Вы тут

Хатняя энцыклапедыя


Бананавае шчасце

Спатрэбіцца. Аснова: пясочнае печыва са смакам адтопленага малака — 300 г, масла — 100 г. Начынка: згушчанае малако (варанае) — 1 бляшанка, бананы — 3 шт., вяршкі — 450 мл, цукровая пудра — 2 ст. л., какава ці шакаладны топінг.

Здрабняем печыва ў крошку. Уліваем да яе растопленае масла. Пераціраем.

Утрамбоўваем печыва ў форму і адпраўляем у халадзільнік на 20 хвілін.

Наносім тоўсты пласт згушчанага малака. Рэжам бананы і выкладваем у форму.

Узбіваем вяршкі з цукровай пудрай да ўстойлівых пікаў. Напаўняем імі кандытарскі мяшок і ўпрыгожваем верх пірага. Зверху паліваем шакаладам або пасыпаем какавай.

Абавязкова даем торціку настаяцца ў халадзільніку!


Хатні сыр з зяленівам і кменам

Спатрэбіцца: кефір — 1 л, малако — 1 л, яйкі — 6 шт., соль — 4 ч. лыжкі (або на смак), чырвоны востры перац — 1/3 ч. лыжкі, кмен — дробка, часнок — 1 зубчык, невялікі пучок рознага зяленіва: кроп, кінза, зялёная цыбуля.

У рондаль выліць малако і кефір, паставіць на пліту. Не даводзячы да кіпення, уліць тонкім струменьчыкам у гарачую малочна-кефірную сумесь злёгку ўзбітыя з соллю яйкі. Давесці да кіпення і варыць, памешваючы, на невялікім агні некалькі хвілін да моманту аддзялення сыроваткі.

Зняць з агню, даць астыць 1-2 хвіліны і дадаць здробненае зяленіва і чырвоны перац, выціснуць зубчык часнаку.

Выліць масу ў друшляк, высланы марляй, складзенай у два пласты. Выраўнаваць сырную масу лыжкай.

Закруціць марлю вузлом, даць сцячы сыроватцы. Потым марлю раскруціць, кругляшок сыру, які ўтварыўся, прыкрыць краем марлі, зверху пакласці сподак і паставіць на яго які-небудзь груз.

Прыбраць у халадзільнік на некалькі гадзін.

Выдатна з чорным хлебам і памідорамі.


Як падоўжыць жыццё букету бэзу

Пышны букет бэзу здольны напоўніць вясновай духмянасцю любое памяшканне, але, на жаль, у вазе гэтая прыгажосць жыве не больш за суткі. Але пры правільным доглядзе букет будзе радаваць свежасцю і водарам больш за тыдзень. Каб бэз у вазе стаяў значна даўжэй, трэба выконваць некалькі нескладаных правіл.

Ідэальны час зрэзкі — ранняя раніца або позні вечар. Лепш гэта рабіць, калі суквецці ўжо распусціліся на 2/3.

Галінкі зразаюць наўскос чыстымі вострымі нажніцамі або секатарам. Калі ў вас няма магчымасці адразу пасля збору паставіць бэз у ваду, паспрабуйце знайсці ўвільготненую анучку, якой трэба абгарнуць зрэзы сцеблаў. Пераносіць букет лепш у закрытым пакаванні з мяккай паперы.

Каб захаваць букет надоўга, расшчапіце вострым лязом кончыкі сцёблаў: так яны будуць больш інтэнсіўна ўбіраць вільгаць. Можна таксама абстукаць 3 см ніжняй часткі галінак малатком. Калі галіны былі зрэзаны з вялікага куста і маюць шчыльную грубую кару, дадаткова надрэжце яе на 3-4 см уздоўж валокнаў у ніжняй частцы. Улічыце, што гэтыя працэдуры варта праводзіць непасрэдна перад апусканнем у ваду: на паветры «аголеныя» месцы хутка страцяць паглынальную здольнасць.

Падоўжыце жыццё кветак, выдаліўшы з галінак лісты, якія не дазваляюць захаваць неабходную вільгаць.

Захаваць бэз у вазе дапаможа падкісленая вада пакаёвай тэмпературы. Дадайце некалькі кропель воцату або парашок лімоннай кіслаты — так змякчыцца вада і павялічыцца тэрмін жыцця букета. Ёсць і іншы варыянт гаючага раствору, які рыхтуецца з разліку 1 сталовая лыжка цукру на літр вады. Універсальным «выратавальнікам» для зрэзаных кветак з'яўляецца таблетка ацэтылсаліцылавай кіслаты (аспірыну).

Сцвярджаюць таксама, што бэз можа доўга захоўваць свежасць, калі выкарыстоўваць наступны метад: зразаем як мага таўсцейшыя і доўгія галіны; кіпяцім неабходную колькасць вады; бяром вялікую вазу і наліваем на дно крыху вады; наліваем гарачую ваду і ставім букет у ваду. Захоўваць букет такім чынам можна каля пяці сутак. Ваду мяняць не патрабуецца. Бэз не рэкамендуецца захоўваць па суседстве з пакаёвымі раслінамі: у букетах, сабраных на вуліцы, часта хаваюцца дробныя паразіты, якія могуць нанесці вашым улюбёнцам сур'ёзную шкоду.

Калі бэз пачаў вянуць, акуніце зрэзы сцеблаў у ваду і абнавіце іх вострым нажом, не вымаючы з вадкасці.

Нават амаль безнадзейны букет можна ажывіць, калі акунуць кончыкі галінак у вельмі гарачую ваду. Некалькіх хвілін будзе дастаткова. Падрыхтуйце ў вазе ваду пакаёвай тэмпературы і вярніце букет на ранейшае месца адразу пасля «рэанімацыі».

Не забывайце, што бэз п'е вельмі шмат вады, па меры змяншэння яе трэба ўвесь час падліваць.

Калі вы атрымалі духмяны бэз у падарунак, адразу абламайце кончыкі галін і расшчапіце сцёблы, як гэта было апісана. Далей апусціце букет у кіпень — суквецці акрыяюць і хутка распусцяцца. Не забывайце, што бэз губляе асноўную колькасць вады праз лісце. Таму адлучыце квітнеючыя галінкі ад сцёблаў з лісцем — хай яны спажываюць вадкасць асобна.


Незвычайная насадка для пыласоса з трубачак саломінак

Калі штосьці робіш у майстэрні, асабліва з дрэвам, то пылу і пілавіння вельмі шмат, і гэта асядае ўсюды! Пазбавіцца даволі складана, асабліва калі пыл асядае ў разнастайныя адсекі, дзе захоўвацца ўсякая драбяза. Такое просценькае прыстасаванне дапаможа лёгка навесці парадак.

Самае першае, што неабходна — гэта трубачкі для напояў. Яны прадаюцца ў любой краме і каштуюць нядорага. Трубачкі трэба сабраць у пучок і ўставіць у трубу ад пыласоса! Цяпер уключаем пыласос і пыласосім. Пыл і смецце сыходзяць, а ўсе дэталі, што былі ў кантэйнеры, застаюцца. Гэтак жа і ў іншых месцах, дзе немагчыма прапыласосіць звычайнай насадкай, дадзеная дапрацоўка можа выдатна выратаваць!

Выбар рэдакцыі

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Рыбам давядзецца вырашаць сур’ёзныя сямейныя праблемы.