Вы тут

Урач назвала тры зімовыя фрукты, без якіх пакутуе арганізм


Дыетолаг-эндакрынолаг Анастасія Тараско ў гутарцы з РИА Новости пералічыла найбольш карысную зімовую садавіну.


«Будзем лічыць за іх тыя, якія ўтрымліваюць мала калорый, вялікую колькасць клятчаткі і багатыя на разнастайныя вітаміны і мікраэлементы. І ўсім гэтым патрабаванням адказваюць ягады. Таму любыя мясцовыя і прывазныя ягады я рэкамендую ўжываць на рэгулярнай аснове: абляпіха, чарніца, журавіны, брусніца, маліна, агрэст і гэтак далей. З пераважных метадаў нарыхтоўкі — замарозка або зберагалае высушванне», — сказала Тараска.

«Уся садавіна валодае прыкладна аднолькавым складам, — працягнула спецыяліст. — Вугляводы прадстаўлены глюкозай, фруктозай, вялікая колькасць вітамінаў: вітамін С, групы В, таксама калій, магній, кальцый, цынк і іншыя мікраэлементы. Але ўсё-такі яны дастаткова высокакаларыйныя за кошт вялікай колькасці простых вугляводаў, там досыць 1-2 фрукта ў дзень».

Гаворачы аб традыцыйнай садавіне ў зімовы сезон, Тараско вылучыла топ-3:

  • Абрыкосы. «Іх зручна захоўваць у замарожаным або сушаным выглядзе, пры гэтым захоўваецца вялікая колькасць калію, магнію, вітамінаў. Акрамя таго, абрыкос валодае лёгкім стымулюючым уздзеяннем на кішэчнік».
  • Бананы. «За кошт вялікай колькасці клятчаткі, калію, вугляводаў гэта ідэальны перакус. Трыптафан, які ў іх утрымліваецца, субстрат для сінтэзу гармона радасці — сератаніну!»
  • Гранат. "Добры тым, што доўга захоўвае (практычна ўсю зіму) свае гаючыя ўласцівасці за кошт асаблівасці будовы. Гранатавы сок багаты жалезам, магніем, вітамінам С і рознымі біялагічна актыўнымі рэчывамі — біяфлаваноіды. Яго кара таксама валодае супрацьзапаленчым уздзеяннем.
Прэв’ю: pexels.com

Выбар рэдакцыі

Спорт

«Нават праз 40 гадоў сямейнага жыцця рамантыка застаецца...»

«Нават праз 40 гадоў сямейнага жыцця рамантыка застаецца...»

Інтэрв'ю з алімпійскім чэмпіёнам па фехтаванні.