Вы тут

Патрабаванні ў маркіроўцы становяцца абавязковыя


28 красавіка 2021 года завяршыўся пераходны перыяд па змяненні ў тэхнічны рэгламент Мытнага саюза на маркіроўку харчовай прадукцыі (ТР МС 022/2011), якое было прынята рашэннем Савета Еўразійскай эканамічнай камісіі ад 14 верасня 2018 г. № 75 і ўступіла ў сілу 28 красавіка 2019 г.


Дадзенае змяненне ўстанаўлівае мінімальны памер шрыфту пры ўказанні асобных рэквізітаў: не менш як 2 мм — для назвы харчовай прадукцыі, яе колькасці, даты вырабу і тэрміну прыдатнасці; не менш як 0,8 мм — для саставу, умоў захоўвання, назвы і месца знаходжання вытворцы, імпарцёра, рэкамендацый па выкарыстанні, паказчыкаў харчовай каштоўнасці (для спецыялізаванай харчовай прадукцыі), а таксама слоў для ўказання даты вырабу, тэрміну прыдатнасці і (або) інфармацыі аб месцы іх нанясення.

На пераход да новых нормаў вытворцам і пастаўшчыкам было адведзена два гады — да 28 красавіка 2021 года. Зварот прадукцыі, вырабленай і выпушчанай у абарот у адпаведнасці са «старымі» патрабаваннямі, дапускаецца на працягу яе тэрміну прыдатнасці.

— Выкананне патрабаванняў да мінімальнага памеру шрыфту ў маркіроўцы абавязковае для ўсёй харчовай прадукцыі, — тлумачыць начальнік аддзела тэхнічнага нармавання і стандартызацыі харчовай і сельскагаспадарчай прадукцыі Беларускага дзяржаўнага інстытута стандартызацыі і сертыфікацыі (БелДІСС) Людміла Скарына. — Разам з тым дадатковыя патрабаванні да памеру шрыфту пры ўказанні некаторых рэквізітаў могуць быць устаноўлены і ў тэхнічных рэгламентах на асобныя віды харчовай прадукцыі.

Разабрацца ў нюансах маркіроўкі вытворцам і пастаўшчыкам могуць дапамагчы спецыялісты БелДІСС.

— Да нас звяртаюцца і буйныя прадпрыемствы-вытворцы, і суб'екты малога і сярэдняга бізнесу, — расказвае Людміла Скарына. — Прычыны розныя. Хтосьці распрацоўвае новую прадукцыю, хтосьці ліквідуе выяўленыя, напрыклад, пры наглядзе неадпаведнасці. Нам падаюць праекты маркіровак, характарыстыкі прадукту, і мы вызначаем, што трэба выправіць, калі ўзор не адпавядае патрабаванням. Часцей за ўсё праблемы ўзнікаюць пры ўказанні саставу, пры ўжыванні харчовых дабавак і адпаведных папераджальных надпісаў. Таксама сустракаюцца недапрацоўкі ў пазначэнні даты вырабу і тэрміну прыдатнасці. За апошні час кансультацыі датычыліся маркіроўкі кандытарскіх і кулінарных вырабаў, малочнай, мясной прадукцыі.

Патрабаванні да маркіроўкі харчовай прадукцыі пастаянна ўдасканальваюцца.

Дарэчы, цяпер на публічным абмеркаванні на еўразійскай пляцоўцы знаходзіцца праект чарговага змянення ў тэхнічны рэгламент Мытнага саюза на маркіроўку харчовай прадукцыі, распрацоўшчыкам якога выступае Рэспубліка Беларусь (Дзяржстандарт (БелДІСС)). Яно прадугледжвае ўвядзенне патрабавання па ўказанні звестак аб ужыванні раслінных і жывёльных алеяў (тлушчаў) пры вырабе прадукцыі. Удакладняецца таксама пералік кампанентаў, якія могуць выклікаць алергічныя рэакцыі. Будуць гарманізаваны з міжнароднымі дакументамі патрабаванні да ўказання ў маркіроўцы звестак аб харчовай каштоўнасці ў частцы ўказання бялкоў, тлушчаў, вугляводаў, трансізамераў тлустых кіслот. Публічнае абмеркаванне завершыцца 24 чэрвеня. Да гэтага часу ўсе зацікаўленыя асобы могуць выказаць свае заўвагі і прапановы.

Дар'я ГАСЦІЛОВІЧ

Прэв’ю: pixabay.com

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Водар лаванды вабіць на Веткаўшчыну

Водар лаванды вабіць на Веткаўшчыну

Як выглядае «беларускі Праванс», дакладна ведаюць жыхары глыбінкі Гомельскай вобласці.

Эканоміка

«Прадам утульную кватэру, а куплю яшчэ лепшую». А пра падаткі вы не забыліся?

«Прадам утульную кватэру, а куплю яшчэ лепшую». А пра падаткі вы не забыліся?

Адна мая добрая знаёмая вырашыла палепшыць свае жыллёвыя ўмовы — прадаць сваю двухпакаёвую кватэру і купіць трохпакаёвую.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

БЛІЗНЯТЫ. Калі ёсць цікавыя ідэі, то менавіта цяпер яны будуць запатрабаваныя і нарэшце ажыццёвяцца. Тыдзень прынясе знаёмствы з новымі людзьмі, спатканні, вандроўкі і шмат яркіх уражанняў. Асабістае жыццё рэзка зменіцца, прычым менавіта так, як вы марылі. Вы больш не будзеце самотныя, сітуацыя вырашыцца на вашу карысць.

Грамадства

Ці варта засцерагацца ад вяртання анамальнай спякоты? Дзмітрый Рабаў расказаў пра надвор’е на астатнюю частку лета

Ці варта засцерагацца ад вяртання анамальнай спякоты? Дзмітрый Рабаў расказаў пра надвор’е на астатнюю частку лета

«Верхавіна лета» прайшла, і ўжо мала хто памятае, што першая дэкада чэрвеня была халаднаватай і з замаразкамі.