Немагчыма абыйсці ўвагай гэту папулярную гародніну вясной, калі асабліва хочацца зеляніны. Так, менавіта гародніну, хоць некаторыя памылкова адносяць шпінат да салаты. Аднак дыетолагі папярэджваюць: падыходзіць гэты суперпрадукт не ўсім. Расказваем, каму ён прынясе карысць, а каму супрацьпаказаны.
Заслужаную вядомасць шпінат набыў дзякуючы свайму складу. У ім шмат бялку і сапраўдная прыродная кладоўка вітамінаў і мікраэлементаў. Шпінат багаты магніем, каліем, цынкам, марганцам, жалезам, ёдам, змяшчае фоліевую кіслату, вітаміны А, С, К, Р, РР, Д2, групы В і яшчэ шмат розных рэчываў.
Абараняе ад свабодных радыкалаў
Мабыць, галоўная з карысных уласцівасцяў шпінату – гэта здольнасць абараняць наш арганізм ад свабодных радыкалаў, тым самым тармозячы пашкоджанне клетак і іх мутацыі, якія ў выніку прыводзяць да ракавай пухліны. Гэтай уласцівасцю шпінат абавязаны вялікай колькасці антыаксідантаў і флаваноідаў, сцвярджаюць нутрыцыёлагі.
Ачышчае арганізм
Шпінат змяшчае хларафіл – гэта прыроднае рэчыва чысціць кроў ад таксінаў, паляпшае мікрацыркуляцыю, дапамагае ачышчальнай функцыі печані. І, нарэшце, прадукт багаты на клятчатку, якая паскарае метабалізм і з’яўляецца своеасаблівым венікам для кішачніка, не дазваляючы запасіцца там канцэрагенам і таксінам.
Іншыя карысныя ўласцівасці расліны:
Жанчынам шпінат дапаможа нармалізаваць гарманальны фон, паменшыць з’явы таксікозу пры цяжарнасці; мужчынам – умацаваць цягліцы.
Каму шпінат можа нашкодзіць?
Ці ёсць у такога выдатнага прадукту шкодныя ўласцівасці? Выяўляецца, ёсць.
Дыетолагі засяроджваюць увагу: у шпінаце шмат шчаўевай кіслаты – таму пры рэўматычных захворваннях ужываць яго не варта. Гастрыт, язва страўніка, захворванні нырак і мочавыводзячых шляхоў, а таксама схільнасць да ўтварэння камянёў у нырках таксама з’яўляюцца супрацьпаказаннямі.
Дзецям і немаўлятам шпінат даваць не рэкамендуецца. А паколькі шпінат багаты ёдам, пры пэўных праблемах са шчытападобнай залозай празмерна спажываць яго таксама не варта. Як і тым, хто прымае лякарствы, якія разрэджваюць кроў.
У якім выглядзе ўжываць?
Шпінат можна есці ў свежым, а таксама ў прыгатаваным выглядзе – тушыць, адварваць, кансерваваць. Яго дадаюць у супы і салаты.
Агата СЛАВІНА
Фіналістка праекта «Акадэмія талентаў» на АНТ — пра творчасць і жыццё.
Амаль тысяча дзвесце чалавек сабраліся, каб вырашаць найважнейшыя пытанні развіцця краіны.
Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.