Вы тут

Кава з перцам. Рэцэпт іранскіх шахаў


Рэцэптура кавы са спецыямі прыйшла да сучасных гурманаў з далёкай Персіі, а ўзрост рэцэпта складае некалькі сотняў гадоў. Але хай гэта вас не бянтэжыць — смак хоць і вельмі старажытны, але незвычайна цікавы і захаваў усю сваю прывабнасць.


Фота: pixabay.com

Крыху гісторыі. Упершыню кава ў Аравію была завезена з Эфіёпіі напачатку нашай эры, але не адразу набыў папулярнасць. Толькі ў XVI стагоддзі навучыліся гатаваць гэты напой так, каб ён валодаў ураўнаважаным і шляхетным густам. І яго адразу ж адзначылі венецыянскія купцы, якія прывезлі каву ў Еўропу. Першая кавярня з’явілася ў Італіі да сярэдзіны XVII стагоддзя, а ўжо бліжэй да пачатку XVIII стагоддзя кава атрымала вядомасць па ўсім еўрапейскім кантыненце.

Сапраўдным аматарам кавы добра вядомы розныя спосабы гатавання бадзёрлівага напою: з ваніллю, карыцай, вяршкамі, марозівам, лікёрам, карамеллю. Мы сёння будзем гатаваць каву з перцам. Можна браць розныя віды — чырвоны, чорны, белы, духмяны.

Важна памятаць:

  • перац не паслабляе ўплыў кафеіну на арганізм, наадварот, абвастрае яго ўзбуджальнае дзеянне;
  • зніжаюць стымуляцыйны эфект малако, вяршкі, цукар, а са спецый — кардамон;
  • у сілу спецыфічных асаблівасцяў напою варта адмовіцца ад яго ўжытку ўсім, хто пакутуе захворваннямі органаў страўнікава-кішачнага тракта і печані.

Рэцэпт іранскіх шахаў

Інгрэдыенты: 2 ч. л. змолатай кавы (здрабніць наўпрост перад варэннем напою); 1 г чорнага змолатага перцу; па 0,5 г кардамону, ванілі і карыцы.

Колькасць вады павінна нязначна перавышаць аб’ём кававага кубка. Можна браць у сумесі 1:1 чорны і духмяны перац: яны надаюць каву глыбокі смак, дапамагаюць раскрыцца водару. Для варэння ўсходняй кавы найлепш скарыстаць мядзяную джэзву.

У папярэдняе разагрэтую на сярэднім агні джэзву (турку) засыпаць інгрэдыенты і перамяшаць іх. Уліць акуратна халодную вычышчаную ваду. Давесці напой да кіпення (г. зн. да з’яўлення плеўкі), зняць з агню. Паўтарыць такую маніпуляцыю тройчы.

ЗАПОМНІЦЕ: не варта мяшаць каву падчас варэння, дайце ёй спакойна закіпець.

Зняўшы турку з агню, дайце настаяцца напою 2-3 хвіліны (пажадана накрыць турку сподкам). Калі вы не любіце салодкай кавы, то можна абмежавацца паловай чайнай лыжкі (цукар надасць асаблівую выразнасць напою). Потым пераліце каву ў кубак і атрымлівайце асалоду!

На падставе базавага рэцэпта існуе мноства разнавіднасцяў. Самыя папулярныя варыянты — кава з чырвоным перцам (для змякчэння смаку ў напой з чылі дадаюць чайную лыжку сметанковага масла, кава набывае прыемны вяршковы прысмак), кава з чорным перцам, карыцай і мёдам, кава з перцам і марской соллю, кава з перцам і шакаладам і інш.

Падрыхтавала Марыя МАРОЗ

Друкуецца ў часопісе «Алеся»

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Маладая зеляніна — галоўны памочнік пры вясновым авітамінозе

Маладая зеляніна — галоўны памочнік пры вясновым авітамінозе

Колькі ж каштуе гэты важны кампанент здаровага рацыёну зараз?