і ўжо мала хто памятае, што першая дэкада чэрвеня была халаднаватай і з замаразкамі.