Вага печані чалавека перавышае вагу такога важнага органа, як сэрца. Яна рэгулюе ліпідны абмен, выдзяляе неабходную для стрававання жоўць. Печань — наш галоўны саюзнік у ачышчэнні арганізма ад шкодных рэчываў. Дазваляючы сабе празмернасці ў ежы і алкаголі, мы не думаем пра тое, як цяжка печані выводзіць усе гэтыя яды і чысціць кроў свайго гаспадара ад наступстваў яго развясёлага жыцця.
Для таго каб печань магла выконваць свае функцыі натуральнага фільтра і абясшкоджваць таксіны, якія паступаюць з ежы, праз скуру і лёгкія, а таксама з’яўляюцца вынікам біяхімічных працэсаў унутры арганізма, пра яе трэба клапаціцца. Чым мы можам дапамагчы нашай працаўніцы-печані?
Тры простыя правілы для здароўя печані:
Рацыён здаровага харчавання, накіраваны на паляпшэнне функцыі печані і аднаўленне яе клетак — гепатацытаў, павінен быць дастаткова разнастайным. У ім павінны абавязкова прысутнічаць:
— нятлустае светлае мяса (кураціна, індычка, цяляціна), нятлустая рыба;
— крупы — аўсяныя, рысавыя, грэцкія;
— гародніна і садавіна: морква, буракі, агуркі, памідоры, яблыкі, зеляніна;
— нятлусты тварог, малочныя прадукты;
— нямоцныя мясныя булёны, малочныя, вегетарыянскія супы, боршч;
— раслінныя алеі.
Зрабіце сабе разгрузачны абед: прыгатуйце вегетарыянскі агароднінны супчык са свежай капустай або бураком.
Інгрэдыенты
Гародніну пачысціць, вымыць, нарэзаць кубікамі ці саломкай. Пасолены бурак з раслінным алеем і 200 гр вады патушыць пад вечкам 15 хвілін, яшчэ 5 хвілін — разам з морквай. Затым дадаць капусту і праз 10 хвілін — бульбу, даліць 800 гр вады, давесці да кіпення і варыць да гатоўнасці. У гатовую страву дадаць зеляніну. Падаваць са смятанай.
Печань скажа вам дзякуй, калі вы возьмеце за правіла ўжываць прадукты, якія адрозніваюцца высокім утрыманнем харчовых валокнаў. Гэта морква, каляровая капуста, буракі, гарбуз, цэльназерневыя культуры.
Не забывайце пра пітны рэжым — дастатковая колькасць вадкасці дапаможа печані спраўляцца з яе місіяй чысцільшчыка. Але гаворка не пра газаваныя напоі — іх печань катэгарычна не любіць! Лепш, калі гэта будзе простая вада, сокі, зялёная гарбата.
Можна папесціць печань мінеральнай вадой «Нарзан», «Есентукі». Дабратворна на яе рабоце адбіваюцца адвары мяты, рамонка, шыпшыны.
А вось сур’ёзныя лекі для печані самому сабе прызначаць не варта — гэта можа зрабіць толькі доктар. Абавязкова наведайце яго, калі адчуваеце горыч у роце, боль ці цяжар у правым падрабрынні.
Аліна ТОМІНА
Выбар саджанца для садавода — той момант, значнасць якога складана пераацаніць.
Канцэрт для дзяцей і моладзі, пластычны спектакль Ягора Дружыніна і «Рок-панарама».